|
|
|
|
Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
|
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Korpijaakko 25.07.2016 13:42
Viestejä: 6935 |
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti: |
Kyselläänpä täältä. Eli oon siis kuivatellut tulevalle vaellukselle suikaleina ja raasteena sipulia, paprikaa, perunaa, juuriselleriä, porkkanaa ja tomaattia. Oon säilyttänyt niitä avoimissa paperipusseissa keittiössä, mutta nyt viime päivinä on ollut niin paljon kosteutta ilmassa, että melkein joka pussin sisältö on nahkeaa, eikä enää rapsakan kuivaa. Osa tomaateista on aivan tahmeita.
Eilen jaoin nuo annospusseihin (minigrip) ja suljin minigripit. Nyt aloin kuitenkin miettimään, että kannattaisiko ne pussit kuitenkin vielä pitää auki lähtöön asti, joka on siis tämän viikon lauantaina, ettei homehdu tms? |
Kannattaa laittaa suoraan kuivurista/uunista ilmatiiviiseen pakkaukseen. Minigripit eivät oman kokemukseni mukaan yleensä ole yhtä tiiviitä kuin esim. lasipurkki hyvällä kannella. Toki tavaran voi annostella pusseihin ja pusseja säilyttää vielä ilmatiiviissä purkissa.
Tuotteiden kosteus on hyvin pieni kun ne otetaan kuivurista (tuloilman lämmitys laskee sen suhteellista kosteutta ja jos kuivaa talvella, niin ilma on muutenkin kuivaa) ja oman kokemukseni mukaan vähärasvaiset/rasvattomat kuivat tuotteet säilyvät vuosia tiiviisti pakattuna ilman pakastamistakin. En ole kokeillut, mutta huonolla tuurilla pakastimessa vähäinen kosteus voi tiivistyä pussin sisäpinnalle ja pois otettaessa kastella pienen osa tuotteesta, joka alkaisi sitten pilaantumaan. Ehkä turha huoli. Mutta turhalta on tuntunut pakastaminenkin.
Esim. viime syksynä kuivasin kerrallan jauhelihaa koko talven tarpeisiin (en enää muista, paljon kuitenkin) ja pakkasin kuivan jauhelihan kuivurilämpimänä suoraan säilöntöpurkkeihin (ns. patenttikorkki). Yksi purkki jäi yli ja kun avasin sen nyt kesäreissua varten, oli sisällä edelleen alipaine (lämmin tavara jäähtynyt huoneenlämpöön) ja jauheliha oikein kelvollista. Säilytys toki valolta suojattuna. _________________ Galleria ja blogi |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Pihkasilmä Kaarnakorva 25.07.2016 14:06
 Viestejä: 308 |
Korpijaakko kirjoitti: |
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti: |
Kyselläänpä täältä. Eli oon siis kuivatellut tulevalle vaellukselle suikaleina ja raasteena sipulia, paprikaa, perunaa, juuriselleriä, porkkanaa ja tomaattia. Oon säilyttänyt niitä avoimissa paperipusseissa keittiössä, mutta nyt viime päivinä on ollut niin paljon kosteutta ilmassa, että melkein joka pussin sisältö on nahkeaa, eikä enää rapsakan kuivaa. Osa tomaateista on aivan tahmeita.
Eilen jaoin nuo annospusseihin (minigrip) ja suljin minigripit. Nyt aloin kuitenkin miettimään, että kannattaisiko ne pussit kuitenkin vielä pitää auki lähtöön asti, joka on siis tämän viikon lauantaina, ettei homehdu tms? |
Kannattaa laittaa suoraan kuivurista/uunista ilmatiiviiseen pakkaukseen. Minigripit eivät oman kokemukseni mukaan yleensä ole yhtä tiiviitä kuin esim. lasipurkki hyvällä kannella. Toki tavaran voi annostella pusseihin ja pusseja säilyttää vielä ilmatiiviissä purkissa.
Tuotteiden kosteus on hyvin pieni kun ne otetaan kuivurista (tuloilman lämmitys laskee sen suhteellista kosteutta ja jos kuivaa talvella, niin ilma on muutenkin kuivaa) ja oman kokemukseni mukaan vähärasvaiset/rasvattomat kuivat tuotteet säilyvät vuosia tiiviisti pakattuna ilman pakastamistakin. En ole kokeillut, mutta huonolla tuurilla pakastimessa vähäinen kosteus voi tiivistyä pussin sisäpinnalle ja pois otettaessa kastella pienen osa tuotteesta, joka alkaisi sitten pilaantumaan. Ehkä turha huoli. Mutta turhalta on tuntunut pakastaminenkin.
Esim. viime syksynä kuivasin kerrallan jauhelihaa koko talven tarpeisiin (en enää muista, paljon kuitenkin) ja pakkasin kuivan jauhelihan kuivurilämpimänä suoraan säilöntöpurkkeihin (ns. patenttikorkki). Yksi purkki jäi yli ja kun avasin sen nyt kesäreissua varten, oli sisällä edelleen alipaine (lämmin tavara jäähtynyt huoneenlämpöön) ja jauheliha oikein kelvollista. Säilytys toki valolta suojattuna. |
Seuraavalla kerralla sitten täytyy hoitaa asia järkevämmin. Jauhelihan kanssa ei pitäis nyt olla ongelmaa, koska sitä aloitin vasta viime viikolla kuivaamaan ja vielä olis yksi paketti kuivattavana, joten se varmaankin säilyy hyvin. Ja ne olen tosiaan laittanut kuivattamisen jälkeen pusseihin, jotka ovat suljettuina.
Mutta mikäli täältä ei mitään erityisiä varoitteluja tule, niin nuo kyseiset juurekset lähtee sitten vaellukselle muonaksi. Eniten tässä mietiyttää ehkä nyt se, että nyt kun niihin on hitusen ilmasta kosteutta imeytynyt, niin kannattaako niitä minigrippejä pitää nyt suljettuina vai auki. _________________ Blogini: http://vakisinluontoon.blogspot.fi/ |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Korpijaakko 25.07.2016 14:41
Viestejä: 6935 |
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti: |
- -
Mutta mikäli täältä ei mitään erityisiä varoitteluja tule, niin nuo kyseiset juurekset lähtee sitten vaellukselle muonaksi. Eniten tässä mietiyttää ehkä nyt se, että nyt kun niihin on hitusen ilmasta kosteutta imeytynyt, niin kannattaako niitä minigrippejä pitää nyt suljettuina vai auki. |
En usko, että säilytystavalla on tässä vaiheessa erityistä merkitystä. Tietysti jos haluaa pelata oikein varman päälle, niin tavaran voi kuivata uudelleen ja pakata sitten jälleen tiiviisti varmasti kuivana. Itse antaisin olla pusseissa ja ottaisin ne mukaan hyvillä mielin, mutta mitään takuuta tälle vinkille ei tietysti voi antaa. _________________ Galleria ja blogi |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Niilo Pielinen 25.07.2016 15:17
Viestejä: 175 |
Hep.
Kuinka olette onnistuneet porkkanan kuivaamisessa, taikka enemmänkin ennallistamaan ne takaisin al kruntshammaspoikki -moodista?
Väljään, kuumaan veteen pari tuntia liottaessakaan ja vaikka keittää vartin ylimääräistä niin koppuroiksi vieläkin pikkusen jäävät.
Ehkä pitää mitata, pitääkö Evermatin termostaatti lainkaan paikkaansa. Perunat kuiteskin toimivat ihan ok, pitäsikö porkanille olla paljonkin matalampi lämpötila? Termostaatin mukaan nuot ovat olleet noin 40 asteessa.
-Niilo _________________ *Suunistaminen kokeellisella mentelmällä vaatii hyvät eväät matkaan...* |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Pihkasilmä Kaarnakorva 25.07.2016 15:19
 Viestejä: 308 |
Korpijaakko kirjoitti: |
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti: |
- -
Mutta mikäli täältä ei mitään erityisiä varoitteluja tule, niin nuo kyseiset juurekset lähtee sitten vaellukselle muonaksi. Eniten tässä mietiyttää ehkä nyt se, että nyt kun niihin on hitusen ilmasta kosteutta imeytynyt, niin kannattaako niitä minigrippejä pitää nyt suljettuina vai auki. |
En usko, että säilytystavalla on tässä vaiheessa erityistä merkitystä. Tietysti jos haluaa pelata oikein varman päälle, niin tavaran voi kuivata uudelleen ja pakata sitten jälleen tiiviisti varmasti kuivana. Itse antaisin olla pusseissa ja ottaisin ne mukaan hyvillä mielin, mutta mitään takuuta tälle vinkille ei tietysti voi antaa. |
Jääköön siis suljettuihin pusseihin. Eiköhän ne ne tule syötyä. Onneksi kuivatut kananmunat sentään on olleet pakastimessa kuivaamisen jälkeen, niin ei niistä tarvitse huolehtia. Eipä noiden muidenkaan suhteen mikään varsinainen stressi ole silti ollut, lähinnä vain heräsi pieni epäilys ja ajattelin varmistella. _________________ Blogini: http://vakisinluontoon.blogspot.fi/ |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Pihkasilmä Kaarnakorva 25.07.2016 15:22
 Viestejä: 308 |
Niilo Pielinen kirjoitti: |
Hep.
Kuinka olette onnistuneet porkkanan kuivaamisessa, taikka enemmänkin ennallistamaan ne takaisin al kruntshammaspoikki -moodista?
Väljään, kuumaan veteen pari tuntia liottaessakaan ja vaikka keittää vartin ylimääräistä niin koppuroiksi vieläkin pikkusen jäävät.
Ehkä pitää mitata, pitääkö Evermatin termostaatti lainkaan paikkaansa. Perunat kuiteskin toimivat ihan ok, pitäsikö porkanille olla paljonkin matalampi lämpötila? Termostaatin mukaan nuot ovat olleet noin 40 asteessa.
-Niilo |
Raastoin porkkanan ja muutkin juurekset julienne-raastimella, joten alle tunnissa + ruuanlaiton yhteydessä tehdyssä keittelyssä meni pehmeäksi taas, kun pariin otteeseen testasin käyttää testiannoksissa.
Porkkanat kuivatin samassa lämpötilassa kaverin Excaliburissa, kuin muutkin juurekset, eli siinä 52 asteessa. _________________ Blogini: http://vakisinluontoon.blogspot.fi/ |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
hannes 25.07.2016 20:22
Viestejä: 9237 |
[quote="Pihkasilmä Kaarnakorva"][quote="Korpijaakko"]
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti: |
Kyselläänpä täältä. Eli oon siis kuivatellut tulevalle vaellukselle suikaleina ja raasteena sipulia, paprikaa, perunaa, juuriselleriä, porkkanaa ja tomaattia. Oon säilyttänyt niitä avoimissa paperipusseissa keittiössä, mutta nyt viime päivinä on ollut niin paljon kosteutta ilmassa, että melkein joka pussin sisältö on nahkeaa, eikä enää rapsakan kuivaa. Osa tomaateista on aivan tahmeita.
Mutta mikäli täältä ei mitään erityisiä varoitteluja tule, niin nuo kyseiset juurekset lähtee sitten vaellukselle muonaksi. Eniten tässä mietiyttää ehkä nyt se, että nyt kun niihin on hitusen ilmasta kosteutta imeytynyt, niin kannattaako niitä minigrippejä pitää nyt suljettuina vai auki. |
Ainakin omat tahmeksi jääneet tomaatit menivät pilalle. Kannattaa yrittää uudelleen kuivausta.
Jos kuivauksen jälkeen on hiukan vihanneksiin imeytynyt kosteutta, laitaisin ne mahdollisimman tasalämpöiseen kuivaan kaappiin ja pussin suut auki , jotta kosteus voisi haihtua eikä mahdollista hometta/ pilaantumista tulisi.
Päivittäiseen seurantaan! |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Pihkasilmä Kaarnakorva 25.07.2016 20:36
 Viestejä: 308 |
hannes kirjoitti: |
Ainakin omat tahmeksi jääneet tomaatit menivät pilalle. Kannattaa yrittää uudelleen kuivausta.
Jos kuivauksen jälkeen on hiukan vihanneksiin imeytynyt kosteutta, laitaisin ne mahdollisimman tasalämpöiseen kuivaan kaappiin ja pussin suut auki , jotta kosteus voisi haihtua eikä mahdollista hometta/ pilaantumista tulisi.
Päivittäiseen seurantaan! |
No, ehkä noita tomaatteja voisi vielä uunissa koittaa kuivailla. Kuivuri oli lainassa kaverilta, joten se ei ole enää vaihtoehto tässä vaiheessa. Pussien pitäminen näillä säillä epäilyttää kyllä, koska ilma on niin kuumaa ja kosteaa koko aika. Tämän kämpän ainoa tarpeeksi kuiva kaappi lienee pakastin tällä hetkellä. _________________ Blogini: http://vakisinluontoon.blogspot.fi/ |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
hannes 26.07.2016 10:53
Viestejä: 9237 |
Minkähänlainen teho noilla uusiin ostovaatteisiin laitetuilla silkonipusseilla on?
Aukaisin juuri yhden paitapaketin, ja huomasin noi pienet pussukat joiden tarkoitus on poistaa mahd. kosteus. |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Daddy 29.08.2016 11:39
Viestejä: 144 |
Onko kukaan kuivattanut keitettyä kananmunaa? Meinaan olisi reissulla tarkoitus tehdä pinaattikeittoa ja sen kruunaisi keitetty muna.
Löysin netistä vain raa-an munanan kuivatuksesta juttua, mutta jos joku on kuivannut keitettyä, niin kuulisin mielelläni miten se on onnistunut/lähteekö siitä painoa pois? |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Glottis 29.08.2016 13:24
Viestejä: 733 |
Daddy kirjoitti: |
Löysin netistä vain raa-an munanan kuivatuksesta juttua, mutta jos joku on kuivannut keitettyä, niin kuulisin mielelläni miten se on onnistunut/lähteekö siitä painoa pois? |
En ole itse kuivannut, mutta en näe mitään syytä etteikö se kuivuisi ja kevenisi. Munanleikkurilla viipaloisin, tasapaksuus helpottaa operaatiota. Keltuaisessa on paljon rasvaa jonka takia se luultavasti kuivuu eri tahtiin kuin valkuainen. Rasva voi myös härskiintyä, eli pidempi säilytys lämpimässä pilaa sen vähitellen ihan kuten raakanakin kuivatut munat. _________________ Vakaana seisoo metsä paikoillaan.
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Daddy 30.08.2016 11:43
Viestejä: 144 |
näyttihän tuo eilen kuivuvan, samalla kun jlihaa kuivasin. Valkuaisesta tuli vähän outo läpinäkyvä kalvo, mutta katsotaan sitten vaelluksella miten maistuu.  |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
form 21.10.2016 16:30
Viestejä: 305 |
Onko kukaan ehtinyt vielä kuivata uusia proteiininlähteitä - esim. nyhtökauraa, Härkistä, Oumphia? Härkiksen valmistajalla Versollahan on tuotevalikoimassa myös valmiiksi kuivatuotteena löytyvä härkäpapurouheseos, mutta kiinnostaisi toi Härkiksenkin kuivaaminen, jos se ennallistuu hyvin. |
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
akpoika 11.01.2017 9:55Vieras
|
|
Sivun alkuun |
|
Kirjoittaja |
Viesti Viestin aihe: |
Kullervo 11.01.2017 12:54
Viestejä: 997 |
Kuivatut porkkanat on hyviä, jotenkin niissä jopa makeus tuntuu lisääntyvän kuivatessa.
Itse pääsin viikonloppuna kokkailemaan kuivattua nyhtökauraa. Pistin kuumenevaan veteen likoamaan kasvisliemikuution kanssa ja kiehuttamisen jälkeen sekoitin perunamuusin joukkoon. Hyvin ennallistui, yllättävänkin samanlainen rakenne kuin kuivaamattomassa, vaikka kuivatessa tuntui että menee ihan murusiksi.
Maku oli kyllä tuohon reseptiin liian mieto. Pitäisi maustaa jollain voimakkaammalla ainesosalla esim aurinkokuivatulla tomaatilla tms. lisää. Tai sitten tehdä rehellisesti jonkinlainen kastike tuosta erikseen. Nyt pimeänä vuodenaikana on tulilla aikaa kokkailla vaikka vähän pidempäänkin  |
|
Sivun alkuun |
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|
|