Vaellusturinat II
Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy VaellusWiki Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit Valokuvakilpailu WAP  
Asentopaikkani Phoogle | Retkeilijän kiintopisteet                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Lappi Lonely Riderin polvesta vielä
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Lonely Riderin polvesta vielä
Lonely Rider
14.10.2006 19:25


Viestejä: 161
Ensimmäisen haluan kiittää JEAHKKASTA, joka hälytti minulle apua.
Lähdin Kemihaarasta 31.8, isännän maukasta poronkäristystä vatsa pullollaan, tavoitteena Kiilopää pe 8.9 ja sitten Juicen kanssa viikoksi Hammaskairaan. La. 2.9 kolmas vaelluspäivä kohti Tahvoa. Kompuroin rinteessä Jaurun laaksossa, paino vasemmalle jalalle, kova kipu polvessa ja muutama kieppi rinteessä. Nilkuttaminen Tahvolle,kylmähoitoa Tyyrojassa. Polvi turvonnut kuin potkupallo. Pakko jäädä aloilleen, paluu aiekkin Kemihaaraan toivoton. Jeahkkas sai soitettua tiistaina 5.10 hätänumeroon Härkämurustosta, puhelinkopilta vähän Kemihaaraan päin(sonera).

Aslakki 5 hengen miehistöineen, klo 10 Tahvolle, puolen tunnin kopterimatka Sodankylään(Komeat oli maisemat Itä-Saariselälle).

Diaknoosi: Polvilumpio meinannut karata sille kuuluvalta paikaltaan, 45 ml nestettä pois, side ja Lonely taksilla matkahuoltoon. Rinkka rahtina ja äijä Eskeliseen ja edell. junaan.Juicelle soitto ja syvä pettymys yhteisen vaell. peruuntumisesta( 5 v. suunniteltu).
Onneksi Juice pääsi Kiilopäälle täysihoitoon Ladun opasharjoittelijaksi.

Nyt polvessa vielä vähän turvotusta, mutta ei enää kipuja!
Lonelylläkin alkaa paikat remppaamaan, vaikka ikää ei ole vielä kuin 51 v. 1990-luvulla sain oppia kantapään kautta, kun sinnittelin kipeällä akillesjänteellä 5 pv. maalikyliin. Liukastuin laskeutuessani Paratiisikuruun. Kämpillä puhelimet ja neuvoja soittaa Aslak. En antanut periksi ja 2 vuotta meni hyvää vaellusaikaa hukkaan.Arvauskeskuksessa useita kortisonipiikkejä ja lopulta ultra:repeämä akillesjänteessä.

Soittakaa apua vaan rohkeasti, jos on mahdollista! Very Happy Very Happy Very Happy
_________________
Lonely Rider
Suurten vuorten ja etäisten laaksojen "yksinäinen" ratsastaja
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Nachos man
14.10.2006 20:47


Viestejä: 812
Mukava kuulla uutisia ja hienoa kun jalka paranee. Toivottavasti on vielä uudet retket edessä ja paremmalla tuurilla.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Eräkulkuri
14.10.2006 22:19


Viestejä: 2372
Kuljin nyt syyskuun puolivälin jälkeen Tahvon kautta ja lueskelin siellä kämpän vieraskirjasta Lonelyn kertomuksen tapahtumasta. Sattui myös niin, että matkalla Härkämurustojen kohdalla tapasin kaksi kaverusta, jotka olivat juuri soittamassa hätäkeskuksesta Aslakkia apuun, kun taas Tahvolla oli yksinäinen mies loukannut polvensa. Peuraselässä kuuntelin, kun kopteri kävi hakemassa potilaan kyytiin. Siis jo toinen tapaus ja senkin syynä polvivamma ja vielä samalla kämpällä.

Itselläni tulehtui akillesjänne kymmenisen vuotta sitten, kun taivalsin Sallasta Raja-Jooseppiin. Silloin ankara kipu iski jänteeseen Värriön paikkeilla ja vaivoin pääsin nilkuttamaan Tulppioon. Koska en vielä tähän mennessä ole jättänyt yhtään vaellusta kesken, jatkoin matkaani eteenpäin. Ehkä se oli tyhmyyttä tai itsepäisyyttä, mutta kipeää jalkaani pönkkänä käyttäen kuljin puolentoista viikon ajan, kunnes pääsin Jooseppiin.

Vielä monena vuonna sen jälkeenkin kipu jalassa joskus muistutti entisestä. Asia on jäänyt kuitenkin vaivaamaan ja kysyisinkin asiasta tietäviltä, että onko vanha vamma akillesjänteessä verrattavissa naruun, joka kestää muutaman säikeen varassa vai onko se parantunut kokonaan tapahtuman jälkeen. En nimittäin käynyt lääkärissä sitä tutkituttamassa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Hyvä kuulla
Ursus
15.10.2006 14:44


Viestejä: 7786
Minä olin muutamia päiviä Lonelyn jälkeen ja Eräkulkuria ennen Tahvolla. Luin samat jutut ja jäi vaivaamaan miten Lonelyn kävi. Kiva, että kerroit nyt näin julkisesti, kun kerran olit vieraskirjaankin vaivasi kuvannut. Olet siis pian toivon mukaan taas vaelluksella. Tavannut olemme vain kerran - muistaakseni 1999 ruska-aikaan Suomulla nuotiolla.
Tuo toisen yksin kulkeneen polvensa teloneen taisin nähdä Peskihaarassa, muualla kerrotut tuntomerkit ainakin täsmäävät.

Mitä yhteistä on muuten Lonely Riderillä ja Kyproksen piispalla?
Vastaus: Molemmat koirjoittavat punaisella mustekynällä. Siihen on piispa saanut oikein virallisen luvan.
Olisi kiva tietää, mistä Lonely sinun tapasi käyttää punakynää juontaa juurensa?

Eräkulkurille, jonka ilokseni näin Kemihaarassa, totean että jokainen akillesjänteen loukkaamisen jälkeinen vaellus ja otettu askel voi olla viimeinen :)
_________________
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
rytty
15.10.2006 15:29


Viestejä: 128
Lainaus:
Vielä monena vuonna sen jälkeenkin kipu jalassa joskus muistutti entisestä. Asia on jäänyt kuitenkin vaivaamaan ja kysyisinkin asiasta tietäviltä, että onko vanha vamma akillesjänteessä verrattavissa naruun, joka kestää muutaman säikeen varassa vai onko se parantunut kokonaan tapahtuman jälkeen. En nimittäin käynyt lääkärissä sitä tutkituttamassa


Muodustuu arpikudosta ja kiinnikkeitä, liike saattaa rajoittua ja vaiva kroonistua, ei kuitenkaan ilmeisesti tässä tapauksessa. Liikunta pitää kunnossa, kunnes hajottaa..

Jänteviä askeleita tuleviin retkuiluihin.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
wirsuwaari
15.10.2006 20:34


Viestejä: 310
Onhan meitä .. jalan kanssa kairassa kamppailleita. Vuosi sitten akillekseni kipeytyi vaelluksella. Aluksi kolmekuukautta "lääkäripainia" ja lääkkeillä "vatsan sekoitusta". Vihdoin magneettikuvaus ja asia valkeni..ja mieli mustui. Yli vuoden olen ollut sairiksella ja nyt pohdin jotta aloittaiskos marraskuussa työt..saas nähdä.
Rytty kertoikin jo asian ytimen akilleksen kohdalta...liikkuva ihminen käy jaloillaan eteenpäin ja välineet kuluu..plus lisäksi ikärappeumaa ko paikassa. Ehkä vielä eräretkelle pääsen. Onhan tuota tullut kuljettua kairassa nelisenkymmentä vuotta.
Ja kun ette saa Aslakkia (hieno juttu nykyään) tai muuta kuljetusta niin kantamalla pois..sekin tehtävä on sattunut kohdalleni..kovin oli rankkaa hommaa, mutta saatiin potilas hoitoon ja kulkukuntoon.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Eräkulkuri
15.10.2006 20:59


Viestejä: 2372
Akillesjänteen katkeaminen ei ole mitenkään harvinaista urheilijoilla ja sehän voidaan parantaa leikkauksella. Olen kuullut, että leikkauksen avulla jänteestä saadaan jopa vahvempi kuin mitä se alun perin on ollut. Itselläni ei tuo vanha vamma ole enää viime vuosina vaivannut.

Olen sitä mieltä, että katkenneenkin akilleksen kanssa pääsee pois kairasta, kunhan teippaa jalkaterän tönköksi ja käyttää sitä pönkkänä kuten itsekin tein. Jatkohoito voi kuitenkin viedä aikaa niin kuin wirsuwaarinkin tapauksessa varsinkin, jos alkaa olla sitä ikärappeumaa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
janne80
16.10.2006 9:21


Viestejä: 33
Katkennut akillesjänne (kuten jänne ylipäänsä) alkaa välittömästi vetäytyä kasaan kohti sitä lihasta / luuta, johon ne kiinnittyvät. Tämän takia katkennut jänne vaatii välitöntä leikkaushoitoa. Muistaakseni leikkaus pitäisi tapahtua vuorokauden sisällä katkeamisesta ja silloinkin korjaustyössä pitää vetää jänteenpäitä toisiaan kohti oikein "olan takaa".

Tämä kyllä tuli aivan ulkomuistista ja lähinnä erästä urheilijaa koskeneen lehtijutun perusteella, joten joku terveydenhuollon ammattihenkilö voisi valaista asiaa.

Sinänsä olen kuullut saman kuin Eräkulkurikin, eli jänteestä voi tulla leikkauksella ainakin parempi kuin se on ollut vähän ennen katkeamista. Tämä on siinä mielessä luonnollista, että akillesjänteen ei pitäisi alle 30-vuotiaalla katketa kovin helposti. Joten jos se sattuu urheilijan kohdalle, on jänteessä todennäköisimmin ollut kremppaa jo ennen katkeamista, tavallisesti toistuvia/pitkittyneitä tulehduksia, jotka haurastuttavat jännettä.

Tuskin jänteestä leikkaamalla parempi tulee kuin mikä se oli ennen tulehduskierteen alkua.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
omat polut
16.10.2006 10:36


Viestejä: 3498
Nykyään akillisjänteen katkeaminen pyritään hoitamaan ilman leikkausta, kipsillä/tukilastalla, joka pitää nilkan hieman ojennettuna. Paraneminen on varmempaa ja lopputulos vähintään yhtä hyvä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Lonely Riderin polvesta vielä
wirsuwaari
16.10.2006 11:32


Viestejä: 310
Paljonkos tuli kustannuksia itselle tästä lentokyydistä?
------------------------------------------------------------------------------
Aslakki 5 hengen miehistöineen, klo 10 Tahvolle, puolen tunnin kopterimatka Sodankylään(Komeat oli maisemat Itä-Saariselälle).
Soittakaa apua vaan rohkeasti, jos on mahdollista! Very Happy Very Happy Very Happy[/quote]
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
kuusanka
16.10.2006 11:49


Viestejä: 105
Nyt kun vaeltaminen meni sairaskertomuspuolelle, niin eräs jalkavaiva on itseänikin askarruttanut silloin tällöin. Nimittäin epäsäännöllisesti kenkutteleva polveni raskaitten patikkapäivien jälkeen. Homma askarrutaa juuri siksi, että ongelmaa on joillakin vaelluksiaa tai sitten ei ollenkaan. Monilla reissuilla toinen polvi, jota en nyt varmuudella edes muista kumpi, kipenee niin vietävästi, että alamäkikävely ilman keppiä voi olla lähes mahdotonta, mutta esim. nyt pari viikkoa sitten tekemälläni Kemihaara-Peuraselkä-Siularuoktu-KuusikkoPeskiseljät-Ätimysvaara-Kemihaara-reissullani ei mitään ongelmaa, vaikka rinkassa oli normaali kantamus ja vauhti kehnoista keleistä johtuen turhankin kova. Mitään selvää logiikkaa en ole keksinyt miksi polvi joskus kipenee, mutta joskun sitten taas ei olenkaan. Voi tietysti olla sekin, että toisinaan lihakset ovat paremmin etukäteen trimmatut ja tukevat niveliä paremmin??? Olen vain pelännyt että onko isompi remontti edessä, mutta sitä pekoa olen katellut jo n. kymmenen vuotta ilman mitään muutosta. Normaalioloissa (sivilisaatiossa) ei mitään merkkejä.
Onko muilla vastaavia ongelmia?

P.S. Laskin e.m. lenkin Kuukkelihavainnot: 30 havaittua lintua, 17 eri esiintymää äänihavainnot mukaan luettuna. Lisäksi Samperin Savotan pihassa kaksi Kuukkelia. Hieno lintu kuin mikä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
omat polut
16.10.2006 12:08


Viestejä: 3498
Ihan varmasti melkein kaikilla, joilla takuuaika ummessa, jotain tuontyylisiä polvi/muita nivelvaivoja. Taustalta löytyy leegio erilaisia nivelrakenteiden pikkurispaantumisia. Tarkalla diagnoosilla ei ole väliä, jos vaivan kanssa tulee toimeen, sitten kun rupeaa oikeasti harmittamaan tutkimuksiin ja mahd. hoitoon.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Vihtahousu
16.10.2006 13:02


Viestejä: 213
Hienoa ettei käynyt pahemmin, Yksinäinen Ratsastaja! Myös minä luin raporttisi Tahvon vieraskirjasta pari päivää lähtösi jälkeen. Poikkesin siellä saunomassa ja kun paikka oli niin siisti, niin en viitsinyt telttaa pystyttää vaan yövyin saunan eteisessä. Maistelin myös vähän eväitäsi. Kiitos.
Itse olen jo pari vuotta vaille 70 v. ja olen suostunut sovittamaan taakkani siihen sopivaksi. Tässä iässä nivelet (polvet) varoittelevat lievästi aina retken alkupäivinä, mutta kävely parantaa vaivat ja loppumatka sujuu kuin nuorena. En silti uskaltaisi ladata rinkkaani 16 kg enempää.
_________________
Jos maailma ei hymyile minulle, minä hymyilen maailmalle.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Lonely Riderin polvesta vielä
Lonely Rider
16.10.2006 16:48


Viestejä: 161
wirsuwaari kirjoitti:
Paljonkos tuli kustannuksia itselle tästä lentokyydistä?
------------------------------------------------------------------------------
Aslakki 5 hengen miehistöineen, klo 10 Tahvolle, puolen tunnin kopterimatka Sodankylään(Komeat oli maisemat Itä-Saariselälle).
Soittakaa apua vaan rohkeasti, jos on mahdollista! Very Happy Very Happy Very Happy
[/quote]

Olikohan se 9,60 euroa!
_________________
Lonely Rider
Suurten vuorten ja etäisten laaksojen "yksinäinen" ratsastaja
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Hyvä kuulla
Lonely Rider
16.10.2006 17:09


Viestejä: 161
Ursus kirjoitti:
Minä olin muutamia päiviä Lonelyn jälkeen ja Eräkulkuria ennen Tahvolla. Luin samat jutut ja jäi vaivaamaan miten Lonelyn kävi. Kiva, että kerroit nyt näin julkisesti, kun kerran olit vieraskirjaankin vaivasi kuvannut. Olet siis pian toivon mukaan taas vaelluksella. Tavannut olemme vain kerran - muistaakseni 1999 ruska-aikaan Suomulla nuotiolla.
Tuo toisen yksin kulkeneen polvensa teloneen taisin nähdä Peskihaarassa, muualla kerrotut tuntomerkit ainakin täsmäävät.

Mitä yhteistä on muuten Lonely Riderillä ja Kyproksen piispalla?
Vastaus: Molemmat koirjoittavat punaisella mustekynällä. Siihen on piispa saanut oikein virallisen luvan.
Olisi kiva tietää, mistä Lonely sinun tapasi käyttää punakynää juontaa juurensa?

Eräkulkurille, jonka ilokseni näin Kemihaarassa, totean että jokainen akillesjänteen loukkaamisen jälkeinen vaellus ja otettu askel voi olla viimeinen Smile


Ei siihen mitään erikoista liity, sattui vain kerran 70-luvun alussa, että sattui anorakin taskuun punakynä. Siitä tuli vain sitten tapa kuitata punaisella ja piirrustaa puumerkki. Sen Lonely Riderin nimen sain Sotavaarajokivaressa(Saariselkä), kun olin tulilla ja Dalttonin veljekset hiihtivät ohi. Lähdin itsekkin kohti Sorbusojaa ja rinteessä pojat huutelivat"Alahan tulla sieltä jo Lonely Rider", ja siitä se poikain hokemana tarttui matkalle mukaan.

Punakynän käytöstä on joskus kyselty.Kerran eräs Kemihaaran vartioston mies kyseli Rovaniemen junan ravintelivaunussa asiaa.
Kysyi olenko kuullut punakynämiestä LR. Heitä oli asia kiinnostanut.
No paljastin silloin itseni, ja kerroin, ettei siinä mitään mystillistä ole. Very Happy Very Happy Very Happy
_________________
Lonely Rider
Suurten vuorten ja etäisten laaksojen "yksinäinen" ratsastaja
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Mitä vielä puuttuu? tst Yleisiä retkeilyyn liittyviä sekalaisia asioita 20 27.12.2020 16:04 Katso viimeisin viesti
Karhunkierros - vielä kerran kaptu Lappi 37 10.02.2017 13:43 Katso viimeisin viesti
Mihin aikaan vielä suksilla Itäkairaan? sisko Lappi 48 15.01.2017 21:32 Katso viimeisin viesti
Eraevas.fi myy loppuun vielä hetken MacGruber Ruokaohjeet ja vinkit 1 31.10.2014 12:07 Katso viimeisin viesti
Näitä sinulla ei vielä ole Pekka Muut varusteet 8 29.05.2014 13:03 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 3
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Siirry: