Kokemuksia risukeittimistä

hummelo
Viestit: 100
Liittynyt: 28 Heinä 2013 19:12

Viesti Kirjoittaja hummelo »

Ja Emberlite Fireantia myy Suomessa Lamnia: https://www.lamnia.com/fi/p/35871/era-j ... retkiliesi.


cobbo
Viestit: 577
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Viesti Kirjoittaja cobbo »

Suurkiitos hummelolle! Hautautuivat nuo kaupat googlen hakutulosten sekaan, tai en Vain Osaa.

Aiheesta jatkaen, kokemuksia ko. keittimistä voi jakaa jos sellaisia on.

Risukeitin olisi nimittäin kiva olla päiväretkilläkin tunnelmointia varten olemassa. Ja jottei tarvitse ostaa kahta - kevyttä ja edullista - keitin voisi kertalaakista olla niin kevyt ja pakkautuva että olisi todellinen vaihtoehto varakeittimeksi vaellukselle. Siksi nuo sylinterimalliset tai teräsrakenteiset eivät niinkään kiinnosta, vaikka edullisia olisivatkin.
kaptu
Viestit: 1815
Liittynyt: 29 Elo 2012 15:32

Viesti Kirjoittaja kaptu »

Kunzin jos vielä jostain löydät, niin menee ihan kasaan sitä kootessa :!:
cobbo
Viestit: 577
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Viesti Kirjoittaja cobbo »

kaptu kirjoitti:Kunzin jos vielä jostain löydät, niin menee ihan kasaan sitä kootessa :!:
Painaa puoli kiloa, ei ole sellainen mitä etsiskelen. Ihan liian järeä yhden ihmisen pikkukattilan kanssa käytettäväksi.
cobbo
Viestit: 577
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Viesti Kirjoittaja cobbo »

No nyt on omakohtaista testikokemusta Firebox Nano -keittimestä. Keitin on pieni, kevyt ja olemattoman ohueksi kokoontaittuva ja rakenteensa ansiosta sen saa avattua, tyhjättyä tuhkista ja kasattua minimaalisella sormien sottaamisella jaloista kiinnipitäen. Käytön jälkeen riittää hetken jäähdyttely, metallia on niin vähän ettei se varastoi lämpöä. Kauhean tukeva keitin ei ole jos alla ei ole tasaista alustaa josta kaikki jalat saavat tukea, mutta tällaisen jos löytää (tai käyttää x-case -kuljetuslootaa aikuavattuna) ei keitintä ihan helposti saa nurin.

Keppien ristiinsyöttö on ihan kätevä idea ja päästää ehkä vähän vähäisemmällä välppäämisellä, sekä mahdollistaa rauhallisemmalla liekillä kypsentämisen verrattuna siihen että syöttäisi pikkutikkua keittimen yläreunasta. Liekin kuumuutta pystyi säätämään melko näppärästi pienen harjoittelun jälkeen sillä kuinka ahkerasti syötti alatikkuja sisään, ja tarvittaessa heitti lisäksi risuja yläkautta. Vielä on testaamatta jätkänkynttilän tapainen tuli jossa keittimeen laitetaan pystyyn paksumpi neljään osaan halkaistu halko.

Nano-malli ainakin on melko herkkä tuulelle, ehkä herkempi kuin muut keittimet joissa ei ole noin isoja reikiä pohjassa ja kyljissä. Keitin ei sinällään sammu mutta lämmöntuotto kattilaan asti heittelee, ja keitin alkaa tuottaa nokea enemmän. edit: melkein pitäisi testata se, että kasaa polttoainekepit läjäksi keittimen tuulenvastaista sivua vasten , siinä ne toimivat tuulisuojana ja kuivuvat samalla ainakin pinnastaan.

Suuri pettymys oli huomata että eihän tälläisella värkillä saa makkaroita grillattua. Avoliekki on liian kuuma ja nokeaa kyrsät samantien, mutta mitään hiilloksen tapaistakaan ei ehdi muodostua koska puu palaa suoraan tuhkaksi ja putoaa pohjan läpi. En tiedä olisiko mahdollista saada keittimen sisään kerättyä paksumpi hiillos tukkimalla pohjan reiät.

Jos nokisotkun kanssa viitsisi elää, olisi tämä ihan mukava fiilistelyväline vaellukselle, mutta pelkästään muutaman kaasugramman säästämisen takia tuskin jaksaa tuhria koko keittosettiä ja sormia. Toisaalta voihan tunnelmatulet pystyttää huvin vuoksikin.

Kuva
cobbo
Viestit: 577
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Viesti Kirjoittaja cobbo »

Heti edellisen perään alkoi DIY-sormet syyhytä. Entäs jos olisi makkaran tai pari vetävä metalliputki jonka voisi laittaa liekin päälle ja vähän kuin uunigrillata makkarat? :D

Tai, entäs jos kattilakannattimien päälle laittaisi ohuen keittolevyn keräämään noet niinkuin puuhelloissakin on, ja vasta sen päälle kattilan? (Tai ne makkarat jolloin ne paistuisivat vähän kuin parilalla.) Meneeköhän tässä jälkimmäisessä liikaa lämpöä harakoille?

Fireboxin isompaan versioonhan saa keittotasoa joka tukkii keitinlootan yläreunan poislukien pyöreä aukko jonka päälle kattila laitetaan. Tuo varmasti ohjaa lämmön tehokkaasti kattilaan ja vähän rajoittaa sotkuakin.
Viimeksi muokannut cobbo, 03 Joulu 2018 12:44. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
vaari
Viestit: 599
Liittynyt: 13 Tammi 2006 08:22

Viesti Kirjoittaja vaari »

^
Pitäiskö putki olla halkaistu ja saranoitu? Makkara kuumetessaan turpoaa ja voi sen jälkeen olla hankala repiä kuumasta putkesta ulos. Ainakaan kovin yhtenäisenä.
cobbo
Viestit: 577
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Viesti Kirjoittaja cobbo »

vaari kirjoitti:^
Pitäiskö putki olla halkaistu ja saranoitu? Makkara kuumetessaan turpoaa ja voi sen jälkeen olla hankala repiä kuumasta putkesta ulos. Ainakaan kovin yhtenäisenä.
Ehkä päiväretkeilyyn ja muuhun voisi olla sama tehdä pikkuinen "uunilaatikko" jonka asettaa kattilan paikalle. Päädyt voivat olla vaikka auki, en usko että lämpötilan puutteesta kärsitään. Pohjalle jos laittaisi vielä verkkoa niin nakit eivät kärtsäisi suoraan metallin pintaan...joo.

Tuossa varmaan voisi lämmittää yhtä jos toista ruokaa joka ei kestä suoraa liekin kosketusta.

Vähän tähän tyyliin: Kuva
hannes
Viestit: 10039
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

Kokeilitko saada hiillosta kunnolla syttymisen ja alkupalamisen jälkeen paksummilla mutta kerralla risupolttimeen sopivilla puilla? Palaminen hidastuu ja samalla syntyy myös isompia hiilikekäleitä, jotka eivät putoa pohjareikien läpi . Ehkä hiilloksella jo makkaran paistaa..tai sitten ei :oops:
cobbo
Viestit: 577
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Viesti Kirjoittaja cobbo »

hannes kirjoitti:Kokeilitko saada hiillosta kunnolla syttymisen ja alkupalamisen jälkeen paksummilla mutta kerralla risupolttimeen sopivilla puilla? Palaminen hidastuu ja samalla syntyy myös isompia hiilikekäleitä, jotka eivät putoa pohjareikien läpi . Ehkä hiilloksella jo makkaran paistaa..tai sitten ei :oops:
Joo, puskin noista Nanon sivurei'istä niin paksua tikkua kuin siitä menee, nekin käytännössä paloivat pikkuhileeksi. Nanon pohjassahan on enemmän reikää kuin kiinteää, ja reiät ovat pikkurillin kokoisia eli kun keittimeen lisää puuta, tippuvat isommatkin hiilipalaset pohjasta ennen pitkää pois. Taitaa olla ihan tavoiteltu ominaisuus koska tulipesä ei tukkeudu tuhkasta pidemmässäkään käytössä.

Äsken löysin youtubesta tekniikan jossa lappeellaan oleva keitin ladataan täyteen kohtalaisen paksua tikkua niin että puut seisovat polttoasennossa pystyssä, ja tuli sytytetään päältä. Tuolla tavalla saattaisi saada ihan hiillosta koska keitintä ei tarvitse söhiä palamisen aikana, ja tikut ladotaan sen verran tiheään että ilmankiertokin luonnostaan hidastuu. Vähän kuin jätkänkynttilä mutta pienemmillä oksilla.
hannes
Viestit: 10039
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

No onpa reiät! Entäs irtopala peltiä pienillä reillä pohjaan hiilen muodostamiseen makkaranpaiston ajaksi?
retkuilija
Viestit: 111
Liittynyt: 28 Heinä 2013 23:00

Viesti Kirjoittaja retkuilija »

[quote="cobbo"]Heti edellisen perään alkoi DIY-sormet syyhytä. Entäs jos olisi makkaran tai pari vetävä metalliputki jonka voisi laittaa liekin päälle ja vähän kuin uunigrillata makkarat? :D
quote]

Kuulostaa samalta kuin sissimikro. HK sinisen puolikas tungetaan pakin kanteen joka nostetaan kahvasta roikkumaan kaminan kylkeen. Kaminan kuumaa hohkaava kylki grillaa ihanasti tuon sametinpehmeän herkun. :D
"...matkalla jossain päin Suomea..."
Aaro
Viestit: 2033
Liittynyt: 12 Tammi 2010 16:30

Viesti Kirjoittaja Aaro »

vaari kirjoitti:^
Pitäiskö putki olla halkaistu ja saranoitu? Makkara kuumetessaan turpoaa ja voi sen jälkeen olla hankala repiä kuumasta putkesta ulos. Ainakaan kovin yhtenäisenä.
Jos ei halua keksiä uutta niin voihan paistinpannua käyttää ja foliota, kattilankantta tai itse kattilaa käyttää kantena.
cobbo
Viestit: 577
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Viesti Kirjoittaja cobbo »

Lisätestausta Fireboxilla. Pieni hiilloskin on saatu aikaan mutta se vaatii tyynen kelin tai hyvän tuulensuojan. Muuten keitin palaa niin kovalla liekillä että hiilet menevät tuhkaksi tosi nopeasti. Lisäksi pitää käyttää kohtalaisen isoja oksia ainakin pohjalla, ja ladata tulipesä ihan täyteen. Ei poikkea suuresti muista keittimistä siis, paitsi tuulensuojan suhteen.

Tuolla tavalla keittimellä esim. kiehauttaa puoli litraa alle viiteen minuuttiin ilman lisäpuun tarvetta, ja sen jälkeen ehtii rivakasti toimien lämmittää makkarat jäännöshiilloksella (joku pikkuritilä olisi tässä hyvä). Säilyketölkkikeittimeen verrattuna hiillos palaa loppuun melko nopeasti. Toki tulipesään voi ladata lisää puuta ja kasvattaa hiillosta jos kova hetkellinen savuttaminen (ja nokeaminen) ei haittaa.

Siihen en ole tyytyväinen että esim. säilykepurkkiin rakennetuista keittimistä eroten tällainen avoimempi poltin roiskii paksua nokea kapeamman kattilan yläreunaan saakka. Isommassa Firebox-versiossa on tuo mainitsemani reiällinen keittolevy. Sellaisen voisi tehdä irtolevystä tähänkin malliin, vaikkapa sellaisen jossa reunat taittuvat kolmelta sivulta alaspäin, niin levy ohjaisi liekit kontrolloidusti ulos yhdeltä reunalta ja säästäisi kattilan kahvaa. Kattilan nokeentumiseltahan säästyttäisiin kokonaan jos levy olisi umpipeltiä, mutta veikkaan että lämmöstä liian suuri osa menisi hukkaan (vrt. vanhan puuhellan keittolevyt joista sai keskiosan pois jotta kuumuus tulee suoraan pannun pohjalle).
kaptu
Viestit: 1815
Liittynyt: 29 Elo 2012 15:32

Viesti Kirjoittaja kaptu »

Laitoin tilaukseen tehokkaalta vaikuttavan, sarjan kookkaimman, tasan yksi kiloa painavan SOLO STOVE CAMPFIRE'n.... savusilmillä kokemuksia moisesta risukeittimestä esim retkikodan lämmittämisessä.. :?: :roll:
Vastaa Viestiin