Vaellusturinat II
Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy VaellusWiki Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit Valokuvakilpailu WAP  
Asentopaikkani Phoogle | Retkeilijän kiintopisteet                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Muu maailma Espanjan patikointireitit
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Espanjan patikointireitit
mountainwalker
10.04.2009 14:05


Viestejä: 11
Eksyin turinoiden ykkösosassa mittavaan keskusteluun Espanjan kävelyreiteistä. Jatketaanpa täällä!
Espanjan patikointikohteisiin löytyy todella hyvä suomenkielinen opas:
www.topwalks.net/fi/index.htm
Tuolta löytyy vastauksia moneen ketjussa esitettyyn kysymykseen: Sierra Nevadalta todella löytyy reittejä, ja monenlaisia. Pyreneiden vuoristossa on upeita reittejä erityisesti Ordesan, Benasquen ja Chistaun laaksoissa.
Camino de Santiago -pyhiinvaellusreitti kulkee Espanjan pohjoisrannikolla käsittämättömän tylsästi pitkin teitä. Hieman sisämaahan päin olisi tarjolla upeita reittejä Picos de Europan kansallispuistossa (Asturias ja Kantabria).
Oman kokemukseni perusteella Picos de Europa ja Pyreneet ovat Espanjan hienoimmat kohteet. Picos de Europalla paras sesonki ulottuu huhtikuusta marraskuuhun, Pyreneillä toukokuusta lokakuun loppuun. Ruska on molemmissa paikoissa aivan mahtava!
Sierra Nevadalla kevät tulee yllättävän myöhään, mutta huhtikuusta marraskuulle asti on kiva patikoida. Ylimmiltä huipuilta lumet tosin sulavat vasta kesäkuun alussa.
Espanjan parhaat talvikohteet ovat mielestäni Grazaleman luonnonpuisto Cadizin provinssissa ja Cabo de Gata-Nijar Almeriassa. Cabo de Gata-Nijar on sikäli erikoinen paikka, että puisto on parhaimmillaan marraskuun lopusta huhtikuulle. Grazalema puolestaan säilyy suhteellisten runsaiden sateiden ansiosta yllättävän vehreänä myös kesällä, vaikka sijaitseekin niin etelässä.
Oma käsitykseni on, että monet suomalaiset suhtautuvat tarpeettoman varauksellisesti Pohjois-Espanjan säähän. On totta, että aurinko ei paista siellä yhtä varmasti kuin etelämpänä, mutta aurinkoisella säällä on aina mukavat patikointikelit, jopa talvella. Picos de Europalla voi patikoida ympäri vuoden, mutta talvella on pysyteltävä alhaalla laaksoissa kulkevilla reiteillä.
_________________
elämyksiä, kokemuksia
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Espanjan patikointireitit
33polovi
10.04.2009 15:01


Viestejä: 174
mountainwalker kirjoitti:


...Camino de Santiago -pyhiinvaellusreitti kulkee Espanjan pohjoisrannikolla käsittämättömän tylsästi pitkin teitä. Hieman sisämaahan päin olisi tarjolla upeita reittejä Picos de Europan kansallispuistossa (Asturias ja Kantabria)...????!

En ole aiemmin huomannut, että pyhiinvaellus on vain vaeltamisen alalaji. No, pyhiinvaeltajat ovatkin usein hartaita grammanviilaajia....Kummallista, että heidän reitinvalintansa ei huomioi kauniita maisemia ja nautinnollisia leiripaikkoja, usein melkeinpä päinvastoin.....Toisaalla näillä sivuilla esitetyssä kyselyssä lapinhulluus ja vaellusharrastus nähtiin toistensa synonyymeina... Mitähän seuraavaksi?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
saloneju
08.06.2009 12:41


Viestejä: 13
Kun puhutaan pyhiinvaellusreittien maisemista, kannattaa muistaa myös kyseisten reittien historia: perinteiset pyhiinvaellusreitit (esimerkiksi Santiagon reitit, joista tässä nyt on ollut puhetta) ovat muotoutuneet satoja vuosia sitten ja ne on kävelty tarpeesta päästä kyseiseen paikkaan mahdollisimman helpolla. Tien päälle ei ole lähdetty maisemia katsomaan tai edes nauttimaan niistä, joten on vain loogista ettei ne ihan parhaat maisemat ole sattuneet reitin varrelle. Keskimäärinhän taitaa kuitenkin olla niin että hyvät maisemat yleensä ei ole helppokulkuisimpien matkojen päässä, ja pyhiinvaeltaessa ennen kaikkea haetaan (on haettu) helppokulkuista reittiä määränpäähän.

Luulisin että harva nykyajankaan pyhiinvaeltaja haluaa patikoida määränpäähän muuta reittiä kuin sitä, mitä kautta reitin muodostaneet aikalaiset ovat sitä tampanneet.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Timi
09.06.2009 10:13


Viestejä: 74
Kiitos tuosta linkistä! Onpa kattava sivusto. Olen tuossa lueskellut Pentti Korpelan "Espanjan rannikon patikointireitit kirjaa" ja meikäläiselle nekin on vain haaveena, mutta nämä ovat villä aivan jotain muuta. Niin ja lappia ja näitä etelän reittejä ei kannata sen enempää alkaa vertailla. Molemmat ihan omia juttujaan.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Vihtahousu
09.06.2009 23:36


Viestejä: 213
Katselin mountainwalkerin antamia linkkejä erityisesti Pohjois-Espanjan ja Pyreneiden kohdalta. Kuvista päätellen maasto on karua vuoristoa. Tosin siinäkin on oma viehättävyytensä.

Jos ymmärsin oikein, nuo näyttävät päiväkävelyiksi tarkoitetuilta retkiltä. Siis hotellista luontoon ja takaisin majapaikkaan. Ehkä niitä voisi yhdistää pitemmiksi vaelluksiksi? Vaikkapa viikoksi tai pariksi? Pyhiinvaellusreittien etu on hyvä jatkuvuuden tunne - vaikka muuten ovat luonnon puolesta vähemmän mielenkiintoisia.
_________________
Jos maailma ei hymyile minulle, minä hymyilen maailmalle.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
mountainwalker
13.06.2009 11:25


Viestejä: 11
Vihtahousu kirjoitti:
Katselin mountainwalkerin antamia linkkejä erityisesti Pohjois-Espanjan ja Pyreneiden kohdalta. Kuvista päätellen maasto on karua vuoristoa. Tosin siinäkin on oma viehättävyytensä.

Jos ymmärsin oikein, nuo näyttävät päiväkävelyiksi tarkoitetuilta retkiltä. Siis hotellista luontoon ja takaisin majapaikkaan. Ehkä niitä voisi yhdistää pitemmiksi vaelluksiksi?


Pyreneillä ja erityisesti Picos de Europan kansallispuistossa vuorten yläosat ovat karuja, mutta laaksot yleensä vehreää lehtimetsää. Laaksoissa maasto ei todellakaan ole karua, sillä lehtimetsässä aluskasvillisuus on yleensä niin runsasta, että polulta tai hiekkatieltä ei juuri pysty poistumaan. Metsässä kulkeminen tuntuukin joskus kuin tunnelilta.
Esimerkiksi Liebanan laakso Kantabriassa on saanut nimensä lehtimetsistään. Lehtimetsien ansiosta ruska-aika on huumaavan upea eräissä Pyreneiden laaksoissa (Ordesa, Chistau, Pineta, Real) ja Picos de Europan puistossa.
Tässä esimerkki reitistä, joka alkaa runsaasta lehtimetsästä. Kuvista tosin näkee, että reitti on kuvattu aikaisin keväällä. Tammet eivät ole vielä lehdessä.
http://www.topwalks.net/fi/picos_europa/valdeaniezo.htm
Vuoristojen yläosissa kannattaa vaeltaa keskikesällä, kun päivä on pitkä ja sää on lämmin. Kantabriassa ja Asturiassa alhaalla laaksoissa kulkevat reitit ovat mukavasti kuljettavissa ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan keväällä ja syksyllä (ruska).
Molemmat kohteet ovat otollisia kasvikuvaajalle. Erityisesti huhti-kesäkuussa reittien varsilla on aivan käsittämättömät määrät kukkia ja muita kasveja.
Sivuston reitit ovat päiväreittejä. Niistä on kuitenkin helppo sommitella pidempiä vaelluksia. Varsinkin Picos de Europan puistossa monet reitit ovat niin lähellä toisiaan, että niistä voi rakentaa aika hulppean kierroksen vaikkapa itäisen massiivin ympärillä. Tuttavapariskunta teki kahden viikon mittaisen reitin Urdon - Tresviso - Hoyo del Tejo - Refugio de Andara - Sotres - Canero - Bulnes - Poncebos - Cain - Posada de Valdeon - Horcada de Valcavao - Vega de Liordes - Fuente De.
Reitin voi suunnitella niin, että majoittuu hotelleissa ja majataloissa (casas rurales) tai teltassa. Picos de Europan puistossa teltan saa pystyttää yli 1600 metriin auringon laskiessa ja teltta pitää purkaa auringon nousun aikaan. Muuten on vapaata. En tosin tiedä, miten tarkasti tätä sääntöä valvotaan. Oletan, että espanjalaiset ovat ainakin jossain määrin suurpiirteisiä auringonlaskun ja -nousun määrittelyssään

Wink
_________________
elämyksiä, kokemuksia
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Vaelluskertomus: GR11 - Espanjan Pyre... Kukko Muu maailma 11 22.01.2017 13:25 Katso viimeisin viesti
Espanjan kansallispuistot ja veden ju... hepsu Muu maailma 4 03.09.2008 22:05 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 1
Siirry: