Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Ruokaohjeet ja vinkit Leipä pieneen tilaan
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannes
18.02.2011 16:28


Viestejä: 8691
Ylhäisten leipä ja Hapankorppu taitavat olla konstailemattomina parhaat.
Hapankorppupakkaus on helppo pakata rinkkaan ja Ylhäisten leipä ei murene siellä yhtä helposti kuin näkkileipä.
Yleisimmin minulla on kuitenkin ollut Maukas - ruisnäkkileipää ja/tai hapankorppuja mukana - näkkärille olen aina rinkkaa pakatessa miettinyt , mistä löytäisi siihen hätään sille kevyen muovilaatikon mutta etukäteenhän sellainen pitäisi hommata...
Kaikenmailman seesam/riisi ym.näkkärit ja vastaavat ovat jääneet kokeiluna aina yhteen reissukertaan - ei niistä oikein ollut mihinkään - kummallista murenevaa paprua..

Talvella voi jo kotona tehdä valmiita makkara/juustoruisleipiä , jotka käärii eristykseen etteivät jäädy - vaihtoehtoisesti niitä voi tulen tai kaminan lämmössä sulatellakin.
Keskipäivätauolla talvella sulana pysynyt makkaraleipä keiton kanssa on herkullista.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Sokosti Suomujoki
18.02.2011 16:52


Viestejä: 2405
Olen pakannut näkkärit monesti muoviseen piparilaatikkoon, mutta laatikko on suhteellisen iso, tai siis leivän määrän takia pitää valita iso laatikko.

Jos nyt oikein Vaasan sivuja katselin, niin ylhäisten leivässä on 60 kcal per slice, kun muissa on vähemmän. Onko tuo slice ulkomitoiltaan yhtenevä esim. koulunäkin kanssa?

Kiitos tähän saakka tulleista vinkeistä, tutkin asiaa. Keskustelu jatkukoon.
_________________
Jokainen gramma on liikaa - http://sokosti.wordpress.com/

"Kyseinen nimimerkki SS on niitä joiden viesteissä ei useinkaan ole mitään perää. Sen olen todennut niin monesti vuosien aikana. " - Eräkulkuri
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
sepeteus
18.02.2011 17:29


Viestejä: 1161
Äitin kotona tekemä savolainen ruisleipä on minulle se ainoa oikea. Tiivistä ja säilyvää. Mitat 22-26 cm pyöreä limppu, paksuus noin 6 cm, paino kilon kieppeillä. Riittää reiluksi viikoksi. Pakkautuu ongelmitta niin rinkkaan kuin ahkioonkin. Kostumiselta suojattava kuitenkin. Terävä puukko tarpeen leikatessa.

Toivottavasti saan niistä vielä pitkään nauttia, sillä leipoja on vasta himppa yli 70v...
_________________
Lappi on vapautta kalenterin ja kellon orjuudesta.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Metsän Omena
18.02.2011 18:05


Viestejä: 1787
Metsän Omena kirjoitti:
Hylkeenpyytäjien verileipä.


Palttu voidaan jauhaa murusiksi, tai paloitella, ja kuivattaa. Lisätään keitoksiin tai syödään sellaisenaan. -Jos kukot laskettaisiin leipiin kuuluviksi olisi vastaus selvä. Reissuun lähtiessä kukon kupeelta avataan pieni kansipala ja voi kätketään sinne uumeniin. Näin menetellen voi ei mene haaskioon vaikka sulaisikin.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
tyy
18.02.2011 18:35
Vieras

Metsän Omena kirjoitti:
Metsän Omena kirjoitti:
Hylkeenpyytäjien verileipä.


Palttu voidaan jauhaa murusiksi, tai paloitella, ja kuivattaa. Lisätään keitoksiin tai syödään sellaisenaan. -Jos kukot laskettaisiin leipiin kuuluviksi olisi vastaus selvä. Reissuun lähtiessä kukon kupeelta avataan pieni kansipala ja voi kätketään sinne uumeniin. Näin menetellen voi ei mene haaskioon vaikka sulaisikin.


Hemmetin hyvä resepti.

Veripalttua voinee helposti valmistaa itse, taitaa olla pakko kokeilla tätä.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Hippu
18.02.2011 20:34


Viestejä: 11
Entä jos valmistaa itse vaikka kattilassa tai kuumalla kivellä. Ei tarvi ku jauhoja ja suolaa ja mitä nyt sekaan haluaa. On tuoretta ja menee tarpeet pieneen tilaan.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
TiMoKo
18.02.2011 23:26


Viestejä: 3067
Jotenkin ei vaan osaa ajatella että kaikki leipä pitäisi saada mahdollisimman pieneen tilaan. Makuelämyksiä ja juhlahetkiäkin reissussa saa olla.
Tuntuu juhlalliselta välillä leikata tummasta ja makeasta ruislimpusta kunnon siivu ja laittaa reilusti siihen voita päälle.

Olen hahmotellut kevään reissulle (16 vrk) leipäpolitiikkaa seuraavasti:
Näkkileipää 500g
Hapankorppuja 370g
Ruisleipää 750g
Tummaa limppua 500g
_________________
Maailman suurinta viisautta on jälkiviisaus, valitettavasti sitä ei voi käyttää etukäteen.
"vaikkapa hulluna pidettäisiin"
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Glottis
19.02.2011 9:57


Viestejä: 733
Sokosti Suomujoki kirjoitti:
Jos nyt oikein Vaasan sivuja katselin, niin ylhäisten leivässä on 60 kcal per slice, kun muissa on vähemmän. Onko tuo slice ulkomitoiltaan yhtenevä esim. koulunäkin kanssa?


On isompi paketti joka suuntaan, painoa n. 1,5 kertaisesti ja ulkomittaakin on enemmän, joskaan ei taida olla ihan 1,5 kertaisesti.

Hippu kirjoitti:
Entä jos valmistaa itse vaikka kattilassa tai kuumalla kivellä. Ei tarvi ku jauhoja ja suolaa ja mitä nyt sekaan haluaa. On tuoretta ja menee tarpeet pieneen tilaan.


Ns. tikkuleipää voi ainakin tehdä todella helposti, mutta se on syömäkelpoista ainoastaan lämpimänä, heti paistamisen jälkeen.

Mittailujen tuloksia parilla leivällä mitä kotoa löytyi;
100g maalahden limppua = n. 5 palaa, tilavuus noin 2,7dl ja energiaa siinä oli 270kcal. Wasa Solruta seesaminäkkäri, 100g = n. 7 palaa, tilavuus 3,3dl. Energiaa 440kcal (paras mitä löysin).

Äkkiseltään laskettuna dl maalahden limppua = 100kcal, kun seesaminäkkärillä (oli yllättävän hyvää, muuten) energiaa on 133,33... kcal/dl. Siemenet selvästikin nostavat energiatiheyttä.

Tilavuudet ovat noin-mittoja, laitoin vettä astian täpötäyteen, leivät ohueeseen pussiin ja leipäpussin veteen. Annoin veden painaa imat pois ja upotin haarukalla loputkin. Ylimääräinen vesi tuli yli reunan jonka jälkeen laitoin kupin vaa'alle ja punnitsin paljonko vettä kupista oli lähtenyt.

Maalahden limpun hyvä pakattavuus verrattuna tuohon kyseiseen näkkileipään pienentää todellista eroa. Pitänee jatkaa mittailuja kun ehtii ja kun noita muita näkkileipiä kotoa löytyy.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
jukkis33
27.02.2011 22:10


Viestejä: 72
Maalahden limppu on kyllä leiväksi erittäin hyvän makuista ja kalorien sekä säilyvyyden puolesta vaellukselle sopivaa. Olen parille viime reissulle ottanut yhden limpun mukaan.

Itse olen ruokien suhteen herkkusuu enkä niinkään grammari.
Yleensä ostan matkanvarrelta pussin tuoreita karjalanpiirakoita, jotka syön ensimmäisen kahden päivän aikana. Niitä on kiva lämmitellä kaminan keittolevyllä tai nuotiolla ritilällä. Normaalia ruisleipää ja sitten tuota limppua olen pitänyt myös matkassa.

Näkkileipää olen harkinnut, mutta en vielä ole siihen päätynyt. Talveksi voisi olla hyvä vaihtoehto, koska ei jäädy. Talvella olen tehnyt aina aamulla ruisleivän (voita, juustoa ja meetvurstia väliin) valmiiksi ja laittanut sen pussissa taskuun, jolloin se ei jäädy ja on valmis syötäväksi heti. Folion palasta pidän kanssa mukanan, jonka avulla leipiä voi lämmittää talvella eri lämpölähteiden päällä.

Täällä foorumilla joku kertoi pakkaavansa näkkileivät tyhjiin maitotölkkeihin, ovat kuulemma juuri sopivan kokoisia.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Ursus
27.02.2011 22:30


Viestejä: 7255
Näkkileipä ei ole yhtä ruokaisaa kuin kunnon ruislimppu. Sen menekki on siksi tilavuuteen nähden moninkertainen. Näkkäristäkin saa kuitenkin keittämällä nälkäänsä leipäkeittoa.
_________________
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
28.02.2011 0:02


Viestejä: 6935
Ursus kirjoitti:
Näkkileipä ei ole yhtä ruokaisaa kuin kunnon ruislimppu. Sen menekki on siksi tilavuuteen nähden moninkertainen. Näkkäristäkin saa kuitenkin keittämällä nälkäänsä leipäkeittoa.


Tilavuudeltaan moninkertainen, mutta painoltaan kai samaa luokkaa? Jos syö puoli kiloa ruisleipää tai puoli kiloa näkkäriä, kyllä nlkä on yhtälailla lähtenyt. Ketjussa oli kai tarkoitus pohtia näiden kolmen muuttujan suhteita...
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Long Nose
28.02.2011 0:34


Viestejä: 1372
Leivässä en tingi painon vuoksi.
Leipää ja voita pitää olla matkassa riittävästi.
Jos ei jaksa muutamaa kg ruokaa kantaa mukanaan on parempi viilata omasta kehonpainostaan kuin kantamuksestaan. Tätä minä pidän järkevimpänä grammojen viilauksena.
Näin jalkojen päälle kohdentuvaa painoa on järkevintä säädellä.
Kantamuksen painon vaikutusta on hyvä helpottaa siten, että tekee hartioille toppauksen ettei rinkan viilekkeet paina olkaa. 5mmn jäykkään huopaan päänmentävä reikä ja se takin alle. Leveät olkahihnan toppaukset kun vaikeuttavat rinkan selkäänotossa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
K-nen
28.02.2011 9:10
Vieras

Glottis kirjoitti:
...
Äkkiseltään laskettuna dl maalahden limppua = 100kcal, kun seesaminäkkärillä (oli yllättävän hyvää, muuten) energiaa on 133,33... kcal/dl. Siemenet selvästikin nostavat energiatiheyttä.

Tilavuudet ovat noin-mittoja, laitoin vettä astian täpötäyteen, leivät ohueeseen pussiin ja leipäpussin veteen. Annoin veden painaa imat pois ja upotin haarukalla loputkin. Ylimääräinen vesi tuli yli reunan jonka jälkeen laitoin kupin vaa'alle ja punnitsin paljonko vettä kupista oli lähtenyt.

Maalahden limpun hyvä pakattavuus verrattuna tuohon kyseiseen näkkileipään pienentää todellista eroa. Pitänee jatkaa mittailuja kun ehtii ja kun noita muita näkkileipiä kotoa löytyy.


Vertailuksi esimerkiksi myslin tai muromyslin energiatiheys:

1 desilitra painaa 45-55 grammaa, maitojauheen kanssa hieman enemmän. Energiaa desilitrassa on pähkinöiden määrästä riippuen 180-220 kcal. Pakkautuvuus on erittäin hyvä.

Paljonko tässä aloittajan tapauksessa on tilaa leivälle? Jos tilaa on vähän, niin säädöllä saatu hyötykin on pieni.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
OS
28.02.2011 18:23


Viestejä: 7319
Ursus kirjoitti:
Näkkäristäkin saa kuitenkin keittämällä nälkäänsä leipäkeittoa.


Murennettu näkkäri sopii hyvin myös muiden ruokien suurukseksi. Tosin tuohon käy myös pehmeämpi ruisleipä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Glottis
06.03.2011 8:57


Viestejä: 733
Glottis kirjoitti:

Äkkiseltään laskettuna dl maalahden limppua = 100kcal, kun seesaminäkkärillä (oli yllättävän hyvää, muuten) energiaa on 133,33... kcal/dl. Siemenet selvästikin nostavat energiatiheyttä.


Hapankorpulle lukema on 120kcal/dl ja 100 g oli noin 9 palaa. Tosin en tiedä kuinka luotettavia paketin kyljessä olevat energialukemat ovat, sillä leivän määräänkään ei voinut luottaa: 370g paketissa oli 396g leipää.

Huomattavaa tuossa on, että palojen pinta-ala maalahden limppuun verrattuna on iso (5 vs 9 palaa, ja hapankorppupalat isompia), joten hapankorpuilla saa kannettua voitakin kurkkuunsa enemmän ilman että voin syöminen alkaa käydä työstä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Mitä pieneen reppuun talvella? Pertti Kurki Talvivaellusvarusteet 93 08.02.2016 13:29 Katso viimeisin viesti
Ilmastointiteippi pienee tilaan? rokrok Kesävaellusvarusteet 37 19.05.2012 7:04 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 2 Yht. 5
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
Siirry: