|
|
|
|
Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
|
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: Kylmäsavustusta luonnossa. |
tst 26.11.2014 20:19
Viestejä: 5913 |
Aikanaan heiteltiin Tavvajoelle hyväntuntuisessa paikassa mutta ei siitä mitään tullut. Myöhemmin huomattiin että jokitörmään oli tehty pari kolme luonnon kylmäsavustus laitteistoa. Rinteessä oli tulipaikkoja joista savu oli johdettu kivisolalla muutaman metrin pituiseen kaivantoon joka oli rinteessä ja kaivanto oli peitetty kivillä ja maalla, siis tehty hormi. Hormin päässä oli ilmeisesti kylmäsavustettu kaloja jossain laatikossa. Onkohan tulkinta oikea, onko havaintoja moisista? |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: Re: Kylmäsavustusta luonnossa. |
mkalima 26.11.2014 21:10
Viestejä: 2055 |
tst kirjoitti: |
Aikanaan heiteltiin Tavvajoelle hyväntuntuisessa paikassa mutta ei siitä mitään tullut. Myöhemmin huomattiin että jokitörmään oli tehty pari kolme luonnon kylmäsavustus laitteistoa. Rinteessä oli tulipaikkoja joista savu oli johdettu kivisolalla muutaman metrin pituiseen kaivantoon joka oli rinteessä ja kaivanto oli peitetty kivillä ja maalla, siis tehty hormi. Hormin päässä oli ilmeisesti kylmäsavustettu kaloja jossain laatikossa. Onkohan tulkinta oikea, onko havaintoja moisista? |
En ole luonnossa nähnyt, mutta juuri noin vaari sen oli mökille aikoinaan tehnyt. Tosin apuna oli betonia ja puulaatikko ritilöineen, mutta sama periaate. Ilmeisesti tuo maa/kallio jäähdyttää savuja sopivasti, jotta tulee _kylmä_savukalaa. |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
murku 26.11.2014 22:27
Viestejä: 763 |
Noinhan se kylmäsavustus "luonnonmenetelmällä" tapahtuu.Käytännössä tulee ongelma ainakin ajan suhteen, vuorokauden verran pitäisi saada hyvälaatuista savua putkeen.Voi savustaja pitkästyä urakkaansa.Kylmäsavustus ei ole hätäisen hommaa,sähkövehkeilläkin pitää varata aikaa ainakin yön yli.
Aloita jälkiruuasta,elämä on epävarma. |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
tst 26.11.2014 23:43
Viestejä: 5913 |
Hommahan onnistuu nykyisin myös helpommalla tavalla eli käyttää n. 50 € maksavaa kylmäsavulaitetta. Kätevä vaikka kalamatkalla mutta ei vaan kesälämpimillä onnistu koska kala joutuisi olemaan liian kauan lämpimässä, syssymmällä parempi. Maku on muuten hyvä. |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
tst 29.06.2015 16:28
Viestejä: 5913 |
Tuli hommattua kylmäsavulaite puruineen 19€ hinnalla. Voisin ottaa sen heinäkuun keikalle matkaan ja ajattelin että laittaisin vehkeen pahvilaatikkoon ja jos mahdollisen taimenen/raudun
laittaisi illalla sinne niin aamulla sen pitäisi olla valmista. Yö olisi lämpötilan puolesta sopiva tähän hommaan: "Kylmäsavustus tapahtuu yleensä matalassa lämpötilassa (0-20 °C). Jos ulkoilman lämpötila on tätä korkeampi, onnistuu kylmäsavustus vain kylmennuksellä." Pahvilaatikosta ei ole kokemusta mutta pitäishän tuon onnistua siinäkin eikä painaisi liikaa. |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
honkamukka 29.06.2015 21:30
Viestejä: 4917 |
Aikanaan, kun kierrettiin vaimon (tuoreen) kanssa pohjoista Norjaa, niin vietettiin Repvågissa pari yötä. Merikalassa ja vähän muuallakin, vaihtelevasti saalista saaden, joka nyt ei ollut asian ydin, mutta vähintään riittävästi.
Yöpymispaikkamme, tuttujen tutun mökissä omistajat olivat paikallisia eläköityneitä merikalastajia. Isäntä Suomensukuinen Peder, eli Petteri.
Hänellä oli rakennettuna kylmäsavulaitteisto talonsa mäen rinteeseen. Pienestä uunista johti ainakin kymmenmetrinen putki maahan upotettuna. Sen päässä oli laatikko, mihin kylmäsavustettavat kalat sijoitettiin. Savun materiaalina oli paikallisesti saatavaa ainesta, eli varpukasvillisuutta. Lämpötilaa tunnusteltiin putken päästä jatkuvasti pesän vetoa säädellen. Lopputuloksen tarkoitus oli antaa saaliskaloille lisäaikaa säilyvyyden suhteen, eikä niinkään varsinainen kylmäsavustuksen tuottama makuelämys. Aika oli tuossakin rajoitteena ja silloinen helleaalto pohjoiseen Norjaan. Vastaavia lämpötiloja en ole siellä muilla reisuillani kokenut. No tuo parisuhteen tuoreus ei kokenut sitä haitaksi.  |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: Re: Kylmäsavustusta luonnossa. |
tst 02.03.2016 18:37
Viestejä: 5913 |
tst kirjoitti: |
Aikanaan heiteltiin Tavvajoelle hyväntuntuisessa paikassa mutta ei siitä mitään tullut. Myöhemmin huomattiin että jokitörmään oli tehty pari kolme luonnon kylmäsavustus laitteistoa. Rinteessä oli tulipaikkoja joista savu oli johdettu kivisolalla muutaman metrin pituiseen kaivantoon joka oli rinteessä ja kaivanto oli peitetty kivillä ja maalla, siis tehty hormi. Hormin päässä oli ilmeisesti kylmäsavustettu kaloja jossain laatikossa. Onkohan tulkinta oikea, onko havaintoja moisista? |
Tässä kohtaa on muistaakseni tuo syvä monttu ja eipä siinä varmaan ole turhaan tehty noita savusolia. Jos jollekin aukenee tuon montun salaisuus niin kertoilkaa, voihan olla että kalaa tulee enemmän vaikkapa syksyllä mutta mitä lajia, harria veikkaan. Tuossa paikassa oli myös telttasaunan tarpeet kiukaineen joten siellä on kyllä viihdytty pitempään ja törmä on eteläpuolella. http://kartor.eniro.se/ EDIt Eipä taaskaan onnistunut, yritän vielä. Tässä ja silloin etelärannalla oli poron luuranko "merkkinä". https://kso.etjanster.lantmateriet.se/?e=743368&n=7610343&z=14&profile=default_orto_noauth |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
rautu 02.03.2016 20:39
 Viestejä: 6662 |
Helpommalla pääset kun savustat merisuolaa kotona ja graavaat
Kalan sillä. Toimii.
Pahvilaatikossa kerran kylmäsavustettiin kerralla 17 isohkoa lohifilettä. Norjan lohi oli siihen aikaan lähes ilmaista. Hyvin onnistui. Savusampo oli savunkehittimenä. Se piti asettaa laatikon yläosaan leikatun aukon kohdalle. Aukon p eitteenä oli yksinkertainen alufolio. Näin ei päässyt laatikko lämpiämään liikaa. Lokakuussa oli silloin sopivat kelit. _________________
Ei oo häränpäivää!! |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
tst 03.03.2016 0:19
Viestejä: 5913 |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
rautu 03.03.2016 0:27
 Viestejä: 6662 |
En nyt muista tarkasti mutta muutamia tunteja nyt ainakin. Jos kokeilet, niin laita reilu satsi ja ota eri tuntimäärillä koe-erät. Saat sopivaa. Savuahan saa myös nesteenä mutta niitä en ole kokeillut. _________________
Ei oo häränpäivää!! |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
tst 03.03.2016 8:43
Viestejä: 5913 |
^Sen verran vielä kysyn että oletko tehnyt tuota savusuolaa lämmin- vai kylmäsavustuksella? Kaipa se onnistuu samalla kun savustaa kalaa vai imaiseekohan suola tässä tapauksessa rasvaa sisälleen ja härskiintyy säilytyksessä? |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
rautu 03.03.2016 9:48
 Viestejä: 6662 |
^
Olen tehnyt sitä kylmäsavustuksessa. Samalla kun savustin kaloja. Siinä ei kyllä imenyt rasvaa, eikä härskiintynyt. _________________
Ei oo häränpäivää!! |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
tst 03.03.2016 10:02
Viestejä: 5913 |
Ok, mulla on kylmäsavu tsydeemi + pienehkö pahvilaatikko jotka jätän rinkasta pois jos tuo toimii ja miks ei toimisi. |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
rautu 03.03.2016 10:45
 Viestejä: 6662 |
Kokeile ja kerro sitten miten toimi omalla kohdallasi. Mulle ainakin kelpasi. _________________
Ei oo häränpäivää!! |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
amatööri 03.03.2016 20:37
Viestejä: 2801 |
Nestemäinen savu ei antanut juurikaan savun makua harjuksen graavaukseen. Yhdellä reissulla kokeiltiin,laihaksi jäi savunmaku. _________________ -Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä- |
|
Sivun alkuun |
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|
|