Vaellusturinat II
Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy VaellusWiki Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit Valokuvakilpailu WAP  
Asentopaikkani Phoogle | Retkeilijän kiintopisteet                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Ruoanlaittovälineet ja varusteet Kuinka puhdasta vettä?
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Kuinka puhdasta vettä?
piennar
04.06.2009 10:58


Viestejä: 16
Hei,

en ole koskaan retkillä joutunut juomaan luonnosta suoraan otettua vettä, paitsi lähdevettä.

Kuinka puhtaaksi esimerkiksi järviveden saa keittämällä? Haitalliset eliöt vissiin kuolevat, mutta jääkö vesi pahan hajuiseksi, makuiseksi tai väriseksi? Kannattaako viikonlopun reissua varten kantaa kaikki juomavesi mukana vai todella turvautua keittämiseen?

En ole nyt hankkimassa suodatinta.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Kuinka puhdasta vettä?
tunturisusi
04.06.2009 15:34


Viestejä: 415
piennar kirjoitti:

Kuinka puhtaaksi esimerkiksi järviveden saa keittämällä? Haitalliset eliöt vissiin kuolevat, mutta jääkö vesi pahan hajuiseksi, makuiseksi tai väriseksi?
En ole nyt hankkimassa suodatinta.


Viime kesänä keittelin Tornionjoen vettä aikaan, jolloin oli satanut kovasti eikä se todellakaan ollut puhtaan näköistä. Ei tullut mitään vatsavaivoja ja maistui ok, vaikka olikin vähän pelottavan väristä keittämisen jälkeenkin. En tunne asiaa sen kummemmin "tieteellisestä" näkökulmasta, mutta saattaapi olla myös yksilöllisiä eroja, miten just oma suu maistaa epäpuhtaudet.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
05.06.2009 18:07


Viestejä: 6935
Käsittääkseni lähes kaikki haitalliset eliöt kuolevat keittämällä. Vettä ei tarvitse edes varsinaisesti keittää, vaan kunnollisen kiehautuksen (reipasta kuplintaa) pitäisi riittää. Huonoa makua keittäminen ei poista, muttav että voi maustaa esim. urheilujuomajauheella, mehutiivisteellä tai tehdä siitä jääteetä (vihreä Nippon Green -tee sokeroituna toimii loistavasti kesähelteellä.)

Esimerkiksi viime syksynä Koitajoella päätimme keittää juomavedet varmuuden vuoksi, koska otimme veden itse joesta. Maku ei kylläkään ollut erityisen hyvä, eikä mukana ollut juuri mitään veden mausteeksi. Joihan sitä, mutta esim. urheilujuomajauhe olisi tehnyt terää. Nyt keväällä Jongunjoella hörpimme jokivettä suoraan pääuomasta, kunnes tulimme matka loppupuolella pelloille (olimme täyttäneet juomapullot sitä osuutta varten). Vesi ei ollut erityisen hyvää, mutta vatsanpuruja ei tullut.

Lapissa tulee juotua virtaavista pintavesistä hirveästi ympärille katselematta ja tarpeen vaatiessa myös seisovista vesistä. Saimaan veteen keitän toisinaan kahvit, mutta keittämättä en sitä viitsisi juoda.
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
karskinen
05.06.2009 19:33
Vieras

Eihän se samea vesi keittämällä kirkkaammaksi tule, vaikka jokin ruskea kerros kattilaan saattaakin jäädä.

Jos lähtee vettä keittämään, niin mielestäni kannattaa samalla vaivalla keittää muutama minuutti tai vaikkapa 5 minuuttia. Näin tapetaan enemmän bakteereja ja vähennetään selvästi ripulin vaaraa. Esimerkiksi ulosteen saastuttamassa vedessä voi olla kampylobakteeria.

Veden kirkkaus ei kerro siitä, onko vedessä bakteereja tai alkueläimiä.

Etelässä keitän veden, tuntureilla en.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Wahyà
06.06.2009 0:25


Viestejä: 60
Lienenkö selvinnyt uhkarohkean/hullun tuurilla ilman haittavaikutuksia, mutta hyvinkin reippaasti olen reissuilla juonut luonnonvesiä. Mielellään pienistä, virtaavista puroista tai lähteistä/hetteistä kirkasta vettä, mutta on tullut janoon otettua muualtakin. Retkeni olen enimmäkseen pohjoisessa Suomessa tehnyt, ruuhkasuomen järvestä en ehkä uskaltaisi hörppiä. Lapin reissuilla en ole juomapulloa mukana kuljetellut.

Olen aina ajatellut, että omat aistit kyllä kertovat onko vesi hyvää. Voi olla kuvitteluakin. Viime viikonlopun helteisellä patikalla Korouomassa juotiin ihan Korojoestakin, vaikka veden väri hieman rusehtava olikin.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Mr_C
06.06.2009 2:14


Viestejä: 2898
Ei vedestä tiedä onko hyvää, pelkästään mausta. Voi olla hyvänmakuista ja huonoa laadultaan. Tai maistua pahalle mutta olla juomakelpoista.

Jos keittämällä aikoo riskiä vähentää, niin kiehautus ei ole tae mistään. Vähintään viisi, mieluummin 10 minuuttia keitetään. Ei kuitenkaan tarvitse keittää niin että kaikki vesi haihtuu, vaikka pitääkin kiehua = 100 astetta. Eli selvästi poreilee.

Yleisesti ottaen pohjoisen vedet on puhtaita, mutta mielummin puroista / joesta kuin seisovista vesistä.

Yksilölliset erotkin vaikuttaa vatsataudin riskiin, toisen maha sietää mitä vain ja toisen ei mitään.

Jos haluaa varmistaa veden puhtauden, ainakin kohtuullisella laadulla, niin vedensuodatin on kätevämpi kuin aina keittäminen.
Sillä puhdistettu vesi on kylmää, keitetty ei ennen jäähtymistä.
Vettä saa myös nopeammin juotavaksi, vaikka ei lämpötilalla olisikaan merkitystä.

Kevyimmät pumppumallit noin 200 - 300 g.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
06.06.2009 19:16


Viestejä: 6935
Mr_C kirjoitti:
Jos keittämällä aikoo riskiä vähentää, niin kiehautus ei ole tae mistään. Vähintään viisi, mieluummin 10 minuuttia keitetään. Ei kuitenkaan tarvitse keittää niin että kaikki vesi haihtuu, vaikka pitääkin kiehua = 100 astetta. Eli selvästi poreilee.


Löytyisikö näille veden keittämisajoille jotain asiallista lähdettä? En kyseenalaista väitettä 10min keittämisestä, mutta asiasta liikkuu mielestäni aika paljon ristiriitaista tietoa ja uskottavan lähteen esittäminen toisi selkeyttä asiaan.

Itse olen törmännyt joillain jenkkisivustoilla esitykseen, että reilu kiehauttaminen riittää. Ajatus ilmeisesti perustui siihen, että vesi on lähes 100C lämpöistä jo jonkin aikaa ennen kuin se kiehuu kunnolla ("rollign boil"), jolloin ei-toivotut pöpöt ehtivät kyllä kuolla. Valitettavasti en löydä nyt lähdettä tälle, vaikka lähteiden perään tässä huutelinkin. Toisaalla taas puhutaan parista minuutista, jossain viidestä, jossain kymmenestä.

Mikä mahtaa olla ns. totuus tässä asiassa?

Ja tosiaan, silmämääräisesti tai suutuntumalla ei erota kaikkea pilaantunutta vettä ja joskus juomakelpoinenkin vesi näyttää samealta ja maistuu pahalle. Järkeä käyttämällä voi kuitenkin välttää osan pilaantuneista vesistä, osan sietää vatsa ja varman päälle pelaava valittee suodattimen. Jokainen valitsee itse sietämänsä riskitason.
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
karskinen
06.06.2009 22:26
Vieras

Ohjeet tosiaan vaihtelevat. Tuollainen lähde voisi olla melko arvovaltainen:

"Vedestä saa turvallista keittämällä sitä niin, että se poreilee viisi minuuttia, ja säilyttämällä sitä käyttöön asti puhtaassa, desinfioidussa, kannellisessa astiassa."

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_artikkeli=mat00015

ja

http://www.fsih.fi/matka3.php
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Metsän Omena
06.06.2009 22:50


Viestejä: 1895
Ensimmäisen PV:n luonnonmuona ohjekirjan yhteydessä asiaa tutkittiin ja 1 minuutin tai 10 minuutin poreilulla ei ollut kuumuudessa poistuviin haittoihin nähden eroa. Koska veden kiehuminen oli varusmiehille kuitenkin epäselvä käsite (Osa luuli veden kiehuvan kun siitä nousi höyryä) laitettiin ohjeeksi 5 minuutin poreilu.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
karskinen
06.06.2009 23:36
Vieras

Varmastikin valtaosa pöpöistä on jo tuhoutuneet, kun vesi alkaa kiehua.

Muistettava on kuitenkin, että vasta autoklaavissa tulee varmasti hiljaista riittävän ajan jälkeen.

Kiehautettu vesi ei kuitenkaan ole varmuudella täysin bakteeriton, joten siihen valmistettu mehu tai vastaava voi olla sopiva alusta bakteerien lisääntymiselle, jolloin lämpimänä päivänä säilytetty juoma voi olla illalla jo melkoinen soppa.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Mr_C
06.06.2009 23:45


Viestejä: 2898
Ei muistu mieleen mistä 10 minuutin ajan olen lukenut. Muistikuva että jotain perustelujakin ollut. Varmaan siinä ollut kanssa varmuusväliä, vaikka ei sitä kaikkia bakteerejakaan saa tapettua keittämällä. Osa kestää pitkälle yli 100 astetta, eikä siis keittämällä pysty tappamaan. Mutta sellaisen saadessaan kannattaisi lotota. Sen verran harvinainen osuma että voisi tulla se päävoittokin...
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Joonas Frisk
07.06.2009 9:33


Viestejä: 2119
Ohjeet näihin 10 min keittämisiin lähtee oletuksesta, että vesi on jo saastunutta.
Itse pohjavesi kotomaassa on bakteritonta, myöskin siten ne pikku purot, joissa sitä alkumatkastaan virtaa. Pintavesissä voi pöpöjä olla, mutta normaali kiehautus ne yleensä nujertaa. Lisäksi muistin virkistykseksi: Oma elimistökin hoitaa osan.

Kahdeksan vuotta pelkkää pintavettä raakana juoneena en osaa kovin isoja mörköjä kotimaan purovesissäkään nähdä. Tietysti omassa päässä se paras suodatin itse kullakin on. Sitä kun käyttää niin hyvin menee.

Lähde- ja kaivovedet raakana etelä-suomessa, puro- ja pintavedet kiehautuksen kautta käyttöön.
_________________
http://joonasf.blogspot.fi/
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hltmuuu
07.06.2009 9:49


Viestejä: 275
Itse kolme vuosikymmentä vaelleena olen ottanut pohjoisesta luonnonvesistä kaiken veden suoraan juomakäyttöön saamatta toistaiseksi vaivoja.Onko onnella myös osuutensa mutta viimeksi muistan miettineeni suoran veden juomista kun tulin Pihtijoen yli Marivaaran jälkeen joku vuosi sitten ja helteellä otin sillan pielestä humuksenkin värjäämää vettä kovaan janoon.En kuitenkaan saanut mitään ja jatkoin Lokkaan pyöräilyä Tarmo lähikauppaan.
Ajatus ja vähän onnea mukaan auttaa pitkälle.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Mygg
07.06.2009 11:06


Viestejä: 210
10 minuutin ohjeen luin jossain missä neuvottiin että korkealla paikalla pitää kiehauttaa vedet hieman pidemmin kuin meren tasolla, koska kiehumispiste on siellä alle 100C. Esim. 2000 m korkeudella kiehumispiste on 93C:lla.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Wahyà
07.06.2009 16:16


Viestejä: 60
Vähän menee aiheen viereen, mutta kerronpa kuitenkin:

Pari kesää sitten kesäloman lähetessä loppuaan muistelimme lasten kanssa loman kohokohtia. Oli tehty perinteiset äidin ja isän mieleiset kalastus/retkeilyreissut, mutta myös "lapsia varten" käyty eläintarhassa ja tivolissa.

Parasta lomahetkeä kysyessäni silloin 5-vuotias poikani vastasi hetkeäkään epäröimättä: "Kivointa lomalla oli se, kun siellä tunturissa otimme kuksalla vettä suoraan purosta ja joimme sitä."

Että kyllä lapset osaavat nauttia pienistä ja yksinkertaisista asioista.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Kuinka selvitä ankarissa talven olosu... TiMoKo Yleisiä retkeilyyn liittyviä sekalaisia asioita 75 18.01.2016 20:44 Katso viimeisin viesti
Turpoonjoessa vettä riittää erarenki Melonta 0 25.07.2015 9:54 Katso viimeisin viesti
Inarinjärven jää, onko vettä ja sohjoa? Ribox Lappi 2 02.04.2015 16:59 Katso viimeisin viesti
Kuinka Pohjoiseen kannattaa enää läht... Indigo. Lappi 25 02.10.2014 20:14 Katso viimeisin viesti
Kuinka monta päivää tarvitaan Lapin r... Ursus Lappi 39 19.11.2013 22:34 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 3
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Siirry: