Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Ruokaohjeet ja vinkit Paras käristys?
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Ben
04.09.2008 21:11


Viestejä: 356
Pahasti loppuu eskimoiden kekseliäisyys kesken 30:een lunta tarkoittavaan sanaan - vai muistankohan tuon lukumäärän oikein.... Tosin, en minä härmää ihan lumeksi nimittäisi, mitenkähän lienee noiden muiden sanojen kanssa?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Engelbert
05.09.2008 6:40


Viestejä: 452
Komppaan abumaticia ja annan ääneni Kaunispään käristykselle... mutta siitä nälästä ja oikeasta hetkestähän se makunautinnon vaikuttavuus on pitkälti kiinni. Poronkäristystä parempana eväänä pidän kuitenkin hirvestä tehtyä vastaavaa sapuskaa. On yleensä enemmän suun makuista kuin väen väkisin porosta väkerretty. On kaiken lisäksi vähintäänkin puolet halvempaa (itse tehtynä) kuin porosta tehty; hirviseurat kun ovat tällä perällä myyneet viime vuosina nuorten elukoiden paistilihaa 5-7 euron kilohintaan.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Masamu
05.09.2008 10:49


Viestejä: 183
Kaunispään käristys menee aika lähelle kärkeä, on kuitenkin mun makuun vähän liian rasvaista ja "mössöä". Kaikenlaisia käristyksiä on syöty mutta toistaiseksi parasta ilman minkään laista kotiinpäin vetoa on vaimon laittama. Kuten yleensäkin ruuanlaitossa mutta varsinkin käristyksessä on oleellista raaka-aine, ei juoksutettua eikä sienisyöppöä poroa, ja paistia tietenkin.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
TiMoKo
06.09.2008 10:06


Viestejä: 3068
En kyllä ole mikään erityinen kokki, mutta viime sunnutaina vuolin jäisestä hirvipaistista käristyslihat pannulle ja paistoin ne oikeassa voissa. Omasta mielestä maistui hyvälle, jäistä paistia on vielä pakkasessa useampaankin käristykseen, joten pitäneekö tilata joku asiantuntijoista arvioimaan lopputulosta?
_________________
Maailman suurinta viisautta on jälkiviisaus, valitettavasti sitä ei voi käyttää etukäteen.
"vaikkapa hulluna pidettäisiin"
https://timokokairankiertaja.blogspot.com/
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Käy lähettäjän sivustolla AIM Osoite Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
T. Salama
06.09.2008 11:19


Viestejä: 246
Hyvään käristykseen ei mielestäni kannata käyttää paistia, vaan ns. huonompia haudutusta kestäviä lihoja.

Parasta käristystä tekee isäni. Hänen reseptiänsä olen tosin jalostanut ja vuosien kehitystyön tuloksena sekä erään salaisen aineosan avulla olen löytänyt ylivertaisen käristyksen, jollaista ei missään ravintolassa saa. Wink
_________________
Ei saa ottaa liian vakavasti.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Kiertäjä
22.09.2008 20:40


Viestejä: 24
TiMoKo kirjoitti:
En kyllä ole mikään erityinen kokki, mutta viime sunnutaina vuolin jäisestä hirvipaistista käristyslihat pannulle ja paistoin ne oikeassa voissa.

Kyllä sinusta kokki tulee, sillä olet vahvasti oikeilla jäljillä hyvän käristyksen teossa. Itse pidän myös hirveä parempana kuin poroa. Tuo ohuen siivun vuoleminen ei ole huono asia, mutta itse tykkään ihan sulana leikatusta, sillä pitää olla vähän paksumpi pala mitä puraista. Eli vajaa puoli kiloa oikeaa voita, suolaa, pari sipulia ja kilo lihaa. Miedolla lämmöllä pari tuntia, niin avot. Ei mitään muita mausteita kuin suolaa, sillä hirvessä on oikea riistan maku, jota ei saa peittää.

Jos joku ei pidä riistan mausta, niin olen joskus laimentanut lopputulosta kermalla kauniiksi lopuksi. Silloin se menee kylläkin pataruoaksi, jonne voi nakata vaikka kantarelleja joukkoon.

Kun haluaa vaihtelua ja vähän snobbailla käristyksen kanssa, niin kohtuu hyvin sopii valmistuksessa käytettäväksi olut, katajanmarjat ja hieman valkosipulia.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
abumatic
23.09.2008 6:49


Viestejä: 3109
Kiertäjä kirjoitti:
Tuo ohuen siivun vuoleminen ei ole huono asia, mutta itse tykkään ihan sulana leikatusta, sillä pitää olla vähän paksumpi pala mitä puraista. Eli vajaa puoli kiloa oikeaa voita, suolaa, pari sipulia ja kilo lihaa. Miedolla lämmöllä pari tuntia, niin avot.


Tuo ei ole käristystä, vaan lihapataa. Käristys sananmukaisesti pitää käristää. Siis (kovalla) lämmöllä haihdutetaan ensin neste pois, jonka jälkeen jäljelle jääneessä rasvassa (poron kuuta mieluiten, karvaläski käy myös, ja voi jos ei em. ei ole) lihalastut käristetään. Tämän jälkeen listään vettä tai olutta ja haudutetaan miedolla lämmöllä kypsäksi. 3-4 kiloa poroa tai hirveä on passeli määrä lihaa.

EDIT: talvivaelluksille olen ottanut mukaan käristystä juuri em. käristysvaiheen jälkeen, jolloin nesteen määrä on minimissään. Jos liha on pailakan paistia ja vuoltu jäisenä ohuiksi lastuksi poikkisyyhyn, niin käristys ei tarvitse erityisiä haudutuksia enää, vähän vettä, kiehautus ja naamariin Laughing
_________________
Kom och ät konserverad gröt!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Kiertäjä
23.09.2008 10:32


Viestejä: 24
No joo, abumatic on aivan oikeassa. Epäselvästihän minä tuon ohjeen annoin, sillä kyllä itsekin aina haihdutan nesteen alussa kovalla lämmöllä.

Poron kuu on toki hyvä rasva käytettäväksi kunhan ei vaan mitään sian silavaa laita. Itse suosin kuitenkin oikeaa voita. Kuuhullut ovat asia erikseen.

Makuasioista ei voi vaan niistä suorastaan täytyy kiistellä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Taavetti
05.11.2008 15:37


Viestejä: 117
No, ehdottomasti parasta käristystä saa Raattaman ravintola-Loimusta!
Siellä on Jussilla niin hyvä resepti ja muutenkin homma hallussa että Smile
Täytyis laittaa täältä etelästä iso paketti kuivattuja suppilovahveroita sinne menemään, että saisivat tarjoilla poromiehille jotain eksoottista sapuskaakin Laughing
Tai käyväthän nuo sienet jopa käristyksen mausteenakin...
_________________
Hylykyukko
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Parikolmetonnia
21.12.2011 19:49


Viestejä: 727
Tein hirvikäristyksen pakkaseen ilmestyneestä kimpaleesta ja mietiskelin samalla käristyksen filosofiaa.

Kysymyksessähän on oikeasti kokoon keitetty keitto ohuehkoista lihasiivuista. Sana käristys ei kuvaa sen enempää valmistusmenetelmää kuin lopputulostakaan. Se nimeää ainoastaan yhden työvaiheen.

Tästä pitäisi antaa ruokatoimilautakunnalle huomautus.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
boueme
21.12.2011 20:15


Viestejä: 2997
Parikolmetonnia kirjoitti:
Tein hirvikäristyksen pakkaseen ilmestyneestä kimpaleesta ja mietiskelin samalla käristyksen filosofiaa.

Kysymyksessähän on oikeasti kokoon keitetty keitto ohuehkoista lihasiivuista. Sana käristys ei kuvaa sen enempää valmistusmenetelmää kuin lopputulostakaan. Se nimeää ainoastaan yhden työvaiheen.

Tästä pitäisi antaa ruokatoimilautakunnalle huomautus.


Voita tai kuuta pitää olla perkel**sti. Muuten ei tule käristystä. Keittoa kuivaamalla ei käristys ilmesty pannuun.

-B
_________________
Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Parikolmetonnia
21.12.2011 20:22


Viestejä: 727
boueme kirjoitti:
Voita tai kuuta pitää olla perkel**sti. Muuten ei tule käristystä. Keittoa kuivaamalla ei käristys ilmesty pannuun.


Kyllä sitä nyt oli ihan perkeleesti, siis voita, mutta käristämisen jälkeen lihat kuitenkin peitetään veteen, jolloin siirrytään keitoksi kutsuttuun ruokalajiin.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
tyy
21.12.2011 20:28
Vieras

Tyylejä on yhtä monia kuin kokkeja, mutta "perkeleesti voita" ei kyllä ohjeena takaa hyvää käristystä.

Abumaticin ohje tuolla ylenpänä on aivan yhtä "väärin" minun mielestäni.

Miten ja millainen käristy kannattaa tehdä, on kiinni myös lihasta. Etelässä poronkäryä tehdään paistista, joka on syntiä ja lihan haaskuuta.

Kaikki alkaa astiasta. Käryn tekemisen tarvitaan valurautapata.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Parikolmetonnia
21.12.2011 20:33


Viestejä: 727
tyy kirjoitti:
Tyylejä on yhtä monia kuin kokkeja, mutta "perkeleesti voita" ei kyllä ohjeena takaa hyvää käristystä.


Käristyksen voi pilata ainoastaan liialla voilla, suolalla tai pippurilla. Muuten sitä on vaikea saada epäonnistumaan. (Hirven tapauksessa täytyy toki varoa, ettei käristä lihaa poroksi.)

Rasvaa pitää kuitenkin olla sen verran, että sen maku pääsee edes vähän esiin. Vesivellissä uivaa lastukekoa en minäkään käristykseksi miellä.

Mitä tulee lihan laatuun, niin aika auttaa huonompilaatuiseen tavaraan.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
tyy
21.12.2011 20:52
Vieras

Käristys perustyy siihen, että liha kypsyy varsin nopeasti pinnaltaan alkaen kun se koskettaa tulikuumaa pannua. Käristämisvaiheessa rasvaa tarvita vain sen verran, että liha ei tartu kiinni tulikuumaan rautaan. Poronkuu on parasta tähän tarkoitukseen, jos on niin onnekas että sitä on saanut. Voi käy paremman puutteessa.

Lihaa on liikuteltava koka ajan, eli käristämisvaiheessa kokki ei poistu padan vierestä vaan käsi käy! Jos ei ole kunnollista valurautapataa, niin käristämisen voi tehdä paistinpannulla niin penissä erissä, että pannu ei pääse jäähtymään liikaa. Siitä sitten käristetyt erät kattilaan yms.

Älä kärvennä lihoja! Se ei ole poronkäristyksen tarkoitus ja loppukypsytyksen hoitaa haudutus.

Sitten lisätään vettä ja haudutetaan. Hauhdutusaika riippuu lihasta ja pitkään haudutettaessa vettä joutuu lisäämään. Paistista ei pitäisi käristystä tehdä, koska hyvän käristyksen saa halvemmista ruhon osista ja paistista taas saa muuta herkkua.

Jos himoitsee voita, voi sitä toki lisätä sepelvaltimotautia odotellessa.
 Sivun alkuun
Personal Photo Album Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Paras vaellusreitti kaptu Lappi 4 30.11.2017 21:52 Katso viimeisin viesti
Paras palautumisjuoma? tunturisusi Ruokaohjeet ja vinkit 31 29.11.2016 22:29 Katso viimeisin viesti
Paras vuosikymmen. tst Hölynpöly... 16 04.11.2015 18:49 Katso viimeisin viesti
Paras älypuhelin vaellukselle Capella Yleisiä retkeilyyn liittyviä sekalaisia asioita 15 05.12.2014 15:45 Katso viimeisin viesti
paras pikku paistinpannu rinkkaan? luuppi Ruoanlaittovälineet ja varusteet 42 15.10.2014 20:02 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 3 Yht. 5
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
Siirry: