Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Ruokaohjeet ja vinkit Hirvi(eläin)-haggis
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Hirvi(eläin)-haggis
Korpijaakko
28.11.2016 15:38


Viestejä: 6935
Pari viikkoa sitten yövyin rakotulilla skotlannissa joitain vuosia asuneen kaverin kanssa. Hän toi evääksi hirvi-haggista, jota syötiin hyvällä ruokahalulla. Haggishan on perinteinen skotlantilainen sisäelinruoka, joka tehdään tavallisesti lampaasta, mutta olipa hyvää myös hirvestäkin tehtynä!

Valmistustapa oli kuulemani mukaan karkeasti seuraavanlainen:
- keitetään sydän(tä), maksa(a) ja keuhkot(keuhkoja) suolaliemessä kypsäksi (kolme varttia)
- paahdetaan sipulia ja kaurahiutaleita uunissa tai pannulla (paahtaminen antaa makua)
- laitetaan edellä mainitut ainekset lihamyllyn läpi ja lisäksi rasvaa (esim. munuaisrasvaa hirvestä), vaihtoehtoisesti voi pilkkoa hienoksi veitsellä
- mausteeksi suolaa, pippuria ja sitruunaa (jälkimmäinen antoi kivan vivahteen)
- perinteisesti massa pakattaisiin vatsalaukkuun ja keitettäisiin aiemmassa keittoliemessä, mutta kaveri oli muotoillut siitä tiiviin murekkeen uunipataan, lisännyt lientä ja kypsentänyt miedolla lämmöllä uunissa muutaman tunnin

Oli hyvää! Ruoka muistutti maksalaatikkoa, tosin kaverin mielestä maksan maku oli turhan vahva. Itse tykkäsin kun olen maksan ystävä.

Mielenkiintoisinta tässä oli mielestäni keuhkojen käyttö. Yleensähän ne menevät haaskuulle. Netistä etsimäni mukaan keuhkoissa on pari prosenttia rasvaa ja noin 18% proteiinia eli kelpo ravintoa. Tietenkin pitää tarkastaa, että keuhkot ovat terveet (esim. hirviekinokokki). Myös vatsalaukun voisi hyödyntää kypsentämiseen ja säilytykseen. Saatanpa kokeilla ensi vuonna. Pienen eläimen vatsalaukkuun valmistettuna olisi kelpo retkiruokaakin, hirven pötsillinen kun saattaisi ehtiä pilaantua ellei ole iso porukka reissussa.

Onko muilla kokemuksia haggisista? Tai muusta (riistaeläimen) keuhkojen hyödyntämisestä ravintona?
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
rautu
28.11.2016 16:08


Viestejä: 6662
En ole käyttänyt keuhkoja. Voisi kuvitella, että lyijykärkistä luotia käytettäessä lyijyä voisi levitä keuhkoihin aika tavalla. Yleensähän hirveä ammutaan keuhkoon ja usein se luoti läpäisee kylkiluun, joka saattaa pirstouttaa luodin.

Tuossa on hyvä juttu hirven elimien käyttämisestä. http://yle.fi/uutiset/3-8331815

Olen itse popsinut vasan maksaa suurella ruokahalulla, mutta sitäkin kannattaa nauttia näköjään kohtuudella.
_________________

Ei oo häränpäivää!!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
28.11.2016 20:18


Viestejä: 6935
rautu kirjoitti:
En ole käyttänyt keuhkoja. Voisi kuvitella, että lyijykärkistä luotia käytettäessä lyijyä voisi levitä keuhkoihin aika tavalla. Yleensähän hirveä ammutaan keuhkoon ja usein se luoti läpäisee kylkiluun, joka saattaa pirstouttaa luodin.

Tuossa on hyvä juttu hirven elimien käyttämisestä. http://yle.fi/uutiset/3-8331815

Olen itse popsinut vasan maksaa suurella ruokahalulla, mutta sitäkin kannattaa nauttia näköjään kohtuudella.


Hyvä huomio tuosta lyijystä. Parempi olisi käyttää lyijyttömiä vaihtoehtoja, mutta valitettavasti niitä ei (vielä) saa kaikkiin kaliibereihin.

Ja mainio linkki! Kaveri oli itseasiassa löytänty hirviekinokokkia yhden hirven keuhkoista ja jätti ne siksi käyttämättä, vaikka ei olisikaan ihmiselle vaarallista.
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
kuu-ukkeli
30.11.2016 0:00


Viestejä: 879
Skotlannin reissuilla haggisiä on tullut syötyä useamman kerran. Meille tuttua maksalaatikkoahan se muistuttaa sekä rakenteeltaan että jonkin verran maultaankin. Tosin ainakin ne versiot, joita itse olen syönyt, ovat olleet yllättävän mausteisia ja toki myös eriitäin maukkaita.

Lisäisin tuohon Korpijaakon reseptiin ainakin useamman kierroksen mustapippuria myllystä sekä paahdettuja ja rouhittuja korianterin siemeniä. Niitä oli käytetty noissa paikallisissa resepteissä.

Haggisiä voi valmistaa myös makkaraksi ja tarjota sitä esimerkiksi viskikermakastikkeen kanssa. Kävisiköhän hirven suoli makkaran valmistukseen?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
01.12.2016 12:36


Viestejä: 6935
kuu-ukkeli kirjoitti:

- -
Haggisiä voi valmistaa myös makkaraksi ja tarjota sitä esimerkiksi viskikermakastikkeen kanssa. Kävisiköhän hirven suoli makkaran valmistukseen?


Käy. Seurakaveri tekee aika ajoin sopivan saaliin kohdalle osuessa hirvimakkaroita. Ajattelin mennä ensi syksynä oppiin. Ja jos oikein hurjaksi heittäydyn niin kestomakkara olisi hyvää retkievästä...
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
20.11.2017 19:16


Viestejä: 6935
Makkarat jäi taas tänä syksynä tekemättä, mutta hirvihaggista sentään tein!

Sattui niin, että saatiin saaliiksi säkälaukauksella ammuttu vasa eli keuhkot olivat ehjät. Otin keukot ja lisäksi noin kolmanneksen maksaa ja puolikkaan sydämen. Sain kaverilta tarkemmat ohjeet, mutta aloitusviestin ohjekin on riittävän tarkka. Lisäksi laitoin viisi keskikokoista sipulia ja n. 300g kaurahiutaleita ja n. 300g puhdasta hirven rasvaa (talia). Parin sitruunan mehun laitoin, myös raastettu kuori voisi toimia. Kannattaa tarkastaa massasta mausteet paistamalla pieni nokare pannulla ennen uuniin laittoa. Vaikka "taikina" onkin kypsää, jähmeä tali ei makua jalosta...

Massaa leivoin valurautapadassa leivinuunin jälkilämmössä seitsemän tuntia. Valmista haggista tuli 3kg. Lopputulos on tiivistä ja täyttävää maksalaatikkomaista apetta. Makkaroiksi tehtynä toimisi varmaan retkieväänä siinä missä makkaratkin. Sellaisenaan turhankin tukuista, mutta maistuu hyvin "lihana" suomalaisittain pottumuussin ja puolukkasurvoksen kanssa. Tai skotlantilaisittain perunamuussin ja lanttumuhennoksen kanssa. Ruokajuomaksi vaikka tilkka viskiä.

Älkää siis hukatko mahdollisia ehjiä keuhkoja vaan kokeilkaa rohkeasti! Wink
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Hirvi sukupuuton partaalla 1900-luvun... NGC223 Muut lajit 20 23.11.2013 15:08 Katso viimeisin viesti
Mikä eläin ? dailymail Tietokilpailut ja kuva-arvoittelut 28 21.05.2013 0:09 Katso viimeisin viesti
Apua! Mikä eläin? koppelo Hölynpöly... 3 11.08.2012 8:30 Katso viimeisin viesti
Mikä eläin Joutenkulkija Tietokilpailut ja kuva-arvoittelut 103 07.05.2009 20:55 Katso viimeisin viesti
Eläin pelko hande.k Muu Suomi 88 19.11.2006 2:33 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 1
Siirry: