Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Ruoanlaittovälineet ja varusteet Savustus pallogrillissä tms.
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Savustus pallogrillissä tms.
kaptu
22.09.2015 11:19


Viestejä: 1745
Lapsuudestani muistan vain heikosti isäni savustusmenetelmiä mökillämme, joten hiukan olen ymmälläni miten nyt omalla piilollani mahdollisia kalainsaaliita savustelisin..(?)
Kotosalla meillä lojuu pallogrilli yhä käyttämättömänä, joten sen rahtaaminen erämaahan ja kalavesien äärelle tuntuisi järkevältä. Eli varmaan se tämmöinenkin vehes sopisi kalansavustukseen siinä missä perinteinen savuboxikin.. Question
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
tst
22.09.2015 11:43


Viestejä: 5396
Sopii varmaan ja miltei mikä vaan pönttö. Vaikka tyhjä 10 maalipurkki johon purut pohjalle ja virittelet jonkinlaisen ritilän kaloille (tosin tähän mahtuu vain pieniä), kansi päälle ja paino kannen päälle ja voihan siinä kannen alla olla vaikka kostea sanomalehti tiivisteenä. Suht mietoa tulta polttelet alla ja aika riippuu kalojen koosta, 10min-30min. Tämä on tilapäisratkaisu ja maalit pitää tietysti poltella ensin pois.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
luuppi
22.09.2015 12:27


Viestejä: 5100
Tuopa se juuri onkin se syy, miksen omaa pallogrilliani (muuten ahkerassa kaytossa) ole kayttanyt savustukseen.

Briketeilla on syttymisen jalkeen selva lampohuippu, jonka toki saa tasattua levittamalla laajalle, jolloin paloaika samalla pienenee. Riittanee pienille kaloille, muttei (ajallisesti) valttamatta isommille. Puuhiilien kaytossa vastaava ilmio senkun korostuu. Oisko maranpuoleisten risujen syottaminen palavan "hiili"pedin paalle sopiva " hittaasti & hartaasti" ratkaisu?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
kaptu
22.09.2015 12:39


Viestejä: 1745
Ainakin ne leppälastut vois olla märkiä ja asettaa vaikkaa johonkin folioon..?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
tst
22.09.2015 13:25


Viestejä: 5396
^Normaalissa savustuksessa on siis ideana että kuivat leppälastut pikkuhiljaa tummuvat ja lopuksi osittain hiiltyvät ja muodostavat koko ajan savua josta syntyy savukalan aromi eivätkä syty palamaan. Hyvä että nykyaikanakin on vielä jotain perinteistä ja helppoa, savustus on nimenomaan sitä eikä siitä kannata tehdä liian vaikeaa. Smile
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
luuppi
22.09.2015 16:05


Viestejä: 5100
Menikohan nyt ihan jakeluun; ei se ole vaikeaa, etta lampolahteen pitaa
- olla ilman huippuja
- jakautua tasaisesti (sen sailion alle missa savustettavat ja lastut...leppaa, hickorya tai mita nyt mieleen tulee) ovat; toki eri tasoilla
- ja kestaa (taydennyksella, tai ilman) tarpeeksi kauan, jotta halutun kokoinen kala on syotavaa, siis kokonaan eika vain puoliksi

Savustus ei ole vaikeaa; pallogrillilla se voi olla, mutta jos joku on hanskannut homman, olisi kiva kuulla
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
kaptu
22.09.2015 17:00


Viestejä: 1745
Ehkä se voisi onnistua niin, että pallogrilliin värkätään hiillos, ja sen hiilloksen päälle (mielellään) pyöreä savustuslaatikko, jonne lastut (ja kenties katajatkin)ja ritilän päälle fisut..(?)
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
luuppi
22.09.2015 17:20


Viestejä: 5100
Nyt kun en enaa tieda, kuka on tosissaan (tama on minusta hyva aihe), niin:
-pallogrillin tuuletuksen saadossa on nelja alla olevaa, suljettavissa olevaa reikaa
- Trangia kun myy niita kaasupolttimia lisaosina, niin nelja sellaista, syottoletkut lapi ko. rei'ista ja kaasupullot Weberin sille tasolle, missa normaalisti on lapi putoavien kekaleiden kiinniottoon alumiinitaso
- polttimet itse sille tasolle, grillin sisalla, mihin normaalisti laitetaan briketit tms (joita siis en ole kokeillut, kun lampohuippu on liian suuri, ja aloittaa voisi vasta kun puolet mennyt haaskuun)
- Weber ritilan halkaisija taitaa olla 58 cm, siita laskemaan neliskanttisen savustuslaatikon maks. mittoja ( ennenkuin hommaa)

Sitten laatikon taytto niinkuin missa tahansa savustushommassa, polttimet paalle, mutta aika lahella minimia... ja a Vot (that's it): jonkin ajan kuluttua valmista tulee

Toimiiko? Varmaankin, kaksikin poltinta antaa varmaan tarpeeksi tasaisen lammon jakautumisen.

Rasti ruutuun (tanne) ja saattaisin itsekin kokeilla (nyk. laatikko kun vain on liian suuri), jos hyvin pelittaa
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannes
22.09.2015 17:31


Viestejä: 8801
Olen minäkin pallogrillillä savustanut - savustuslaatikon kanssa. Onnistuu hyvin. Savustuslaatikko esim. HalpaHallissa ei paljon maksa. Myydään ruostumattomasta valmistettuna - mutta ainakin ensimmäinen minulla ruostui. Säilytin sitä ulkona kun otin ruostumattomuuden tosissaan. Rolling Eyes
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
oinaspässi
23.09.2015 0:19


Viestejä: 559
Usein olen pallogrillillä savustanut. Kun hiillos on valmis, niin olen vaahteran pieniä maahan pudonneita oksia hiilloksen päälle heitellyt. Kalan olen asettanut foliolle. Kansi päälle. Ylä- ja alapuoliset ilmaräppänät ihan hitusen auki, tyyliin milli-pari. On tullut kokeiltua myös perinteisillä savustuspuruilla ja toimii niilläkin, mutta vaahtera on ollut mieluisin. Sattuu nääs pihalla kasvamaan iso vaahtera, niin tuli sitten vaan yksi päivä kokeiltua. Makkarat ja pihvit menee samalla tyylillä. Eniten tulee polttoaineena käytettyä noita oksia ja halon pätkiä, aika harvoin hiiliä. Briketeillä en ole kokeillut.
_________________
-tule turma tuonen tietä, pikku reppu selässä, pikku kirves kontissa. Napsauta sillä ohtaan, justiinsa nokan kohtaan-
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
luuppi
23.09.2015 10:08


Viestejä: 5100
hannes kirjoitti:
Olen minäkin pallogrillillä savustanut - savustuslaatikon kanssa. Onnistuu hyvin. Savustuslaatikko esim. HalpaHallissa ei paljon maksa. Myydään ruostumattomasta valmistettuna - mutta ainakin ensimmäinen minulla ruostui. Säilytin sitä ulkona kun otin ruostumattomuuden tosissaan. Rolling Eyes


Pallogrillihan tarjoaa "katon" lodjun paalle? Kunhan muistaa jattaa pohjapuolen ilmareiat auki, jotta vahan ilma kiertaa (kondensaatiota vastaan)
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
mtakanen
23.09.2015 10:31


Viestejä: 4
Savustan aina kalat pallogrillissä ilman erillistä laatikkoa. Laitan hiilet hiiliarinan laidoille, niiden päälle märät savustuslastut, kalan paistoarinan keskelle ja kannen kiinni. Veto saa olla maksimissaan.

 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
luuppi
23.09.2015 11:01


Viestejä: 5100
Hyva vinkki, kas kun en ole tullut ajatelleeksi, kun kokonaisia kanoja olen grillannut melkein vastaavalla tavalla (siis ei savustusta eika lastuja)
https://uk.search.yahoo.com/search?fr=mcafee&type=C211GB531D20150321&p=weber+briuette+racks
ja kun kayttaa puuhiilta eika briketteja, ne syttyvat kylla suoraan noissa kaukaloissa (ei niita tarvi sinne palavina kaataa, niinkuin kuvassa sanotaan)

Edit: linkki ei ollutkaan tasmalinkki, eli siis 6. kuva
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
mtakanen
23.09.2015 11:13


Viestejä: 4
Oluttölkkikana on klassikko! Hiilijaottimet on käytössä, samoin sytytyspiippu. Kun savustan rasvasta kalaa (marketin lohta) laitan vielä alumiinivuokan kalan alle ja siihen vettä. Pysyy pönttö puhtaana ja välttää rasvan käryn joka pilaa kalan maun.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Ddh
24.09.2015 0:39


Viestejä: 69
Mä olen kans ihan perus pallogrillillä savustellut. Perus brikettejä, foloita ja savustuspuruja. Ja tietty kalat ja ritilät. Pointti on se, että ne hehkuvat briketit on ainoastaan grillin toisella sivulla. Savustuspurut folionyyttiin ja brikettien päälle. Kun sulkee nyytin, niin laittaa sormen siihen väliin, niin savu tulee siitä ulos. Ja tietty aukon koolla voi säätää paljonko savua tulee.

Sitten fisu toiseen reunaan. Veto saa olla aika pienellä, riippuen hieman briketeistä. Mulla on webereitä, niin ne palaa pitkään ja kuumana. Eli veto melkeen kokonaan pois, muuten lämpö nousee liikaa ja kala ei savustu vaan kypsyy kuin uunissa. 100 astetta alkaa olla ihan maksimi. Jos menee koko ajan yli 100:n, niin voipi laittaa foliovuoassa vettä siihen brikettien viereen. Kun vesi alkaa kiehua, niin se syö samalla niin paljon energiaan ettei lämpö nouse juurikaan yli 100 asteen. Samalla tietty siitä kalasta valuvat nesteen menee siihen vuokaan ja ei sotke grilliä.,Ja tietty kansi pitää olla kiinni.

Tuossa weberin setä näyttää miten homma toimii https://m.youtube.com/watch?v=KQ1do5y_X7M

Kaikkein tärkein grillissä savustamisen (ja grillaamisen) juttu on se, että kun kansi on päällä, savustettava tai grillattava ei ole suoraan hiilien tai brikettien päällä. Sillon nimittäin tulee paha palaneen maku ruokaan.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2  Seuraava

 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 2
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Siirry: