Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Ruokaohjeet ja vinkit KUIVATUS (ei jauheliha)
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
25.07.2016 12:42


Viestejä: 6522
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti:
Kyselläänpä täältä. Eli oon siis kuivatellut tulevalle vaellukselle suikaleina ja raasteena sipulia, paprikaa, perunaa, juuriselleriä, porkkanaa ja tomaattia. Oon säilyttänyt niitä avoimissa paperipusseissa keittiössä, mutta nyt viime päivinä on ollut niin paljon kosteutta ilmassa, että melkein joka pussin sisältö on nahkeaa, eikä enää rapsakan kuivaa. Osa tomaateista on aivan tahmeita.

Eilen jaoin nuo annospusseihin (minigrip) ja suljin minigripit. Nyt aloin kuitenkin miettimään, että kannattaisiko ne pussit kuitenkin vielä pitää auki lähtöön asti, joka on siis tämän viikon lauantaina, ettei homehdu tms?


Kannattaa laittaa suoraan kuivurista/uunista ilmatiiviiseen pakkaukseen. Minigripit eivät oman kokemukseni mukaan yleensä ole yhtä tiiviitä kuin esim. lasipurkki hyvällä kannella. Toki tavaran voi annostella pusseihin ja pusseja säilyttää vielä ilmatiiviissä purkissa.

Tuotteiden kosteus on hyvin pieni kun ne otetaan kuivurista (tuloilman lämmitys laskee sen suhteellista kosteutta ja jos kuivaa talvella, niin ilma on muutenkin kuivaa) ja oman kokemukseni mukaan vähärasvaiset/rasvattomat kuivat tuotteet säilyvät vuosia tiiviisti pakattuna ilman pakastamistakin. En ole kokeillut, mutta huonolla tuurilla pakastimessa vähäinen kosteus voi tiivistyä pussin sisäpinnalle ja pois otettaessa kastella pienen osa tuotteesta, joka alkaisi sitten pilaantumaan. Ehkä turha huoli. Mutta turhalta on tuntunut pakastaminenkin.

Esim. viime syksynä kuivasin kerrallan jauhelihaa koko talven tarpeisiin (en enää muista, paljon kuitenkin) ja pakkasin kuivan jauhelihan kuivurilämpimänä suoraan säilöntöpurkkeihin (ns. patenttikorkki). Yksi purkki jäi yli ja kun avasin sen nyt kesäreissua varten, oli sisällä edelleen alipaine (lämmin tavara jäähtynyt huoneenlämpöön) ja jauheliha oikein kelvollista. Säilytys toki valolta suojattuna.
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pihkasilmä Kaarnakorva
25.07.2016 13:06


Viestejä: 234
Korpijaakko kirjoitti:
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti:
Kyselläänpä täältä. Eli oon siis kuivatellut tulevalle vaellukselle suikaleina ja raasteena sipulia, paprikaa, perunaa, juuriselleriä, porkkanaa ja tomaattia. Oon säilyttänyt niitä avoimissa paperipusseissa keittiössä, mutta nyt viime päivinä on ollut niin paljon kosteutta ilmassa, että melkein joka pussin sisältö on nahkeaa, eikä enää rapsakan kuivaa. Osa tomaateista on aivan tahmeita.

Eilen jaoin nuo annospusseihin (minigrip) ja suljin minigripit. Nyt aloin kuitenkin miettimään, että kannattaisiko ne pussit kuitenkin vielä pitää auki lähtöön asti, joka on siis tämän viikon lauantaina, ettei homehdu tms?


Kannattaa laittaa suoraan kuivurista/uunista ilmatiiviiseen pakkaukseen. Minigripit eivät oman kokemukseni mukaan yleensä ole yhtä tiiviitä kuin esim. lasipurkki hyvällä kannella. Toki tavaran voi annostella pusseihin ja pusseja säilyttää vielä ilmatiiviissä purkissa.

Tuotteiden kosteus on hyvin pieni kun ne otetaan kuivurista (tuloilman lämmitys laskee sen suhteellista kosteutta ja jos kuivaa talvella, niin ilma on muutenkin kuivaa) ja oman kokemukseni mukaan vähärasvaiset/rasvattomat kuivat tuotteet säilyvät vuosia tiiviisti pakattuna ilman pakastamistakin. En ole kokeillut, mutta huonolla tuurilla pakastimessa vähäinen kosteus voi tiivistyä pussin sisäpinnalle ja pois otettaessa kastella pienen osa tuotteesta, joka alkaisi sitten pilaantumaan. Ehkä turha huoli. Mutta turhalta on tuntunut pakastaminenkin.

Esim. viime syksynä kuivasin kerrallan jauhelihaa koko talven tarpeisiin (en enää muista, paljon kuitenkin) ja pakkasin kuivan jauhelihan kuivurilämpimänä suoraan säilöntöpurkkeihin (ns. patenttikorkki). Yksi purkki jäi yli ja kun avasin sen nyt kesäreissua varten, oli sisällä edelleen alipaine (lämmin tavara jäähtynyt huoneenlämpöön) ja jauheliha oikein kelvollista. Säilytys toki valolta suojattuna.


Seuraavalla kerralla sitten täytyy hoitaa asia järkevämmin. Jauhelihan kanssa ei pitäis nyt olla ongelmaa, koska sitä aloitin vasta viime viikolla kuivaamaan ja vielä olis yksi paketti kuivattavana, joten se varmaankin säilyy hyvin. Ja ne olen tosiaan laittanut kuivattamisen jälkeen pusseihin, jotka ovat suljettuina.

Mutta mikäli täältä ei mitään erityisiä varoitteluja tule, niin nuo kyseiset juurekset lähtee sitten vaellukselle muonaksi. Eniten tässä mietiyttää ehkä nyt se, että nyt kun niihin on hitusen ilmasta kosteutta imeytynyt, niin kannattaako niitä minigrippejä pitää nyt suljettuina vai auki.
_________________
Blogini: http://vakisinluontoon.blogspot.fi/
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
25.07.2016 13:41


Viestejä: 6522
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti:

- -
Mutta mikäli täältä ei mitään erityisiä varoitteluja tule, niin nuo kyseiset juurekset lähtee sitten vaellukselle muonaksi. Eniten tässä mietiyttää ehkä nyt se, että nyt kun niihin on hitusen ilmasta kosteutta imeytynyt, niin kannattaako niitä minigrippejä pitää nyt suljettuina vai auki.


En usko, että säilytystavalla on tässä vaiheessa erityistä merkitystä. Tietysti jos haluaa pelata oikein varman päälle, niin tavaran voi kuivata uudelleen ja pakata sitten jälleen tiiviisti varmasti kuivana. Itse antaisin olla pusseissa ja ottaisin ne mukaan hyvillä mielin, mutta mitään takuuta tälle vinkille ei tietysti voi antaa.
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Niilo Pielinen
25.07.2016 14:17


Viestejä: 175
Hep.

Kuinka olette onnistuneet porkkanan kuivaamisessa, taikka enemmänkin ennallistamaan ne takaisin al kruntshammaspoikki -moodista?

Väljään, kuumaan veteen pari tuntia liottaessakaan ja vaikka keittää vartin ylimääräistä niin koppuroiksi vieläkin pikkusen jäävät.

Ehkä pitää mitata, pitääkö Evermatin termostaatti lainkaan paikkaansa. Perunat kuiteskin toimivat ihan ok, pitäsikö porkanille olla paljonkin matalampi lämpötila? Termostaatin mukaan nuot ovat olleet noin 40 asteessa.

-Niilo
_________________
*Suunistaminen kokeellisella mentelmällä vaatii hyvät eväät matkaan...*
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pihkasilmä Kaarnakorva
25.07.2016 14:19


Viestejä: 234
Korpijaakko kirjoitti:
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti:

- -
Mutta mikäli täältä ei mitään erityisiä varoitteluja tule, niin nuo kyseiset juurekset lähtee sitten vaellukselle muonaksi. Eniten tässä mietiyttää ehkä nyt se, että nyt kun niihin on hitusen ilmasta kosteutta imeytynyt, niin kannattaako niitä minigrippejä pitää nyt suljettuina vai auki.


En usko, että säilytystavalla on tässä vaiheessa erityistä merkitystä. Tietysti jos haluaa pelata oikein varman päälle, niin tavaran voi kuivata uudelleen ja pakata sitten jälleen tiiviisti varmasti kuivana. Itse antaisin olla pusseissa ja ottaisin ne mukaan hyvillä mielin, mutta mitään takuuta tälle vinkille ei tietysti voi antaa.


Jääköön siis suljettuihin pusseihin. Eiköhän ne ne tule syötyä. Onneksi kuivatut kananmunat sentään on olleet pakastimessa kuivaamisen jälkeen, niin ei niistä tarvitse huolehtia. Eipä noiden muidenkaan suhteen mikään varsinainen stressi ole silti ollut, lähinnä vain heräsi pieni epäilys ja ajattelin varmistella.
_________________
Blogini: http://vakisinluontoon.blogspot.fi/
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pihkasilmä Kaarnakorva
25.07.2016 14:22


Viestejä: 234
Niilo Pielinen kirjoitti:
Hep.

Kuinka olette onnistuneet porkkanan kuivaamisessa, taikka enemmänkin ennallistamaan ne takaisin al kruntshammaspoikki -moodista?

Väljään, kuumaan veteen pari tuntia liottaessakaan ja vaikka keittää vartin ylimääräistä niin koppuroiksi vieläkin pikkusen jäävät.

Ehkä pitää mitata, pitääkö Evermatin termostaatti lainkaan paikkaansa. Perunat kuiteskin toimivat ihan ok, pitäsikö porkanille olla paljonkin matalampi lämpötila? Termostaatin mukaan nuot ovat olleet noin 40 asteessa.

-Niilo


Raastoin porkkanan ja muutkin juurekset julienne-raastimella, joten alle tunnissa + ruuanlaiton yhteydessä tehdyssä keittelyssä meni pehmeäksi taas, kun pariin otteeseen testasin käyttää testiannoksissa.

Porkkanat kuivatin samassa lämpötilassa kaverin Excaliburissa, kuin muutkin juurekset, eli siinä 52 asteessa.
_________________
Blogini: http://vakisinluontoon.blogspot.fi/
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannes
25.07.2016 19:22


Viestejä: 7640
[quote="Pihkasilmä Kaarnakorva"][quote="Korpijaakko"]
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti:
Kyselläänpä täältä. Eli oon siis kuivatellut tulevalle vaellukselle suikaleina ja raasteena sipulia, paprikaa, perunaa, juuriselleriä, porkkanaa ja tomaattia. Oon säilyttänyt niitä avoimissa paperipusseissa keittiössä, mutta nyt viime päivinä on ollut niin paljon kosteutta ilmassa, että melkein joka pussin sisältö on nahkeaa, eikä enää rapsakan kuivaa. Osa tomaateista on aivan tahmeita.



Mutta mikäli täältä ei mitään erityisiä varoitteluja tule, niin nuo kyseiset juurekset lähtee sitten vaellukselle muonaksi. Eniten tässä mietiyttää ehkä nyt se, että nyt kun niihin on hitusen ilmasta kosteutta imeytynyt, niin kannattaako niitä minigrippejä pitää nyt suljettuina vai auki.

Ainakin omat tahmeksi jääneet tomaatit menivät pilalle. Kannattaa yrittää uudelleen kuivausta.

Jos kuivauksen jälkeen on hiukan vihanneksiin imeytynyt kosteutta, laitaisin ne mahdollisimman tasalämpöiseen kuivaan kaappiin ja pussin suut auki , jotta kosteus voisi haihtua eikä mahdollista hometta/ pilaantumista tulisi.
Päivittäiseen seurantaan!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pihkasilmä Kaarnakorva
25.07.2016 19:36


Viestejä: 234
hannes kirjoitti:

Ainakin omat tahmeksi jääneet tomaatit menivät pilalle. Kannattaa yrittää uudelleen kuivausta.

Jos kuivauksen jälkeen on hiukan vihanneksiin imeytynyt kosteutta, laitaisin ne mahdollisimman tasalämpöiseen kuivaan kaappiin ja pussin suut auki , jotta kosteus voisi haihtua eikä mahdollista hometta/ pilaantumista tulisi.
Päivittäiseen seurantaan!


No, ehkä noita tomaatteja voisi vielä uunissa koittaa kuivailla. Kuivuri oli lainassa kaverilta, joten se ei ole enää vaihtoehto tässä vaiheessa. Pussien pitäminen näillä säillä epäilyttää kyllä, koska ilma on niin kuumaa ja kosteaa koko aika. Tämän kämpän ainoa tarpeeksi kuiva kaappi lienee pakastin tällä hetkellä.
_________________
Blogini: http://vakisinluontoon.blogspot.fi/
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannes
26.07.2016 9:53


Viestejä: 7640
Minkähänlainen teho noilla uusiin ostovaatteisiin laitetuilla silkonipusseilla on?
Aukaisin juuri yhden paitapaketin, ja huomasin noi pienet pussukat joiden tarkoitus on poistaa mahd. kosteus.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Daddy
29.08.2016 10:39


Viestejä: 82
Onko kukaan kuivattanut keitettyä kananmunaa? Meinaan olisi reissulla tarkoitus tehdä pinaattikeittoa ja sen kruunaisi keitetty muna.

Löysin netistä vain raa-an munanan kuivatuksesta juttua, mutta jos joku on kuivannut keitettyä, niin kuulisin mielelläni miten se on onnistunut/lähteekö siitä painoa pois?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Glottis
29.08.2016 12:24


Viestejä: 715
Daddy kirjoitti:

Löysin netistä vain raa-an munanan kuivatuksesta juttua, mutta jos joku on kuivannut keitettyä, niin kuulisin mielelläni miten se on onnistunut/lähteekö siitä painoa pois?


En ole itse kuivannut, mutta en näe mitään syytä etteikö se kuivuisi ja kevenisi. Munanleikkurilla viipaloisin, tasapaksuus helpottaa operaatiota. Keltuaisessa on paljon rasvaa jonka takia se luultavasti kuivuu eri tahtiin kuin valkuainen. Rasva voi myös härskiintyä, eli pidempi säilytys lämpimässä pilaa sen vähitellen ihan kuten raakanakin kuivatut munat.
_________________
Vakaana seisoo metsä paikoillaan.
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Daddy
30.08.2016 10:43


Viestejä: 82
näyttihän tuo eilen kuivuvan, samalla kun jlihaa kuivasin. Valkuaisesta tuli vähän outo läpinäkyvä kalvo, mutta katsotaan sitten vaelluksella miten maistuu. Very Happy
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
form
21.10.2016 15:30


Viestejä: 305
Onko kukaan ehtinyt vielä kuivata uusia proteiininlähteitä - esim. nyhtökauraa, Härkistä, Oumphia? Härkiksen valmistajalla Versollahan on tuotevalikoimassa myös valmiiksi kuivatuotteena löytyvä härkäpapurouheseos, mutta kiinnostaisi toi Härkiksenkin kuivaaminen, jos se ennallistuu hyvin.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
akpoika
11.01.2017 8:55


Viestejä: 1640
Kuivattelin eilen kokeeksi kiertoilmauunissa 190 grammaa porkkanoita, jotka olin kuorimisveitsellä vuoleskellut lastuiksi. 2h 20min kesti niin painosta oli jäljellä vajaat 12% (22g) ja pistin siipaleet kahteen annospussiin. http://akpojanblogi.blogspot.fi/2017/01/porkkanan-kuivausta.html
_________________
Tee itse paremmin.

Blogi: akpojan retkiblogi
G+ -profiili: Aki Ihanajärvi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Kullervo
11.01.2017 11:54


Viestejä: 721
Kuivatut porkkanat on hyviä, jotenkin niissä jopa makeus tuntuu lisääntyvän kuivatessa.

Itse pääsin viikonloppuna kokkailemaan kuivattua nyhtökauraa. Pistin kuumenevaan veteen likoamaan kasvisliemikuution kanssa ja kiehuttamisen jälkeen sekoitin perunamuusin joukkoon. Hyvin ennallistui, yllättävänkin samanlainen rakenne kuin kuivaamattomassa, vaikka kuivatessa tuntui että menee ihan murusiksi.
Maku oli kyllä tuohon reseptiin liian mieto. Pitäisi maustaa jollain voimakkaammalla ainesosalla esim aurinkokuivatulla tomaatilla tms. lisää. Tai sitten tehdä rehellisesti jonkinlainen kastike tuosta erikseen. Nyt pimeänä vuodenaikana on tulilla aikaa kokkailla vaikka vähän pidempäänkin Smile
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Jalkineiden kuivatus PyyMetso Käytännön vinkkiarkisto 0 26.09.2016 7:47 Katso viimeisin viesti
Parhaat "lisää vain jauheliha&qu... Korvapuoli Ruokaohjeet ja vinkit 5 19.05.2016 12:25 Katso viimeisin viesti
JAUHELIHAN KUIVATUS pirjoriitta Ruokaohjeet ja vinkit 129 21.08.2008 15:45 Katso viimeisin viesti
Kumppareiden kuivatus teltassa Pekka Varusteet (Vaatetus, rinkat, makuupussit ym.) 4 02.04.2006 21:02 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 9 Yht. 9
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Siirry: