Kvaldurin blogi

Mitäs tänään syötäisiin?

08.09.2013 14:58Tulimme juuri Sarekista takaisin ja koska ruokamäärät ja maut onnistuivat todella hyvin, tuli mieleen kirjoittaa pieni muistiinpano ruoasta teille muillekin ihmeteltäväksi.

Hyvälaatuisen ruoan merkitys on suuri pitkällä matkalla ja suuressa rasituksessa. Paha virhe on säästää painossa ja ottaa mukaan samallla liian vähän ruokaa tai sellaista laatua joka ei palvele tarkoitusta. Perus pussikeittojen ja patojen ottaminen on helppoa, mutta maku alkaa äkkiä tulemaan vastaan jos mukana ei ole muita mausteita kuin valmistajan omat mausteet, joista tietyt maut nousevat esille toistuvasti ja lopulta kaikki maistuvat samalta, luki pussin päällä mitä hyvänsä. Hyvä tapa on jo kotona valmistella ruokaa niin, että reissun päällä sen voi vain kipata kattilaan ja antaa valmistua. Mitoittaminen on aina hieman henkilökohtainen asia, mutta pääsääntöisesti voidaan sanoa, että aamupalan paino on. 200g . Mysli tai puuro on hyvä aamustartteri kahvi-/teekupin kera. Allekirjoittanut on mieltynyt yhdistelmään jossa 150g muodostuu hedelmä-pähkinämyslistä ja siihen valmiiksi sekoitetusta marjakiisselistä joka tuo energiaa sekä makua mysliin. Aamupalan jälkiruoaksi olen ottanyt välipalapatukan joka sisältää suklaata, loistavaa seuraa kahvikupin nauttimisen ohessa, tarjoaa myös nälkään apua pitkäksi aikaa.

Lounaan kohdalla suosin nestepitoista ruokaa joka kuitenkin tarjoaa energiaa kohtuullisen paljon, muttei hyydytä aivan täysin. Yleensä pohjana toimii knorrin/maggin/tms. valmistama keittopussi, 70g. Tähän lisätään mausteita oman maun mukaan, mielummin enemmän kuin vähemmän. Jauhelihaa/linssejä 30g, täysjyväpastaa/-riisiä 40g. Sekaan voi vielä maastossa lorauttaa kylmäpuristettua oliviiöljyä(906kcal/100ml) tuomaan lisäenergiaa.

300g kuiva-ainesta riittää kahdelle hengelle vaelluksella illalliseksi. Tästä n.170g muodostuu valmiista pussiaineksesta jonka päälle lisätään kuivattua jauhelihaa/linssejä 50g, pastaa/riisiä 50g ja mausteita sekä lisäjuttuja kuten sieniä loput 30g. Tällä saadaan kohtuullisen proteiinipitoinen ateria joka tarjoaa myös energiaa seuraavaan päivään. Sekaan vielä sopivasti oliiviöljyä, niin jaksaa hyvin aamupalaan saakka ja pystyy palautumaan päivän rasituksista.

Myös luonnon antimiin kannattaa tutustua, maastosta löytyy paljon sellaista mitä voi suoraan maasta laittaa suuhun, kuten marjoja joita on suuri valikoima tarjolla. Sieniä on tarjolla myös, mutta niiden kohdalla pitää noudattaa varovaisuutta ja syödä vain sellaisia jotka tunnistaa varmasti ruokasieniksi.

Tarinaa ruoasta ja sen valinnasta on paljon internetissä, suosittelen etsimään myös muista lähteistä tietoa kokonaiskuvan saamiseksi.

Trackback URL-osoite tähän päiväkirjamerkintään on:

http://www.vaellusnet.com/turinat/trackback.php?e=1697

   

Kirjoittaja Viesti
Tähän päiväkirjamerkintääsi ei ole yhtään vastausta / kommmenttia.
Näytä edelliset viestit:   

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko -> Blogit -> Kvaldurin blogi -> Mitäs tänään syötäisiin?