Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Yleisiä retkeilyyn liittyviä sekalaisia asioita Kumpu pöydälle!
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Kumpu pöydälle!
Rin-tin-tin
21.10.2006 12:17


Viestejä: 1162
Nyt nostetaan kis... kumpu eli maha pöydälle. Vaikka liikun aktiivisesti ja kuntokin on ihan kohdillaan, niin muutama - ja onneksi vain muutama - kilo ylipainoa on kertynyt. Syykin siihen on helposti arvattava: pidän leipomisesta.

Aikaisemmin tilanne oli jossain määrin siedettävä, mutta nykyään putkahtaa leipä ulos uunista joka toinen päivä. Ja lämmin leipä, mokoma herkku, tulee syötyä melkein kerralla. Eijei! Ei hyvä. Makeaakin leivon, mutta nimenomaan leipä on koitunut kohtalokseni. Rutiinin synnyttyä leipomiseen ei mene kuin hetki, joten leipomisen vaivakaan ei enää ehkäise mielihaluja.

Tässä valmiista ohjeesta kehitelty perusreseptini. Teen monenlaista, mutta tämä on siitä hyvä, että leipä maistuu vielä seuraavanakin päivänä. Näin toimin:

Vaihe 1. Nostan kaikki aineet pöydälle ja mittaan jäätelörasiaan

5 desiä hiivaleipäjauhoja,
½ desiä ruisjauhoja,
½ desiä (ruis)leseitä,
½ desiä kuivattuja hedelmiä,
½ desiä auringonkukan ja/tai pellavan siemeniä,
vähän (teelusikallinen) suolaa


Näiden aineiden suhdetta voi muutella, kunhan pitää määrän samana eikä vähennä liiaksi hiivaleipäjauhojen osuutta. Luulen, että leipä onnistuu sitä helpommin mitä enemmän käyttää vaaleita jauhoja.

Pullaa leipoessa en mittaa jauhojen määrää vaan leivon näppituntuman mukaan, mutta leipää leipoessa mielestäni kannattaa mitata aineet tarkasti.

Vaihe 2. Valutan hanasta 3 desiä lämmintä vettä kulhoon ja lisään joukkoon pussin kuivahiivaa.

Vaihe 3. Sekoitan jauhot hiivavesiseokseen ensin vispilöiden, sitten käsin vaivaten ja lurautan jossain välissä joukkoon vähän (1-2 teelusikallista) siirappia.

Vaihe 4. Lisään taikinaan ½ desiä öljyä ja vaivaan sitä, kunnes siitä tulee kiinteä pallo.

Vaihe 5. Nostatan taikinaa reilusti. Taikinasta pitäisi tulla vähintään kaksinkertainen.

Vaihe 6. Kumoan nousseen taikinan jauhopedille ja vaivaan siitä ilmat pois. Kun jauhoja laittaa pöydälle reilusti, niin niissä voi uittaa käsiään eikä leipä tartu käsiin. Taikina toki kannattaisi yrittää pitää mahdollisimman löysänä.

Vaihe7. Sujautan epämääräisen pitkulaisen möykyn vuokaan ja laitan sen taas kohoamaan, kunnes se näyttää vuokaleivältä. Sitten paistan sitä 175 asteessa n. 35 minuuttia. Paistoaika vaikuttaa harvinaisen paljon leivän makuun ja koostumukseen ja on uunikohtainen asia. Sitä täytyy kokeilla.

Taikinan tekemiseen minulta kuluu 5-10 minuuttia, leivän muotoiluun 1-2 minuuttia. Nopeaa ja hyvin helppoa hyvää. Enkä suinkaan ole ainut leivän leipomiseen höyrähtänyt mies. Tämä on erityisesti miesten laji.
_________________
Kaikkea aikansa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
meriel
21.10.2006 13:27


Viestejä: 51
Vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta reseptiltä, kai naisetkin saa kokeilla, vaikka miesten laji onkin Wink . Minä en kyllä ottaisi lämmintä vettä hanasta edes leipomiseen.

Noista auringonkukan- ja pellavansiemenistä tuli mieleen, että joskus olen tehnyt ns. terveysleipää. Pitäisikin kaivaa jostakin resepti esiin, pakastimessa saattais olla vielä juurtakin.

Soijarouhekin antaisi leipään lisämakua. Puolukkasurvos mehevöittää ruisleipää kivasti, toimiskohan myös vaaleassa leivässä..hmm..enpä taida kokeilla...
_________________
Pidä varasi kun luet lääkärikirjoja.Voit kuolla painovirheeseen. -mark twain-
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Nachos man
21.10.2006 13:29


Viestejä: 812
Nykyisin on leipominen jäänyt mutta joskus tuli vähän harrastettua.
Joitain kakkuja (esim. piimä, tiikeri), pullaa eri muodoissaan, sämpylää, leipää.
Erityisesti jäi mieleen kun nimipäiväkseni leivoin 2 tiikerikakkua työpaikalleni. Keski-ikäiset naiset maistelivat epäluuloisena mutta kuitenkin oli "oikeaa".
Jos olisin nuori ja/tai vapaa, saattaisin hyvinkin yrittää vaikutusta jollain bravuurinumerolla.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Rin-tin-tin
21.10.2006 13:52


Viestejä: 1162
meriel kirjoitti:
Vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta reseptiltä, kai naisetkin saa kokeilla


Tokitoki. Kannattaa miettiä jo etukäteen, mistä pitää. Mm. auringonkukansiementen maku nousee vahvasti esiin, samoin kuivatun papaijan. Jos mainitulla reseptillä tekee, niin leivästä tulee sattumamakea ja pitkään pureskellessa perusmakea. Nopeasti syöden se on vain tylsää hiivaleipää. Pellavansiemenistähän saa kuulemma ruoansulatukselle sangen edullista pellavasiemenlimaa, mutta silloin siemenet on jauhettava erityisen hyvin suussa.

Lainaus:
Minä en kyllä ottaisi lämmintä vettä hanasta edes leipomiseen.


Kymmenien tuhansien sämpylöiden ja leipien tekokokemuksella kehotan miettimään, millaisista oloista kaupassa myytävä laitostavara tulee. Se oli yksi syy, miksi aloin tehdä leipää itse. En ole kranttu, mutta kun totuuden on nähnyt niin...

Ja nostata kunnolla. Leipä on lämpimänä höttöistä, mutta kun se vähän jäähtyy, niin sitä saa kyllä leikattua.
_________________
Kaikkea aikansa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Rin-tin-tin
21.10.2006 13:53


Viestejä: 1162
Nachos man kirjoitti:
Erityisesti jäi mieleen kun nimipäiväkseni leivoin 2 tiikerikakkua työpaikalleni. Keski-ikäiset naiset maistelivat epäluuloisena


Onneksi nuoremmat miehet tekevät suht aktiivisesti ruokaa eikä moisiin ennakkoluuloihin enää törmää.
_________________
Kaikkea aikansa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
OS
21.10.2006 21:23


Viestejä: 7335
Meinaatkos Rin-tin-tin että meidän muidenkin pitäisi alkaa kasvattaa vatsaa, koska noin herkullisia reseptejä tarjoat.

Parempi olla kokeilematta.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
IkiHonka
21.10.2006 22:25


Viestejä: 5809
Kun tässä reseptejä on alettu esittämään, niin laitetaan vähän lisää, kun osui juuri silmiin.

"Nuotiokananmuna. Veistä makkarakepin tyyppinen paistokeppi teräväksi, ohueksi ja hieman kulmikkaaksi. Napauta puukolla raa'an kananmunan molempiin päihin reiät. Työnnä tikku hitaasi kananmunan läpi ja toisesta päästä ulos. Paista munaa kepin nokassa viitisentoista minuuttia hitaasti pyöritellen. Varo liiallista kuumentamista, sillä muna voi rikkoontua."

Tuota vois kokeilla lähiretkellä. Eipä silti, onpa sitä joskus muutamaa kananmunaa tullut vaelluksellakin kanniskeltua. Tosin alkumatkasta ne silloin syötiin.
_________________
"Mies menee ja mies tulee ja mies vastaa itse kulkemisistansa"
Ikis the I
ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Rin-tin-tin
21.10.2006 22:42


Viestejä: 1162
IkiHonka kirjoitti:
Tuota vois kokeilla lähiretkellä.


Jeps, kelpo idea. Ja jos ei halua kantaa tuoretta kananmunaa mukanaan, niin sitähän voi myös kuivata esimerkiksi munakasta tai lettutaikinaa varten.

Minulla on parhaillaan menossa tomaattien kuivaus. Saa nähdä mitä tulee. Kuivauksen jälkeiset toimet ovat vielä ratkaisematta. Tuolta olen arponut vinkkiejä.
_________________
Kaikkea aikansa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
comanche
21.10.2006 23:17


Viestejä: 55
Heh, tuli mieleen, kun ensimmäisen kerran leivoin korvapuusteja. Kaiken tohinan keskellä laitoin kanelin sijaan currya.. Confused En osannut epäillä mitään edes siinä vaiheessa kun uunista leijaili ei niin tavallinen pullan tuoksu.. Jäivät muistaakseni syömättä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Reissu Pete
22.10.2006 1:22


Viestejä: 717
Pienenä poikana, pienenä poikana, pienen pienenä poikana....... muistan kun soitin äidille ja kysyin lupaa leipomiseen, vaikka olin kipeänä ja pois koulusta.
Tein sitten kotiväelle unohtumatonta Unelmatorttua. Kaikkea ohjeen mukaan, mutta se leivin jauheen teelusikallinen vaikutti niin vähäiseltä, etten liikoja kiinnittänyt siihen huomiota. Kova Kranttuhan siitä tuli, mutta kuitenkin tehty ja myöhemmin myös paljon kehuttu. Razz
Sitemmin on tullut vietettyä pari vuotta leipurinakin, joten sain käsityksen leivinjauheen tehosta. Idea

Oikeastaan nykyään itsekin ihmettelee miksi reissulla syö aina vain sitä samaa Svalbardin pataa. Makaroonia ja jauhelihaa.

Tarvittaisiin avaruustekniikkaa avuksi keventämään päivän ateriat alle kiloisiksi.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Rin-tin-tin
22.10.2006 10:02


Viestejä: 1162
OS kirjoitti:
Meinaatkos Rin-tin-tin että meidän muidenkin pitäisi alkaa kasvattaa vatsaa, koska noin herkullisia reseptejä tarjoat.


En suosittele, vastustan kummun kasvatusta viimeiseen saakka. Sen sijaan suosittelen kaivamaan perintönä saadun Kenwoodin yleiskoneen (minulla ei valitettavasti moista ole) esiin ja kokeilemaan leiväntekoa. Mitä enemmän on lapsia, sitä suuremmat ovat säästöt. Suurissa perheissä itse tekemällä säästää pitkän pennin.
_________________
Kaikkea aikansa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannes
22.10.2006 11:13


Viestejä: 8696
Ei kai pelkässä leivässä niin paljon energiaa ole...?..tietysti jos leipä on lämmintä ja silpasee voita päälle,mikä onkin sitten erikoisen hyvää,niin kaloreita kolareita löytyy!

Nimimerkillä:syömäni leipä on lihaksi muuttunut 10kg ylipainona Shocked
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Kumpu huitsin nevadaan...
IkiHonka
22.10.2006 11:30


Viestejä: 5809
Säikeen aihe johdatteli itsetutkiskeluun. Laskin painoindeksini --> 21,4 ja omena-päärynä -indeksini --> 0,95. Eli näiden perusteella minulla ei ole isompaa huolta. Tulokset lähinnä kertovat sen, minkä olen tiennytkin eli hivenen pitäisi vyötäröäni hoikistaa.

Käytännön syy "laihdutustarpeeseeni" on se, että kaapissa on vanhoja hyväkuntoisia housuja, jotka juuri ja juuri menevät jalkaan, kun vetää vatsan tiukasti sisään. Oikeammin pitäisikin sanoa, että vyötärö ei tahdo mahtua housuihin, kun jalkojen mahtumisen kanssa ei ole koskaan ollut ongelmia. Very Happy

Ongelma on sen "laihduttamisen" kohdentaminen (täsmälaihdutus), kun muuten painon ei tarvitsisi pudota. Onko arvon raadilla hyväksi koettuja ehdotuksia. Pepihän on muistaakseni askarrellut kyseisen asian kanssa, mutta en muista oliko siitä keinovalikoimasta silloin puhetta.

Minkä helkkarin takia ihmisen massa ei voi kasvaa tasaisesti joka puolelle kehoa, vaan se kertyy tietyihin paikkoihin, kuten tuohon vyön kohdille. Olisihan niitä parempiakin paikkoja, kuten esimerkiksi tuossa solisluun päällä olisi tarvetta pehmikkeelle rinkan viilekkeiden alla. Taitaa olla vaan niin, että massan siirtely kehossa paikasta toiseen ei onnistu kuin leikkauspöydällä. Confused

Hiukan tuota rasvaa pitäisi kuitenkin löytyä lämmöneristeeksi talven reissuille ja vararavinnoksi pitkäkestoisille vaelluksille, joten tarpeet ovat hieman ristikkäiset.
_________________
"Mies menee ja mies tulee ja mies vastaa itse kulkemisistansa"
Ikis the I
ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Rin-tin-tin
22.10.2006 12:14


Viestejä: 1162
hannes kirjoitti:
Ei kai pelkässä leivässä niin paljon energiaa ole...?


Kaikki lihottaa jos sitä syö liikaa. Leipää tulee syötyä usein paljon ja siivujen päälle lätkäistään toisinaan lisää lihottavaa.

Fineli kertoo esimerkiksi seuraavaa.

100 grammassa:

Siankinkku rasvoineen: 315 kcal
Munavoi: 336 kcal
Ranskanleipä: 273 kcal
Pulla, keskirasvainen, kevytmaito (siis tehty): 326 kcal
Siankyljys, rasvaa 8,6 %: 159 kcal
Sulatejuusto, keskirasvainen: 298 kcal
Ruisleipä, perinteinen: 205 kcal
Pasta: 321 kcal

Eli tuskin tuosta leivän lihottavuudesta turhaan varoitellaan. Minäkin saatan syödä kokonaisen leivän yhdessä illassa, lämpimänä, vähän vielä margariinia päälle... Embarassed
_________________
Kaikkea aikansa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Nachos man
22.10.2006 16:40


Viestejä: 812
Ostin Rin-Tin-Tinin mainitseman Kenwoodin yleiskoneen n. 10v sitten kirpputorilta. Aika vähällä käytöllä on ollut mutta hyvä peli.
Kuulosuojaimet tosin melkein vaatii.
1/2 litran taikina syntyy kätevästi ja vaivattomasti.
Joskus hurjassa nuoruudessa tuli tehtyä 2 litrankin pullataikinoita. Siis nesteen määrä 2 l. ja käsipelillä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava

 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 3
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Siirry: