Vaellusturinat II
Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy VaellusWiki Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit Valokuvakilpailu WAP  
Asentopaikkani Phoogle | Retkeilijän kiintopisteet                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Norja, Ruotsi, Venäjä ja muut lähialueet Kebnekaisen seutu talvella
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
22.02.2014 15:08


Viestejä: 6935
TREKKING kirjoitti:
Vaikka tämä onkin hiukan ohi aiheen, mielestäni nämä asiat pitää ainakin Kebnelle lähtijän ehdottomasi tiedostaa.

Vielä alkeiskurssin ensimmäinen osa lumivyöryn synnystä:
http://season.yourlapland.com/tarinaa/kymmenen-minuuttia-aikaa


Ja myös moneen muuhun paikkaan jos liikkuu jyrkillä rinteillä tai niiden lähellä. Virallisten tietojen mukaan esim. Basstavagge Sarekissa voi vyöryä laakson pohjan yli vastapuolen rinteille ja kaikilla Sarekin reissuillani olen nähnyt vanhojen vyöryjen jäänteitä (ja kesäreissulla sitten maa-/mutavyörynkin).

Toisaalta vyöryvaaraa ei kannata liioitellakaan, mutta tietysti järki mukana ja erityishuomio lumilippoihin jos kulkee laaksoja.
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Kebnekaisen seutu talvella
SOJ
24.02.2014 13:31


Viestejä: 12
Kiitos erinomaisen hyvistä neuvoista! Selkeytti paljon ajatuksia tuon alueen suhteen, ja muutenkin kiva kuulla kokemuksia.

Ovatko nuo kaikki alueen tuvat maksullisia vai vaan nuo miehitetyt (mm. Kebne, Sälka)? Miten maksaminen hoidetaan?

Mistäs tuolle alueelle löytyisi karttoja?

TREKKING kirjoitti:
Pisti silmiin tuo aikataulutus, jos aikaa on matkoineen 5-7 päivää ja matkoihin menee ainakin kaksi täyttä päivää, jää hiihtämiseen 3-5 päivää, miinus huiputuspäivä.
Koko lenkki Stuor Räitavaggen kautta lähentelee sataa kilometriä + - 600 metrin korkeuserolla.
Tekee silloin 25-50 km päivälle!!! Noilla faktoilla ei taida onnistua aivan kaikilta?

(Lisäksi tuossa lukee, että "partioporukalla" minkä voisi myös käsittää partiolaisiksi, toivottavasti ei sentään kovin pieniä.
Itse en uskaltaisi edes toisten lapsia lähteä tuonne viemään, olosuhteet voivat joskus olla vaikeahkot.)


Varmaan vähintään 5 vaelluspäivää täytyy varata tuolle ympyräreitille, ja huiputus jäänee väliin. Toinen vaihtoehto on tehdä lyhyempi edestakainen vaellus ja käyttää sitten päivä huiputukseen.

Viime pääsiäisenä suunnilleen samalla porukalla kävimme Haltilla, ja reilun 100km reissuun meni n. 4 vaelluspäivää (ensimmäisenä päivänä emme olleet ihan aamusta vielä liikkeellä, ja viidennen vaelluspäivän aamuna oli vielä parin tunnin hiihto Saarijärvi-Kilpisjärvi). Kelkkaura käsittääkseni tuolla Kebnen reitilläkin menee, joten sikäli varmaan jokseenkin vertailukelpoista.

Partiolaisia tosiaan olemme, mutta ihan nuorimpia kavereita ei mukaan ole lähdössä. Kaikilla on vähintään parin Käsivarren hiihtovaelluksen kokemus ennestään, nuorimmat ovat lukiolaisia. Tarkkana täytyy tietysti turvallisuuden ja olosuhteiden kanssa olla, ja täytyy olla pelivaraa aikataulunkin suhteen.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
TREKKING
24.02.2014 14:49


Viestejä: 3896
http://www.kebnekaise.nu/se/boende/kebnekaise_fjallstation.php
Tuolla sivulla on lähes kaikki tarpeellinen.

http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/upptack/Omraden/Lappland/Fjallstationer/STF-Kebnekaise-Fjallstation/
Tuoltakin voi jotain löytää.

Jostain taisin lukea (tosi huolimattomasti), että luottokorttimaksaminen ei nykyisin onnistu, ainakaan joka paikassa, liittyiköhän se jotenkin uuteen puhelintekniikkaan vai mihin, en nyt muista, maksupääteyhteyksiin joka tapauksessa.
Tuossahan se olikin, sirukortti vaatii langattoman yhteyden, jota ei siis tuntureilla aina ole.
http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/tipserbjudanden/fjallen/Betalning-i-fjallstugor/
Siinä myös kerrotaan muut vaihtoehdot.

http://www.kebnekaise.nu/se/utrustning/kartor.php
Karttoja kannattaa Googlettaa, jos haluaa halvemman.

http://kso2.lantmateriet.se/#
Tuolta tulostaen ei maksa mittää.
_________________
Kyllä Siperia opettaa!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
SOJ
24.02.2014 14:58


Viestejä: 12
Kiitoksia jälleen! Smile
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Hobelf
24.02.2014 23:09


Viestejä: 685
http://www.calazo.se/kartor/fjallkartor/kebnekaisefjallen

Löytyy suomalaisilta jälleenmyyjiltäkin.
_________________
Niin lähelle jumaluutta kuin mahdollista, eikä lähemmäs -buddhalainen sanonta
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
SOJ
04.05.2015 13:18


Viestejä: 12
Päivitetäänpäs tännekin tilanne vuoden takaa ja tältä keväältä (30.3.-4.4.).

Viime vuonna oli siis tarkoitus yrittää Kebnen huipulle hiihtovaelluksen lomassa idästä päin (Durlings led). Meillä oli huiputtamiselle varattu vain yksi päivä, joka sitten osoittautui melko myrskyisäksi (tuulta säätietojen mukaan 15-22 m/s) ja märkää lumipyryä. Emme siis huipulle päässeet, mutta koitimme jatkaa Singiltä Guobirjohkan laaksoa ylöspäin, ajatuksena yrittää Gaskasjavrin kohdalta Tarfalalle. Ylöspäin mennessä vastatuuli yltyi ja eteneminen kävi mahdottomaksi. Palasimme Kuoperjåkkan majan kautta takaisin Singille. Seuraava päivä oli sen sijaan aurinkoinen, ja hiihdeltyämme aamusta Fjällstationille päätimme vielä painella Västra ledeniä niin pitkälle kuin ehtisimme ihan vain maisemia katselemaan. Kävimme Kitteldalenissa ja kiipesimme vielä rinnettä Björlingin jäätikölle päin sen verran, että pääsimme Suomea korkeammalle. Kebnen huippu häämötti edessä ja kutsui palaamaan.

Revanssihenki kasvoi vuoden mittaan, ja tänä vuonna oli sitten edessä uusi yritys. Tällä kertaa mukana ei ollut nuorempia partiolaisia, vaan retkikuntaan kuului yksi ikäiseni partiokaveri, veljeni ja hänen ranskalainen kaverinsa. Meistä minulla ja kaverillani oli enemmän talvivaellus- mutta vähemmän kiipeilykokemsuta, ja veljelläni päinvastoin. Ranskalaisvahvistus taas oli ensimmäistä kertaa saappaat jalassa metsäsuksien päällä, muuta vaelluskokemusta kyllä löytyi. Kebne tuntui hyvältä paikalta lähteä parantelemaan taitoja.

Tällä kertaa otimme opiksemme viime vuodesta sen, että jos huiputus on tavoitteena, niin kannattaa joustaa vähän muusta ja varata sille useampi päivä aikaa. Hiihtelimme lumipyryssä Fjällstationin liepeille (yövyimme teltassa mutta nautimme keittiö-/wc-palveluista) ja odottelimme siinä huiputuskelejä. Meillä oli Fjällstationilla aikaa kolme päivää, neljäntenä pitäisi palata takaisin Nikkaluoktaan.

Ensimmäisenä päivänä huippu oli pilvessä, joten hiihtelimme Kitteldaleniin katselemaan tulevaa reittiä ja opettelemaan vähän varusteiden käyttöä. Meillä oli mukana hakut, jääraudat, valjaat ja köysi. Talvella Kebnen huiputus ei noita välttämättä vaatisi, mutta halusimme ottaa koko setin mukaan ihan harjoituksen vuoksi. Opettelimme päivän tekniikoita ja palasimme takaisin teltoille.

Toiselle päivälle säätiedot lupasivat pilvistä, mutta kolmannella näkyi olevan vähän aurinkoakin. Vaikka ennusteet epätarkkoja tunturissa ovatkin, niin päätimme luottaa niihin ja sovimme että kolmantena päivänä yritämme huipulle kelistä riippumatta. Toisena päivänä suuntasimme Kebnetjåkkan huipulle mitä parhaimmassa säässä, auringon paisteessa. Kebnen huippu oli kuitenkin koko päivän ajan pilvessä, joten huiputusreissun jättäminen viimeiseksi päiväksi tuntui tässä vaiheessa vielä ihan hyvältä valinnalta.

Toisen päivän iltana säätiedot lupasivat seuraavalle päivälle aurinkoista klo 14-17, joten tähtäsimme siihen. Aamulla oli herätys 4:30 ja lähtö 6:00. Nyt säätiedot olivatkin muuttuneet, ja koko päiväksi luvattiin pilvistä. Lähdimme kuitenkin etenemään. Kitteldalenissa oli vielä aika kova tuuli ja lumisadetta, mutta jo Vierranvarrille noustuamme taivas aukesi, ja koko loppupäivän paisteli aurinko. Täydellinen ajoitus! Olimme jättäneet sukset Kitteldaleniin, josta eteenpäin tamppasimme jalkaisin hangessa. Ei mikään helpoin vaihtoehto, sillä suurin osa matkasta oli upottavaa, ja letkan ensimmäisellä kova työ tehdä jälkeä. Lopulta kuitenkin pääsimme huipulle klo 13 aikoihin eli matkaan ylös (n. 1600 nousumetriä) meni seitsemän tuntia. Viimeistä töppärettä ennen puimme kiipeilykamat päälle, kun niitä sinne asti oltiin raahattu, ja nautimme turvallisesti maisemista Ruotsin huipulla. Helikopteri kaarsi ylitsemme, en tiedä lennättikö turisteja vai kävikö vilkaisemassa että kaikki on hyvin. Kun lähdimme laskeutumaan huipulta, vastaan tuli oppaiden johdolla Östra ledeniä nousseita porukoita, jotka olivat lähteneet liikkeelle pari tuntia meidän jälkeen. Seuraavalla kerralla voisi itsekin yrittää sitä reittiä, kunhan saa hankittua ensin riittävästi kiipeilykokemusta. Alaspäin menimme hissuksemme ja jäimme välillä ottamaan aurinkoakin rinteeseen.

Fjällstationilla juhlistimme reissun onnistumista saunan lämmössä huiputusoluet kilistäen, ja seuraavana päivänä hiihdimme Nikkaluoktaan ja sieltä ajaen takaisin etelään. Kaikenkaikkiaan upea ja onnistunut reissu! Kiitokset kaikille täällä vuosi sitten vinkkejä antaneille.

Tässä vielä muutamia kuvia reissusta (ja huipulta yksi video), laitan myöhemmin parempia kun saan niitä käsiini: https://plus.google.com/photos/103404179321137588412/albums/6144955376650939249


PS. Törmäsimme ensimmäisenä päivänä Fjällstationilla Vaiskan ja Korpijaakon porukkaan, ja Vaiskan kanssa tiskillä vaihdoimme pari sanaa. Hän kertoi että olivat edellisenä päivänä menneet Durlings lediä Kaffedaleniin asti ja löytäneet tanskalaiselle meihelle kuuluvan laukun, joka sisälsi mm. henkkarit, mahdollista ruumista eivät löytäneet. Korpijaakko, jos luet tätä, niin onko tuosta tanskalaisesta kuulunut jälkeenpäin mitään?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
akallio
04.05.2015 15:21


Viestejä: 1722
Kiitoksia hienosta tarinasta!

Oma versio noin kuukauden takaa meni suunnilleen näin: koska aiemmasta olimme oppineet, että huiputukseen pitää varata pelivaraa, niin majoituimme ihan pelipaikoille Kebnekaisen juureen. Ensimmäinen mahdollinen päivä oli luvattu pelkkää lumimyrskyä ja sitä se myös oli. Emme poistuneet teltasta koko päivänä.

Toisena päivänä luvattiin parempaa iltapäivälle, joten lähdimme myöhään aamulla kovassa lumipyryssä painamaan ylöspäin. Ja noin tunnin tallustelun jälkeen taivas alkoikin rakoilla ja näkymät laaksoon avautua. Nousu jatkui, mutta hyvä sää ei. Pilvet palasivat, lunta alkoi pyryttää ja tuuli yltyi. Lopulta tuuli oli niin vahva, että se puhalsi meidät kumoon. Siinä vaiheessa alkoi myös olla hyvin kylmä, joten päätimme ottaa aikalisän ja palasimme hieman alemmas kivenkoloon ja ahtauduimme tuulipussiin. Pussissa nautittiin lounas ja kahvit, kauhean paukkeen ja läpätyksen keskellä. Sää ei näyttänyt parantumisen merkkejä, joten päätimme palata takaisin. Laskettelu alas olikin aika jännää olemattomassa näkyvyydessä. Huono sää jatkui koko iltapäivän ja selkenisi ihan illasta.

Kolmantena päivänä sääennuste oli taas huono koko päivälle. Koska sitä seuraava päivä piti jo varata paluumatkalle, niin teimme päätöksen jättää Kebnekaise taakse ja käyttää huonon sään päivä takaisin hiihtelyyn. Illalla sää parani ja näimmekin laakson toisesta päästä Kebnekaisen huipun ensimmäistä kertaa. Onneksi hyvän sään ikkuna ei ollut riittävän pitkä, että sen aikana olisi huipulle ehtinyt, vaikka olisimmekin jääneet vuoren juurelle odottamaan.

Säästöön jäänyt viimeinen päivä oli unelmien sää, kirkasta ja tuuletonta koko päivä. Käytimme sen pienemmän huipun nousemiseen, joten kerrankin valinta oli ollut oikea: jos edellinen päivä olisi jumitettu Kebnekaisen juurella, niin hyvän sään päivä olisi mennyt ahkion vetelyyn takaisin päin. Toki jos aikaa olisi ollut se yksi päivä enemmän, niin sitten olisi tuona päivänä päästy varmastikin Kebnekaisen päälle.

Varustuksena meillä oli käytössä raudat ja hakut huiputuskeikoilla. Köydet ja muut kulkivat myös mukana, mutta pysyivät ahkiossa koko reissun. Yksi suomalainen partioporukka yritti Kebnekaiselle lumikengillä, joten ei sinne ihmeitä välttämättä tarvitse. Pitkä reissu se kyllä on, jos joutuu lumikengillä läpsimään alas.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
TREKKING
04.05.2015 15:39


Viestejä: 3896
Kaverit meni viime syyskuussa Tarfalajoelta asti aloittaen itäreittiä huipulle, pehmeää vastasatanutta lunta oli ollut paikoin aivan riittävästi. Alaspäin tulivat länsipolkua kuulemma osittain ryömien kun kävellen ei päässyt.
(Keltavartinen Campin hakkukin jäi siihen toppstuganin ja Kaffedalenin väliseen rinteeseen, onko kellään ollut havaintoja.)
Muistaakseni jotain 22 tuntia meni silloin reissuun ja kaverit ovat erittäin hyväkuntoisia.
Nythän siellä näytti lumiolosuhteet hiukan kovemmilta ja tuulikin oli puhallellut talvella hiukan.
_________________
Kyllä Siperia opettaa!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Isä Carillo
02.12.2015 11:13


Viestejä: 350
https://vimeo.com/55570424
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Akujärven ja Akujoen seutu mileh Lappi 6 03.09.2020 16:18 Katso viimeisin viesti
Solumuovialusta talvella tumssi Talvivaellusvarusteet 18 24.02.2019 20:21 Katso viimeisin viesti
Uk-puiston eteläosa talvella Jaho Lappi 32 25.01.2019 13:38 Katso viimeisin viesti
paratiisikuru talvella Kerojärvi Lappi 8 25.02.2018 21:55 Katso viimeisin viesti
Kebnekaisen ympäristö elokuu 2017 cobbo Kuvagalleria 1 07.09.2017 7:23 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 2 Yht. 2
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Siirry: