Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Ruokaohjeet ja vinkit Pihlajanmarjat
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Pihlajanmarjat
Korpijaakko
25.09.2017 14:06


Viestejä: 6935
Tänä syksynä on pihlajat väärällään marjoja. Lintujakin on niin vähän kylmän kesän jäljiltä, että ainakaan täällä Kaakonkulmalla eivät ole rokottaneet pihlajanmarjasatoja. Kerääminenkin on kohtuullisen vaivatonta, mutta mitäpä noista tekisi?

Olen aiemmin (ja taas tänä vuonna) tehnyt pihlajanmarjahyytelöä. Se on herkkua esim. riistapaistien kanssa tai paistikastikkeen mausteena, mutta ei sitäkään määräänsä enempää syö. Puolentusinaa pikkupurkkia riittää pitkälle. Lisäksi tein pihlajanmarjoista mehua (hyvää!) ja sekamehua (lisäksi oli omenaa, porkkanaa, punaherukkaa ja ruusunmarjoja - hyvää sekin), mutta kun on muitakin mehuja, niin ei tätäkään kannata hurjasti tehdä kellariin. Loppuu pullotkin kesken ja sokeria kuluu. Pihlajanmarjan ravintoarvo on mainio, joten olisihan sitä hyvä käyttää. Mitä muuta pihlajanmarjoista voisi siis tehdä? Kuivata rusinan korvikkeeksi retkievääseen? Kuivata ja jauhaa puurojen ja smoothieiden joukkoon lisättäväksi?

Ja jos joku innostuu pihlajanmarjoja keräämään, kannattaa maistella eri puiden marjoja ennen keräämistä. Makuerot on suuria. Ja jos hyytelöä meinaa, niin kannattaa etsiä raa'an puoleisia marjoja, niin hyytyy paremmin. Ainakin osa.
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pepi
25.09.2017 14:16


Viestejä: 6793
Makueroja on. Oranssiin vivahtavat pihlajanmarjat ovat osoittautuneet miellyttävämmän makuisiksi kuin verenpunaisemmat. Ja yllättäen marjat maistuvat yksitellen naposteltuina paljon äreämmiltä kuin kunnon kourallinen kerrallaan. Hyvää treeniä sylkirauhasille. Syön kohtalaisesti pihlajanmarjoja, mutta yleensä suoraan puusta.
_________________
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
OS
25.09.2017 19:57


Viestejä: 7352
Pakkanen/pakastaminen kuulema tasoittaa pihlajanmarjan happamuutta.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
25.09.2017 20:34


Viestejä: 6935
OS kirjoitti:
Pakkanen/pakastaminen kuulema tasoittaa pihlajanmarjan happamuutta.


Näin kuulemma. Pitää kerätä satsi pakastimeen kunhan muilta kiireiltä ehtii. Useimpina vuosina linnut ehtivät nokkia sadon talteen ennen pakkasia. Pakastamista en ole vielä kokeillut. Pitää myös kokeilla Pepi:n vinkkiä syödä kunnon kourallinen kerrallaan.
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Louestaja
25.09.2017 20:43


Viestejä: 4291
Olen harkinnut mehun tekoa. Pieniä määriä sekoitettavaksi muihin mehuihin mausteeksi?
_________________
"Antakaa minun vielä kerran katsoa tämän maailman hulluutta."
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
26.09.2017 14:00


Viestejä: 6935
Louestaja kirjoitti:
Olen harkinnut mehun tekoa. Pieniä määriä sekoitettavaksi muihin mehuihin mausteeksi?


Suosittelen!

Tein mehua höyryttämällä mehumaijalla. Osa ihan 100% pihlajanmarjaa hyytelöä varten, josta sitten pienen osan pullotin sellaisenaan mehuksi (lisättyä sokeria n. 100g/L). Omaan makuuni herkullista kun laimentaa vedellä noin 1+2 suhteessa. Sitten tein tuon sekamehun (pihlajanmarjaa 2kg, omenaa 2kg, porkkanaa 1kg, punaherukkaa 1kg ja ruusunmarjoja n. 0,5kg). Siihen tuli lisättyä sokeria melkein 200g/L (kaadoin suoraan mehumaijaan ja yliarvion mehun tuoton kun suhteutin mustaherukkaan). Hyvää, mutta vähän turhan makeaa. Sopivasti hapanta, vivahtaa puolukkaan/punaherukkaan/pihlajanmarjaan.
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
26.09.2017 14:07


Viestejä: 6935
Unohtui avausviestistä se varsinainen vaelluseväskokeilu!

Kokeilin tehdä Rautavaaran kirjan innoittamana "hedelmäleipää" ("finsk Frugtbröd"): 1 osa pihlajanmarjoja, 1 osa omenaa ja 1 osa porkkanaa. Paloiksi ja kattilaan, pohjalle tilkka vettä. Keitetään ja muussataan karkeaksi soseeksi. Lisäsin 100g sokeria / 1,5kg massaa. Levitin massan kahdelle kuivurin ritilälle leivinpaperille. Kuivasin ja leikkasin "nahkan" ruuduiksi.

Maku on edelleen aika hapan. Sokeria olisi voinut lisätä vähän enemmän, mutta ihan mukavaa vaihtelua reissueväisiin. Yksi ruutu vastaan n. 50g tuoreita kasviksia. Ruudut olisi voinut olla paksumpia (nyt 800g/ritilä, olisi voinut olla helposti 1kg/ritilä). Kunhan saan reseptin hiottua täydellisyyteen, voisi tehdä kuivurillisin tai pari talvireissujen legievääksi. Sitten ei tartte enää ostaa kaupallisia kuivahedelmiä tai taatelipatukoita reissuille. Kaveriksi itse kuivattua hirveä.

Tosin suklaasta en taida silti luopua...
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pepi
26.09.2017 16:35


Viestejä: 6793
Jos pitää hämäläisestä talkkunajauhosta (esim. "Rantasen"), sitä voi käyttää marjasurvoksen happamuuden taittamiseen. Tai marjasurvosta talkkunan raikastamiseen. Makeatahan sekään ei ole.
_________________
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
dailymail
26.09.2017 18:43


Viestejä: 2757
^Talkkunasta tulee erinomaisen hyvä puuro kun jättää pihlajanmarjat pois tai korvaa ne vaikka kaurahiutaleilla. Kunnon voisilmän kun laittaa, niin aurinko paistaa kaamoksessakin Smile

Voisi pihlajanmarja kyllä sopia puuroonkiin, sopiihan ne muutkin marjat. Kuivattu mustikka on puurossa hauskaa. Pihlajanmarjasoppaa/kiisseliä?
_________________
Mikään ei ole niin varmaa kuin minä
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
setä tuomo
26.09.2017 20:48


Viestejä: 445
Tänään laitettu muhimaan pihlajanmarja - puolukkamehua viinihapolla. Viime syksynä molemmat olivat erikseen, nyt yhdessä Very Happy
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pepi
26.09.2017 22:52


Viestejä: 6793
dailymail kirjoitti:
^Talkkunasta tulee erinomaisen hyvä puuro kun jättää pihlajanmarjat pois tai korvaa ne vaikka kaurahiutaleilla. Kunnon voisilmän kun laittaa, niin aurinko paistaa kaamoksessakin Smile

Voisi pihlajanmarja kyllä sopia puuroonkiin, sopiihan ne muutkin marjat. Kuivattu mustikka on puurossa hauskaa. Pihlajanmarjasoppaa/kiisseliä?

Minkä sortin talkkunaa käytät? Eri puolilla Suomea niissä ei välttämättä ole yhtään yhteistä ainesosaa.
_________________
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
dailymail
27.09.2017 13:35


Viestejä: 2757
Rantasen talkkunajauhoa ja Hirvelän uunitalkkunaa.

Lapsuudesta muistan isän keittämän talkkunapuuron, joka oli rouheampaa kuin edellämainituista tulee. Sitä en tiedä mistä talkkunasta isä puuronsa keitteli.

Keitän puuron suoraan noista jauhoista tai sitten sekoitan kaurapuuron keittoveteen ehkä desin verran talkkunaa ja keitän sen päälle kaurapuuron.
_________________
Mikään ei ole niin varmaa kuin minä
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pepi
27.09.2017 17:13


Viestejä: 6793
Se Hirvelä taitaa olla pelkkää kauraa, mutta Rantasessa on myös ohraa ja hernettä, kuten talkkunassa kuuluukin.

Noita yhden viljan talkkunoita en ole marjojen kanssa kokeillut - enkä juuri muutenkaan.
_________________
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
pihlajanmarjat ennustavat suvela Hölynpöly... 25 12.08.2009 21:05 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 1
Siirry: