Vaellusturinat II
https://www.vaeltajankauppa.fi/
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Lappi Jokien ylitys kevättalvella
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Jokien ylitys kevättalvella
scambo
29.10.2016 15:28


Viestejä: 14
Yritin käyttää hakua, mutta en löytänyt vastausta ongelmaani. En ole vielä koskaan vaeltanut talvella ja nyt on kova kuume lähteä talvivaellukselle. Kaveria ei ole, joten menisin yksin. Suunnittelin joko Hetta-Pallas -reittiä, joka on ainakin varma ja helppokin aloittelijalle tai sitten UKK-puistoa. Ainoa, mikä jännittää, on jokien ylitys. Ajankohta olisi maalis-huhtikuu.

Tiedän, että suvannosta yli, ei koskesta. Kartasta voin katsoa, missä on joen levein kohta, siinä se suvanto siis olisi? Voiko karttaan merkattuja kahlaamoita hyödyntää talvella, eli siis siinä olisi matalaa ja hiljakseen virtaavaa vettä? Miten te sitten varmistutte jään kestävyydestä, suksisauvalla? Löytyyhän näitä ohjeita netistä, mutta ei aivan sellaista tyhmille tehtyjä... Very Happy

Voipi olla ihan tyhmiä kysymyksiä, mutta tämä on se asia, joka jännittää. Ja mielestäni siihen pitääkin suhtautua vakavuudella, varsinkin yksin mennessään. No, Hetta-Pallaksella ei ole sellaisia isoja jokia, jotka olisivat ongelma ja UKK:ssakin vain muutama? Muitakin vinkkejä saa kertoa jokiin liittyen!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Buli
29.10.2016 15:44


Viestejä: 267
Siihenhän vaikuttaa aika moni asia. Mikä aika vuodesta, onko ollut minkälaista säätä, onko jää kuinka vahvaa jne. Minusta mitään yksiselitteistä neuvoa ei voi antaakaan.
Jos kaamoksen aikaan menee, niin vaikka lunta olisi reilusti jään päällä, niin siihen kannattaa aina suhtautua varauksella ja joskus voi olla järkevämpi mennä siitä, missä joki on sula ja näkee pohjan. Eli ei muuta kun jotkut pussit tms. jalkaan ja yli että heilahtaa. Avojaloin (jalat suojattuna) ylitys ei ole mitään kovin mukavaa puuhaa.
Kevättalvella taas kun jää on yleensä paksumpaa, niin kyllähän ne suvannot missä vesi ei niin lujaa virtaa on ne turvallisimmat paikat yli mennä ja jopa niitä pitkin hiihdellä.
Rantoja kannattaa vähän kanssa ensin katsella, koska joskus, kun jää on murtunut ym. niin niistä kohdista on ahkion kanssa vähän hankala temuta ylös.
Vesihän on yleensä aika alhaalla talvella, joten tuo ylitys sulista kohtaan on helpompaa kun kesällä. Mutta monesti jää on sitten taas ns. ilmassa joen päällä, joten saattaa pitää mielenkiintoista ääntä suksien alla, sitä ei tartte liikaa säikähtää.
Nämä tuli itsellä nyt ensin mieleen.

edit. Ai niin ja ahkion, eikä suksien pohjaa kannata kastella missään. Ottaa sen jälkeen aika huolella jäätä ja lunta itseensä.
_________________
Mies voi lähteä lapista, mutta lappi ei koskaan lähde miehestä.


Viimeinen muokkaaja, Buli pvm 29.10.2016 16:24, muokattu 1 kertaa
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
seppo
29.10.2016 15:50


Viestejä: 2332
Jos näet moottorikelkan kulkeneen joen yli, paikka luultavasti kestää sinutkin.

Yleensä paikan näkee helposti, maalis-huhtikuussa ei liene ongelmaa, ainakaan Hetan ja Pallaksen välillä. Jos lähdet Hetasta liikkeelle, ensimmäinen ylitys on Ounasjärvi. Siitä menee runsaasti kelkan jälkiä, niitä vaan seuraamaan.

Sitten ne purot; ei tule mieleen, mitään erityistä sillä reitillä.

Keväällä (9-13.4.2017) siellä päin hiihdellään Lapponiahiihto, jota varten tehdään leveä baana.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Kaarle Suurehko
29.10.2016 16:13


Viestejä: 1778
Jos on pakko mennä epäilyttävästä kohtaa niin varusteet niin että niistä pääsee irti muttei menetä niitä. Köysi voi olla joskus järkevä varuste. Sillä voi myös jakaa painoa suuremmalle alalle.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Pepi
29.10.2016 16:35


Viestejä: 6599
Kahluupaikka on aina matala. Siksi vesi virtaa siinä nopeammin kuin syvässä, yhtä leveässä suvannossa. Kevättalvella vesi on useimmiten alempana kuin alkutalvesta jäätymisen alkaessa. Veden ja jään väliin jää ilmatila ja jäätyminen keskeytyy. Tällaisen holvin jää on usein paljon ohuempaa kuin veden varassa oleva jää. Saman paksuisenakin veden osittain kannattelema jää kestää paremmin.

Tämä kaikki puoltaa suvantopaikkoja, vaikka jään alla oleva vesi niissä syvempää olisikin. Virtapaikoissa on erityisesti varottava alta jäättömiä lumiholveja, jos ne eivät sitten ole oikein paksuja ja lumi kovaa. Kerran olen uskaltanut ylittää kosken 4,5 metriä paksua lumisiltaa pitkin, vaikka sen alla ei jäätä ollutkaan. Metrisestä olen pudonnut läpi, kun luulin sen alla olevan jäätäkin. Onneksi ei ollut mainittavasti vettä, vaan lumi jäi hetkeksi kantamaan pohjasta. Lumisillan pitäisi mieluiten olla ainakin yhtä paksu kuin ylitettävän uoman leveys.
_________________
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
135pave
01.12.2016 19:38


Viestejä: 47
Vaaratonta ylitystä ei olekaan. Olen kerran uponnut runsaat puoli metriä syvään virtaan ja jäin vajottavaan pohjaan suksista kiinni. Rinkka selässä ja ahkio perässä. siinä alkoi sitten horjua. Piti vain saada Karhun vaellusiteet irti käsikopelolla. No selvisinhän siitä kohtalaisesti, mutta se horjuminen oli jo tosi paha tilanne, jos olisin kaatunut. Niin ja uppoamispaikka oli se Saanajärven laskujoki siinä nokalla....
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Luiron ylitys Tammikämpän kohdalla UK... Kuukkeli Lappi 3 23.08.2018 22:35 Katso viimeisin viesti
Jaurujoen ylitys talviaikaan sisko Lappi 9 20.03.2018 10:57 Katso viimeisin viesti
Njoaskejohkan ylitys Kaldoaivissa Pihkasilmä Kaarnakorva Lappi 14 04.01.2018 23:07 Katso viimeisin viesti
Kaldoaivi & jokien ylitettävyys Eräpolku Lappi 2 17.08.2017 15:50 Katso viimeisin viesti
Kemihaaran ylitys rude Lappi 3 09.07.2017 18:04 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 1
Siirry: