Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Norja, Ruotsi, Venäjä ja muut lähialueet Garminin kartat Ruotsi/Norja
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
blueraven
29.10.2015 18:32


Viestejä: 910
Aivan oikein, ilmaiskartoista oli tässä tapauksessa kyse.

Käytännön ongelmaa en kuitenkaan usko tuosta päällekäisalueesta koituvan.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Mr_C
30.10.2015 3:54


Viestejä: 2859
Korpijaakko kirjoitti:
blueraven kirjoitti:
Hankin Garminiin isomman muistikortin ja latasin Suomen, Ruotsin ja Norjan kartat samalle kortille yhtä aikaa käytettäviksi.
Suomen kartta ulottuu kaikkialla aivan rajalle, mutta Norjan ja Ruotsin puolella on rajan pinnassa pieniä tyhjiä alueita siellä täällä. Aika pieni todennäköisyys kuitenkin että joskus vielä sattuisi kulkemaan juuri tuollaisen aukon kohdalta... Rolling Eyes


Jos kyseessä. Garminin omat kartat, niin seuraavaa ongelmaa ei luulisi olevan, mutta mainitsempa kuitenkin:

Joissain ilmaiskartoissa on karttakuvan jatkona valtakunnan rajan toisella puolella tyhjää valkoista aluetta. Ilmeisesti kartta koostuu ruuduista ja kun ruutuun osuu vieraan vallan aluetta, jätetään se osa tyhjäksi. Näin jos käyttää useaa karttaa samaan aikaan voi yhden kartan reunat peittää toisen (esim. Suomen kartta tekee Käsivarren länsireunalla rajan Norjan puolelle valkoisia alueita). En tiedä millä perusteella GPS-laite valitsee päällimmäisen kerroksen, mutta ongelmaa voi kiertää laittamalla häiritsevän kartan (esimerkkitapauksessa Suomen kartta) piiloon siksi aikaa kun tarkkailee noita alueita (esimerkissä Norjan puoleisia alueita aivan rajan pinnassa).


Garminin kartoissa on lohkoina koko kartta.
Myös niissä image-tiedostoissa, jotka ladataan muistikortille / gepsin sisäiseen muistiin, on kartta-alueet lohkoina.
Suomen kartoissa on jätetty piirtämättä kartta Ruotsin ja Norjan alueelta, ehkä kustannussyistä.

Ruotsin ja Norjan topokartoissa Garminiin taas on piirretty myös suomenpuolen kartta koko lohkon alueelta.
Vanhassa Ruotsin topossa (10 alueinen) oli käsivarressa karttaa Termisjärven itäpuolelle ja Saarijärven pohjoispuolelle. Suomen paperikarttaan merkityt reitit, mm. Kilpisjärvi - Termis ja Kalottireitti, oli merkitty.

Kun samalta alueelta on gepsissä useampi kartta, niin se mikä näkyy riippuu kartat järjestysluvusta (tai mikä nimi se nyt olikaan). Korkeamman arvon kartta näkyy ylimpänä.

Joissakin tilanteissa voi samalta alueelta näkyä kahden / usemman (?) kartan tiedot. Se ei ole hyvä jos kumpikin / useampi on hyvin yksityiskohtainen, kun tulee suttuinen kuva.

Joskus siitä taas on apua, niin kuin esim Garmin Vapaa-ajan kartta alue 6 (lappi) ja Erätukun metsäkartta (lapin alue). Erätukun tarkat kartat ei riittänyt ivalon pohjoispuolle ja tuo metsäkartta oli siellä hieman korvaamassa, mutta huonompi kuin Vapaa-ajan kartta.

Metsäkartassa oli merkitty paremmin jokia ja puroja, kun Vapaa-ajan kartassa ne oli hyvin huonosti, mutta korkeuskäyrät paremmin.
Kun molemmat oli samaan aikaan gepsissä, niin ne näkyi yhtäaikaa ja lopputulos oli parempi kuin yksinään.

Jos päällekkäin näkyvä data tulee liian sekavaksi, tai alueelta näkyy eri kartta kuin haluaisi, niin gepsin karttanäytö asetuksista voi säätää "näytä kartta" valinnan alta että minkä / mitkä kartat haluaa nähdä / ei halua nähdä (niin kuin Korijaakko yllä mainitsi).

Kokeilemalla näkee mikä kartta on päällimmäisenä ja mitkä näkyy samaan aikaan.

Esimerkiksi tuolta http://www.frikart.no/garmin/index.html Suomen kartta on reitittävä, vaikka omassa kokeilussa välillä ehdotteli outoja reittejä.
Sen laittaa samaan aikaan esim http://kartat.hylly.org/ maastokartan kanssa gepsiin ja käyttää sitä mikä tuntuu paremmalta.

Usemapaa laajaa kartta-aluetta samaan aikaan sisältävää korttia (tai sisäistä muistia) käytettäessä gepsin käynnistyminen voi hidastua paljon. Ainakin jos on samalta alueelta.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
luuppi
30.10.2015 12:05


Viestejä: 5080
taalla tuntuu olevan tietoa, niin kysynpa:

Vastaako tama versio-numerointia? "Kun samalta alueelta on gepsissä useampi kartta, niin se mikä näkyy riippuu kartat järjestysluvusta (tai mikä nimi se nyt olikaan). Korkeamman arvon kartta näkyy ylimpänä. "

Minulla on Garmin Pohjois-Suomi Light. Onko tuo vappa-ajan kartta, alue 6 (Lappi) tarkempi/parempi (siella kun kuitenkin liikun, niin Suomi-neidon vyotarosta olisi varaa vahan menettaakin, kattavuutta meinaan)?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Mr_C
01.11.2015 4:15


Viestejä: 2859
luuppi kirjoitti:
taalla tuntuu olevan tietoa, niin kysynpa:

Vastaako tama versio-numerointia? "Kun samalta alueelta on gepsissä useampi kartta, niin se mikä näkyy riippuu kartat järjestysluvusta (tai mikä nimi se nyt olikaan). Korkeamman arvon kartta näkyy ylimpänä. "

Tavallaan, mutta kun karttamateriaalille on monta toimittajaa, niin (toisen valmistajan / materiaalin) vanhempi versio saattaa olla ylempänä. Esim Garminin itsensä tekemät kartat ja muiden tekemät kartat samalla alueella, sekä eri sarjaan (topo / maantiekartta) kuuluva kartta.

Sitten lisäksi rajan lähellä oleva toisen maan / alueen kartat samalta alueelta mahdollisesti lisää päällekkäisyyttä ja sekavuutta mikä näkyy ylimpänä.
Esimerkiksi käsivarressa Mallan luonnonpuiston alueelle on ainakin seuraavat kartat
Garmin Vapaa-ajan kartta, Erätukun metsäkartta, Ruotsin vanha 10-alueinen topo (itse nähty), Ruotsin uusi 4-alueinen topo (oletus), Suomen uudempi Garmin Topo-kartta V2 DVD- / SD-kortti -versio, Suomen uusin Garmin Topo-kartta V3 Pro-versio ja Light-versio.

Lisäksi maantiekartat, mm. Garmin City navigator Europe, Scandinavia, Suomi.

Muistaakseni myös Garmin Norjan virallinen topo (vanha 20- alueinen) näyttää hieman suomen puolelle, nyt en voi tarkistaa. Olettaisin että myös uusi 10- alueinen toimii samoin.
Ainakin vanhaa Norjan topoa sai levy-versiona. Joka siis asennettiin tietokoneelle ja sieltä halutut lohkot gepsin sisäiseen muistiin / gepsin muistikortille.

Vapaa-ajan kartta ei piirrä karttaa Suomen rajojen ulkopuolelle, miten uudempien kanssa on en muista. Suomen maastotietokantaan perustuva http://kartat.hylly.org - kartta piirtää Suomen rajan ulkopuolelle noin 400 - 500 m etäisyydelle.

Virallisten karttojen lisäksi myös nuo vapaat kartat piirtää suomeen niin kuin muuallekin eurooppaan : http://www.frikart.no - kartta.

Jos kartta on Garminin virallinen ja vain muistikortilla saatavilla, niin sitä on pakko käyttää sillä muistikortilla millä se tulee. Ei voi kopioida toiselle kortille (tai voi, mutta kopio ei toimi) ja ei voi myöskään asentaa gepsin sisäiseen muistiin.

Jos kartta on Garminin virallinen ja asennuslevyllä saatavilla, niin sen voi asentaa pc:lle Basecamp / Mapsource-ohjelmaan ja sieltä tehdä karttadatapaketin haluamalleen alueelle. Jonka asentaa gepsin muistiin tai muistikortille.

Lisäys jälkikäteen, kun ei kirjoitushetkellä muistanut lataus-versiota :

Garminin virallisia karttoja voi saada (ainakin osaa) latausversiona.
Se ladataan Garminin nettikaupasta ja kyseinen kartta toimii vain yhdessä gepsissä, ei missään muussa laitteessa.
Tuollaisen version voi laittaa samaan muistikorttiin muiden karttojen kanssa, tai gepsin muistiin jos sinne mahtuu.
Haittana on että kyseinen kartta ei toimi missään muussa gepsissä, ei edes toisessa kappaleessa samaa mallia.
Tämä siksi että latausversio pitää rekisteröidä tiettyy gepsiin (sarjanumero tms).
Jos siis tarvitsee samaa karttaa toisessa gepsissä, niin siihen pitää ostaa oma kappale, tai sitten ostaa muistikortilla myytävä versio.

Muistikortilla ostettava versio toimii missä tahansa (yhteensopivassa) Garmin gepsissä mihin kortin laittaa. Koska ohjelma on rekisteröity juuri kyseiselle muistikortille (sarjanumero tms).

Lisäys loppu


Nykyiset uudet gepsit tuntee useamman eri nimisen karttadatan, joten gepsin muistiin / muistikortille voi kopioida haluamansa palat.
Esim suomen kartan data omalla nimellä, sitten ruotsin puolen kartta omalla nimellä, sitten maantiekartta omalla nimellä jne.
Halutessaan voi sitten näytä kartta valinnan alta piilottaa / laittaa näkymään haluamansa kartat.

Vanhat gepsit ei osanneet useampaa nimeä karttadatalle, joten kaikki piti tehdä kerralla samaan pakettiin. Jos siis samalta alueelta oli useita päällekkäisiä karttoja, niin ei voinut piilottaa / laittaa näkymään niistä haluamaansa.
Samoin uudella gepsillä, jos tekee karttapaketin joka sisältää useampaa eri karttaa, niin niistä ei voi jotain piilottaa erikseen.

luuppi kirjoitti:
Minulla on Garmin Pohjois-Suomi Light. Onko tuo vappa-ajan kartta, alue 6 (Lappi) tarkempi/parempi (siella kun kuitenkin liikun, niin Suomi-neidon vyotarosta olisi varaa vahan menettaakin, kattavuutta meinaan)?


Tuota light versiota en ole tarkemmin katsonut lapissa, mutta erittäin vahvasti oletan sen olevan selvästi parempi lapissakin, verrattuna Vapaa-ajan karttaan. Siis millä tahansa alueella, myös lapissa.
Vapaa-ajan kartta on yli 10 vuotta vanha. Ainakin 11 vuotta vanha, itse ostin 6-alueen vuonna 2004 lokakuussa.

Tuo Suomen maastotietokantaan perustuva http://kartat.hylly.org - kartta on käsittääkseni suunnilleen sama kuin Topo Suomi Light ja paljon parempi kuin vanha Vapaa-ajan kartta.
Vapaa-ajan kartassa ei ole lapissa merkitty polkuja ja jokia harvoin. Esim Kilpisjärvellä Siilaskoski puuttuu. Idästä Tsahkaljärveen ja sieltä kilpisjärveen laskevat joet / purot puuttuu.


Viimeinen muokkaaja, Mr_C pvm 02.11.2015 16:39, muokattu 1 kertaa
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
luuppi
01.11.2015 9:11


Viestejä: 5080
Kiitos - tuo oli jo enemman kuin "lyhyt oppimaara"!

En siina Lappi (P-Suomi, itseasiassa) Light versiossa ole huomannut mitaan muuta vikaa kuin etta vaeltajan palveluvarustus on kovin vaillinaisesti merkitty, polut/ reitit sensijaan ihan OK. Eli turhaan huolehdin tuon "Light" nimikkeen merkitysta.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Vesseli
01.11.2015 10:00


Viestejä: 490
luuppi kirjoitti:
Kiitos - tuo oli jo enemman kuin "lyhyt oppimaara"!

En siina Lappi (P-Suomi, itseasiassa) Light versiossa ole huomannut mitaan muuta vikaa kuin etta vaeltajan palveluvarustus on kovin vaillinaisesti merkitty, polut/ reitit sensijaan ihan OK. Eli turhaan huolehdin tuon "Light" nimikkeen merkitysta.
.

Minulla on tuo Garmin Topo Light ja kyllä siellä minusta on aika kattavasti merkitty esim. autiotuvat. Mutta minä ainakaan en osaa hakea sieltä autiotupaa nimellä, ehkä se ei ole edes mahdollista. Pitää vain zoomata tarpeeksi ja etsiä rakennuksia. Kun rakennus löytyy siitä voi aika helposti muokata reittipisteen esim. "AT Tuiskukuru". Polut on aika hyvin merkitty. Ja ainakin Ylläksen alueella näyttää olevan laavut ym. rakennelmat ihan nimellä. En ole vielä ehtinyt tutkia mitä kaikkea Light-versiossa on, mutta myyjän mukaan erona Pro-karttoihin on vain kiinteistönrajat ja järvien syvyyskäyrät mitkä on siis vain Prossa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle Edellinen  1, 2

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Ruotsin kartat TREKKING Muut varusteet 3 03.03.2019 17:34 Katso viimeisin viesti
Ostetaan Garminin Käsigepsi ***löytyn... VuoKu Ostetaan ja Myydään 0 06.05.2018 20:34 Katso viimeisin viesti
Myydään Garminin karttaGPS ja karttoj... esakuni Ostetaan ja Myydään 0 21.04.2018 16:48 Katso viimeisin viesti
Mistä kartat? SptV Kesävaellusvarusteet 7 10.06.2017 16:45 Katso viimeisin viesti
Norjan/Jotunheimenin kartat Sini-Marja Norja, Ruotsi, Venäjä ja muut lähialueet 19 19.12.2016 15:51 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 2 Yht. 2
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Siirry: