Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Muut varusteet Ruskavaelluksen varusteet - yöpyminen ja kylmyys
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Ruskavaelluksen varusteet - yöpyminen ja kylmyys
Eräpentti
27.04.2011 21:20
Vieras

Suunnittelen retkeä Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon ensi syksyksi. Vieläpä siihen pahimpaan ruuhkahuippuun eli syyskuun toiselle tai kolmannelle viikolle. Aiemmin olen vaellellut Lapissa vain kesäaikaan, eikä minulla ole siten käytännön kokemusta pohjoisen öiden todellisesta kylmyydestä. Kyllähän keskilapissa pakkasta on välillä kesä-heinäkuussakin, mutta pieni miinuksen puolelle meneminen ei ole koskaan haitannut. Olen melko kuumaverinen.

Mutta siis ruska-ajan ja yleisemminkin syyskuun puolen välin yölämpötiloista. Kuinkahan kylmää on odotettavissa? Ruuhkahuipun tietäen luovutan suosilla tupapaikat muille ja nukun teltassa. Tämä hieman jännittää.

Ajattelin ottaa mukaan Marmotin Never Winter -hanhenuntuvamakuupussin. Never Winteriä mainostetaan kolman vuodenajan pussiksi. Tosin kaikkein järeimmästä päästä se ei ole, sillä mukavuuslämpötilaksi meille miehille luvataan vain 0 °C ja äärilämpötilaksi -15 °C. Pussin alle olisi tarkoitus asettaa tavallinen solumuovialusta sekä vielä ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu Thermarestin Trail Lite -makuupatja. Trail Lite on näitä itsestään täyttyviä ihanuuksia (R-eristysarvo 3,8). Telttana on Hubban sooloteltta. Se on kylläkin on kaksikerroksinen, mutta sisempi kerros on pelkkää hyttysverkkoa - eikä siten mitenkään erityisen eristävää sorttia. Pärjänneeköhän näillä? Auttaiskohan makuupussilakana asiaa? Vai hermoilenko suotta?
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pekka
27.04.2011 22:15


Viestejä: 4129
Tuohon ei voi vastata muuta kuin että pärjääminen on kovin yksilöllistä. Jotenkin kuitenkin arvelen, että jos mukavuuslä-tila on 0 astetta, voi hiukan tulla vilu. Toisaalta, tiukan paikan tullen pärjää huonoillakin varusteilla.
Itse käytän kesäaikaan kaikkein ohuinta ja keveintä pussia, jolle ei oikein luvata mitään. Yksi ilmapatja makuualustana. Hengissä on tultu takaisin, tosin joskus heinäkuussa pakkasessa ja lumisateessakin nukkuneena.
Talvella ykkösasia on hyvä makuualusta. Siis hyvä, joka minulla muodostuu paksusta, isosta solumuovista ja sen lisäksi kahdesta ohuesta erikoissolumuovista. Niillä pärjää.
_________________
Kun eksyn, lähden kotiin.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Timoa
27.04.2011 23:55


Viestejä: 1619
Jos makuupussi on puhdas pitää lämpötila luultavasti paikkansakkin. Lakanalla ja vaatetuksella lisälämpöä on aika helppo luoda lisää. Itse palelen kohtuu helposti.

Vaatetuksella saan noin viisi astetta lisää eristykseen jos otetaan toppavaatteet pois laskuista. Alusasu, fleece, pipo, hanskat ja kunnon alusta mukaan. Itse lähtisin tuolla pussilla huoletta, mutta nukkuisin suurin osa vaatteista päälläni.

Näppärä keino mahdollisiin kylmiin öihin on kuuma juomapullo. Jos epäilen palelevani yöllä otan mukaan nalgenen litraisen juomapullon jossa on varmasti tiivis korkki. Kiehuva vesi sisälle ja pullon päälle eristeeksi vaatetta tai sille tehty solumuovisuoja ettei vesi jäähdy liian nopeasti. Pullo nilkkojen väliin yöksi, se takaa yhtenäisen unen lähes koko yöksi. Ihan kahdeksaa tuntia se ei lämmitä, mutta auttaa huomattavasti. Kaikilla pulloilla en tuota tekisi.

Makuupussilakanaa en käytä sen yksipuolisuuden takia. Mielummin otan vaikka toisen alusasun tai lämpimämmän paidan tuomaan lämpöä.

Muistathan, että äärilämpötila joka ilmoitetaan ei ole nukkumista varten vaan selviämiislämpötila ilman vakavia vammoja hypotermiasta.
_________________
http://www.timoanttalainen.com
http://ulkoilublogit.blogspot.fi/
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannes
28.04.2011 5:18


Viestejä: 8665
Itse en pelkästään tuolla pussilla lähtisi, vaikka kyllä sillä pärjää. Lisävaatetusta kannattaa jo säiden arvaamattomuuden takia tuohon vuodenaikaan ottaa mukaan , ja tosiaan , kuten jo yllä mainittu, nukkua vaatetuksen kanssa. Kannattaa huomioida etteivät vaatteet kiristä.

Sulan maan aikana kuljen kaasukeittimen (ja risukeittimen ) kanssa ja jos teltassa on kylmä ennen makuupussiin menoa olen lämmittänyt kaasulla sisäilmaa - on tuntunut kohmeisena mukavalta. Kaasun kulutustahan se lisää, toisaalta ei sitä tuntitolkulla kannata polttaa - senverran vaan että saa syötyä tai tutkittua karttaa tms.

Yksi halpa mahdollisuus on ostaa kevyt tilava kesäpussi päällimmäiseksi tuplapussiksi vaikka marketista. Painoa se tietysti rinkkaan lisää - joten grammari jättää tämän ohjeen väliin mutta on noin jotkut tehnykin.
Makuualustahan sulla on näemmä aika hyvä!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Ruskavaelluksen varusteet - yöpyminen ja kylmyys
K-nen
28.04.2011 7:43
Vieras

Eräpentti kirjoitti:
...
Ajattelin ottaa mukaan Marmotin Never Winter -hanhenuntuvamakuupussin. Never Winteriä mainostetaan kolman vuodenajan pussiksi. Tosin kaikkein järeimmästä päästä se ei ole, sillä mukavuuslämpötilaksi meille miehille luvataan vain 0 °C ja äärilämpötilaksi -15 °C. ...


Lämpimyydestä en osaa sanoa, itse olen kylmä nukkuja, enkä lähtisi tuolla pussilla jos tarkoituksena olisi nukkua mukavasti myös pienessä pakkasessa.

Never winterin isoveli, Sawtooth ei olisi kuin 20 euroa kalliimpi, painaisi noin 350 grammaa enemmän, mutta untuvaa olisi myös lähes 300 grammaa lisää (340 vastaan 624 grammaa).

Tietenkin maastossa vietettävien päivien määrä vaikuttaa, jos öitä ei ole montaa, niin kylmästä yöstä ei ole isoa vahinkoa.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
akallio
28.04.2011 9:29


Viestejä: 1661
Tarkeneminen on yksilöllistä. Minä lähtisin noilla varusteilla ja nukkuisin varmasti ongelmitta. Toki olen nukkunut vain aidosti kaksikerroksisessa teltassa, mutta eipä kai niissä niin suurta eroa ole.

Omassa kuitumakuupussissa taitaa olla pari astetta enemmän miinuksen puolella arvot, mutta makuualustana on ollut pelkkä ilmapatja. Pikkupakkaset eivät ole vielä häirinneet unia. Päällä on paksuhko kerrasto, paksut sukat ja silkkinen aluslakana.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Tervasuo
28.04.2011 9:34


Viestejä: 735
Itse olen tehnyt kaikki vaellukseni syyskuussa, majoittunut laavussa ja luottanut pelkästään makuupussin antamaan lämpöön. Siispä makuupussini mukavuuslämpö on reilusti miinuksen puolella ja extremekin huitelee kirkkaasti parinkympin tuolla puolen.

Ei ole kylmä yllättänyt kertaakaan, vaikka pakkanen on paukkunut -5 asteen alapuolellakin. Tosin ei läheskään joka syksy.


Pakkasaamu Puljun erämaa-alueella 17.9.2008 Oli viileähkö herätys.

Makuualustaksi itselleni on riittänyt rapsakan sentin vahvuinen solumuovi, joskin itsestään täyttyvä saattaisi lisätä mukavuutta. En ole sellaista kuitenkaan mukana pitänyt, koska laavustani puuttuu pohja ja alustat eivät välttämättä hemmottele ilmalla täyttyvää patjaa. Olen myös kieriskelevää sorttia, joten saattaisin hyvinkin pyörittää itsetäyttyvän patjansolumuovin päältä juuri siihen väärään paikkaan ja kanniskella sen jälkeen vähemmän itsestään täyttyvää.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Eräpentti
28.04.2011 11:53
Vieras

Onpas foorumilla nopeaa väkeä, puoli vuorokautta on kulunut ja viestiä on jo ihan ruuhkaksi asti Smile Mukavaa. Kiitos.

Tosiaan tuo kyseinen Marmot on jo ostettu ihan pohjoisen suvireissuihin. Aiemmat retkeni olen tehnyt sellaisella kolmisenkymmentä vuotta vanhalla hirvityksellä, josta lämpölupausmerkinnätkin ovat jo kuluneet näkymättömiin. Ostin vuodenavaihteen aleista heti suosilla kolmen vuodenajan pussin - parempi pieni kesähiki kuin vilu. Myyjä luonnollisesti suositteli hintavampaa sijoitusta, vaikka nimenomaan painotin etsiväni (Lapin) kesäpussia.

Mutta näyttää siis siltä, että näiden kommenttien pohjalta pitäisi hilata sekä mukavuus- että turvarajaakin hieman alaspäin. Ilmeisesti viitisen astetta riittää (-5/-20). Suunnittelen sellaista viitisen päivän ruskavaellusta, eli kyllä siinä ehtii jo itsensä useampaan kertaan kylmettää. Taitaa siis tarkoittaa uutta kauppareissua. Sinällään kyllä harmittaa sijoittaa taas useampia satasia. Lapinkuume käy kalliiksi. Toisaalta ruska on pakko nähdä.

Edellä ehdotettiin suuremman halpispussin hankkimista Never Winterin päällipussiksi. Ei tämäkään mahdoton vaihtoehto ole, mutta inhoan suurta tavaramäärää. Huoltsikkapussit ovat usein rasittavan suurikokoisia möhkäleitä. Mutta valmistetaanko tällaisia päällipusseja ihan tarkoitusta varten, ts. löytyisikö alan kaupoista mitään kevyempää ja vähemmän tilaavievää 'kuoriasua' makuupussille?

En ole koskaan kokeillut makuupussilakanaa. Jos sellaisen hankkii, pitääkö sen sopia hyvin makuupussin mittoihin? Tuntuuko lämmönlisäys todella? Onko lakanapussi hankala käyttää? Mikä materiaali on parasta (eikö esimerkki silkkinen ole altis repeilemään, jos oikein ronskisti pienessä tilassa kääntyy)? Voiko tässä kohtaa säästää ja ostaa mahdollisimman halpaa? Sinällään kyllä kannatan ideaa lian keräävästä pussukasta, ruho kun tuppaa matkalla likaantumaan kovasti.

Onko kukaan keskilapissa seikkaillut koskaan mitannut, kuinka kaukana pakkasen puolella syyskuun puolivälin yösydännä käydään?
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Auringonvalaja
28.04.2011 12:01


Viestejä: 129
Eräpentti kirjoitti:

En ole koskaan kokeillut makuupussilakanaa. Jos sellaisen hankkii, pitääkö sen sopia hyvin makuupussin mittoihin? Tuntuuko lämmönlisäys todella? Onko lakanapussi hankala käyttää? Mikä materiaali on parasta (eikö esimerkki silkkinen ole altis repeilemään, jos oikein ronskisti pienessä tilassa kääntyy)? Voiko tässä kohtaa säästää ja ostaa mahdollisimman halpaa? Sinällään kyllä kannatan ideaa lian keräävästä pussukasta, ruho kun tuppaa matkalla likaantumaan kovasti.Tämä on se kaikkein kustannustehokkain vaihtoehto. Ja samalla myös riittävä. Fleecevaatteet ja mahdollisesti fleece sisäpussi ovat hyvä lisä.

Sisäpussin voi myös valmistaa itse oman pussin sisämittojen mukaan. Huomioitavaa on, että siinä ei välttämättä tarvita huppua = painoa säästyy.

Täällä on muutamia valmiita, mutta paino/paksuustietoja on harvasta. http://www.varuste.net/tuotteet2.asp?_id=3076&nimi=Sis%E4pussilakanat
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pepi
28.04.2011 13:46


Viestejä: 6771
Tuolta sain ainakin oman silkkipussini vikkelästi.
_________________
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Auringonvalaja
28.04.2011 14:14


Viestejä: 129
Riittääkö silkki? Paljonko se tuo lisälämpöä pussiin?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannes
28.04.2011 15:02


Viestejä: 8665
Noita huoltsikka-markettipusseja on monenlaisia. Kevyimmät ja heppoisimmat eivät paljon paina tai vie tilaa. Koko on ongelmallisempaa - yleensä nuo ovat pieniä, eivätkä siten mahdu normipussin päälle. Mutta tuurilla löytää 90-95 cm leveän.

Päälipusseja valmistetaan kyllä erikseenkin tuota tarkoitusta varten. Ehkä kuukkelilla löytyy.

Yksi syy miksi suosin hiukan ylimitoitettua makuupussia on se että kairassa saattaa sairastua ja joutuu pitempään makailemaan samalla paikalla (kuumeisena ei kannata itseään rasittaa). Silloin tuhti makuupussi on paikallaan.
Makuupussia pyrin myös varjelemaan kuin silmäterää. Se on vesitiiviisti pakattuna rinkkaan, tuulettelen sitä jne.
Vara-alusvaatekerta/sukat on rinkassa erikseen vesitiiviisti pakattu.

Myös kevyttä , pieneen tilaan vesisäkkiä pidän mukana. 5-7l vettä antaa pitkän makuurauhan - samoin tarkoitukseen valmistettu kusipullo Very Happy (mitä kaikki eivät ymmärrä mutta sooloteltassa se ei ketään häiritse)
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
K-nen
28.04.2011 15:03
Vieras

Auringonvalaja kirjoitti:
Riittääkö silkki? Paljonko se tuo lisälämpöä pussiin?


Kaapissa on tuollainen silkkipussi, yhdellä vaelluksella oli mukana, mutta en pitänyt, enkä tainnut juuri huomata se edes lämmittävän. Likaantumisen estoon varmasti pätevä.

Oma kantani on, että mikään kepulikonsti ei voita raakaa eristettä, eli tässä tapauksessa untuvaa.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
akallio
28.04.2011 15:33


Viestejä: 1661
Lakana ei sinällään eristä, joten lienee aika sama mitä materiaalia se on. Silkkinen on kevein, pienin ja kallein. Niitä tosin saa Aasian matkoilta noin kympillä, Suomessa hinnat yli viidenkympin. Lakana kuitenkin jakaa nukkujan ja makuupussin välisen tilan kahteen osaan, estäen konvektion ja tehostaen näin eristystä. Vaikutus on ehkä suurempi vielä jos on vähän vaatetta päällä, niin että lakana ei tule ihoa vasten.

Sisälakana on vähän ärsyttävä ja kerrastoilla pääsee samaan lopputulokseen. Mutta väittäisin, että yhtä hyvää paino/eristyssuhdetta ei saa millään muulla konstilla kuin silkkilakanalla. Se ei paina paljon mitään, eikä vie yhtään tilaa, ja kuitenkin pilkkoo ilmatilaa osiin nukkujen molemmilla puolilla. Kahden pussin kanssa venkslaaminen on vähän hankalaa, mutta toisaalta lakanaa voi myös pitää mukana varmuuden vuoksi. Tai käyttää pelkästään jalkopäässä.

Minä en ostaisi toista lähes samanlaista pussia, vaan jollain tavalla lisäisin nykyisen pussin lämpimyytta, jos tuntuu että sellaiselle on tarvetta. Erillisiä ulkopusseja löytyy alan liikkeistä, tai sitten hyvällä tuurilla huoltsikan halpispussien joukosta, kuten on mainittu. Koska eristys maahan päin on kunnossa, niin myös ylimääräinen peitto on vaihtoehto. Toki jos rahaa ja kaappitilaa on, niin uusi pussi on aina se yksinkertaisin vaihtoehto.

Lisäys: mainittakoon vielä suurella ylpeydellä, että viime talvena yövyin ongelmitta -22 pakkasessa varustuksella, joka oli maksanut kokonaisuudessaan alle 200 euroa (2 makuupussia ja 2 makuualustaa, kaikki melko halpista). Smile
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Siilinkari
28.04.2011 15:47


Viestejä: 714
Paljonkos sulla on Karskinen sitä kerran pari kokeiltua kevytkamaa kaapeissa? Älä anna romppeiden homehtua, tänne myyntiin vaan.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Sade varusteet 2019 Daddy Kesävaellusvarusteet 20 16.04.2019 10:29 Katso viimeisin viesti
Nuortti ruskavaelluksen kohteena? mileh Lappi 7 29.08.2017 19:46 Katso viimeisin viesti
Uudet varusteet, mikä on välttämätön ... Capella Kesävaellusvarusteet 76 05.06.2016 19:52 Katso viimeisin viesti
Varusteet pariksi viikoksi, mitä lisä... blueraven Kesävaellusvarusteet 24 09.07.2015 8:05 Katso viimeisin viesti
Varusteet alusta alkaen Sokosti Suomujoki Kesävaellusvarusteet 47 30.04.2014 16:01 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 3
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Siirry: