Vaellusturinat II
https://www.vaeltajankauppa.fi/
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Ruokaohjeet ja vinkit Raparperi
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Raparperi
Korpijaakko
17.06.2017 0:33


Viestejä: 6695
Ei ehkä varsinaista vaellusmuonaa, mutta jos sellaiseksi jalostamisesta on ideoita, niin saa niitäkin jakaa...

Omassakin pihassa on vähän raparperia, alkukauden kotitarpeiksi, mutta kotipaikan puutarhassa sitä on valtavasti. Keräsin reilun 10kg ja sen perusteella arvioisin, että joka toinen vuosi lannalla lannoittamalla itsekseen kasvavassa puskassa on 150-200kg raparperia ja sato varma. Raparperia siis riittää, mutta mitä siitä tekisi?!?

Tein tällä viikolla 16 litraa mehua (tai mehujuomaa), joka laimennettuna juotavaksi tarkoittaa n. 65 litraa juomista. Paistosta ja piirakkaa olen tehnyt pari kertaa viikossa ja kiisseliä silloin tällöin. Jälkimmäisten kanssa kuluu onneksi myös luontevasti maitotuotteita oksaalihappoa neutraloimaan. Säilöntämenetelmänä kokeilussa on säilöminen veteen ja säilytys maakellarissa. Laitoin kokeeksi n. 3,5kg raparperia säilöön. Mitä muuta siitä voi tehdä? Kokeilin grillata pekoniin käärittynä, muttei ollut lainkaan omaan makuun. Voisiko tuon marinoida? Saako siitä jotenkin retkiruokaa?

Pohdinnassa on myös kokeilla liuottaa raparperin lehdistä oksaalihappoa käyttövahvuiseksi liuokseksi. Pitoisuus lehdissä on ilmeisesti 1 m-% molemmin puolin lähteestä riippuen. 8 m-% liuos kävisi nahkojen parkitsemiseen. Samoin liuos soveltuisi myös erilaisiin puhdistustöihin tai ruosteen poistoon. Onko ideoita miten tuon saisi parhaiten talteen? (Ja siis liuos riittää, ei tarvitse kiteyttää.)
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Aaro
17.06.2017 8:37


Viestejä: 628
Aivan itsestään selvänä asiana sanon kuitenkin varmuuden vuoksi että rapari säilyy hyvin paloiteltune pakkasessa ilman ryöppäystä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannes
17.06.2017 9:46


Viestejä: 7813
Pakastimessa säilyy tosiaan hyvin.^

Tein joskus raparpeihilloa marjaseoksen kanssa, ihan hyvää.
Ehkä pelkästä raparperistä voisi tehdä myös hilloa.
Kuuman vesihauteen kanssa hillotessa ainakin marjaseos tai tomaatitkin (tuli joskus paljon) säilyy lasipurkeissa huoneenlämmössä - paitsi ne epäonnistuneet.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
17.06.2017 10:17


Viestejä: 6695
Juu, aiemmin olen pakastanut, mutta koetan nyt vähentää pakastintilan tarvetta. Marttojen mukaan pitäisi säilyä vedessä kylmässä/viileässä (maakellari) kuin puolukka ikään. Selviää ensi kesään mennessä!

Niin, ja raparperista voi tehdä myös chutneytä. Mikähän tämä olisi Suomeksi? Siis keittää mausteiden ja etikan kanssa maustekastikkeeksi. Makua voi varioida loputtomiin ja ainakin itsellä avatutkin purkit ovat säilyneet kuukausia jääkaapissa.

Hannes: Miten siis valmistit tomaatit? Ei ole tänä vuonna tulossa, mutta jos taas ensi vuonna laittaisi...
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannes
17.06.2017 11:36


Viestejä: 7813
^Pilkoin tomaatit ja keitin ne"kypsäksi", suolaa mausteena. Kaadoin ne kuumiin kiehuvalla vedellä desinfioituihin tölkkeihin, kuumensin vielä vähässä vedessä ja kiersin korkit kiinni. Säilyy huoneenlämmössä, valolta suojassa.
Lähinnä käytin spagettikastikkeisiin jauhelihan kanssa tai vihanneskeittoihin/-laatikoihin.
Laiskuuttani olen myös joskus laittanut tomaatit kokonaisina pakkaseen, ja sieltä suoraan kiehuvaan veteen keittoon tai kastikkeeseen.
Voihan sitä hienostellakin ja leikellä kohmeisiksi sulaneet tomaatit pieniksi ja poistaa samalla kannat.

Raparperista tuli mieleen että kohtalaisen vähänesteisenä sitä voisi helposti kuivata ja keittää sitten retkellä puuron seassa.
Maitojauhetta mukaan oksaalihapon takia.
Itse lisään nykyisin retkillä maitojauheen puuronteon loppuvaiheessa sekaan. Pyrin tekemään puurosta löysää- melkein vellimäistä. Kiisseli tai m-soppa siihen lisäksi.

Laktoositon maitojauhe ei ollut enää omasta kaupasta saatavilla, ns. Meijerin kaupasta sitä sai. Pakkaus on uusi, englanninkielinen ja rasvaa näyttää olevan 15g/100g jauhetta. Valion tuote!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Hanu
17.06.2017 12:46


Viestejä: 1791
Hillosokerilla hillottu raparperi on raikasta ja hyvää täytekakun/kääretortun täytettä. Ja kiisseli mansikoilla tai vadelmilla niin hyvää. Ja menee myös pelkkänä raparperinä. Satoisa ja helppo pihakasvi.
_________________
Epäsosiaalisen median kaipuu....
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Ölliäinen
18.06.2017 17:38


Viestejä: 762
Joskus tein pienen mansikkamäärän kanssa puolikuivaa roseviiniä pakastetuista pikkupaloista, hemmetin hyvää tuli. Ja kiehautettuja rusinoita ja sokeria...
_________________
Eläkeehä immeisiks
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
PeteBee
19.06.2017 13:55


Viestejä: 868
Mä olen aina ollut himona raparperihilloon. Sitä on ollut myös vaelluksella kuivattuna. Raparpelihillonahka ennallistui ihan hyvin ja oli kyllä suun mukaista köyhien ritareiden päällä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
20.06.2017 15:46


Viestejä: 6695
Raparperisima juhannukseksi on valmistumassa. Maistui keskentekoisenakin hyvältä. Vielä ehtii saada juhannussimaa kun huoneenlämmössä panee. Wink

Hilloksi voisin keittää vähän ja chutneytä teen myös jälleen. Erinomaista esim. grillimakkaran kaverina! Olen löytänyt myös ohjeita raparperisalsalle, raparperipekonipiirakalla ja raparperivuohenjuustosalaatille. Pitää kokeilla. Ja maistelin erinomaisia marinoituja raparpereja. Niitä pitää tehdä kanssa talven ruokia piristämään.
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 1
Siirry: