Vaellusturinat II
- Osta ja työllistä yh-äitejä Vietnamissa
 
Etusivu Rekisteröidy Ohje Vaellusnet Kuva MMS-Blog Vaellusturinat I Tilastot Avatarit  
Asentopaikkani Phoogle                      

Kantotulen lieskan leikintää Hammastunturin syksyisessä erämaassa.... Kulpakkojokea Hammastunturin kupeessa....... Kuoppajärvi Hammasjärven pohjoispuolella ja ruskainen haavikko........ Pyhä-Nattasen huipulta heinäkuun 2005 helteillä... Idyllinen Riestojoki Sompion luonnonpuistossa..... Anterin huipulta itäänpäin kevättalvella 1993.....
 

Vaellusturinat II Foorumin päävalikko Ruokaohjeet ja vinkit Lihan ilmakuivaus
Näytä edelliset viestit:   
      Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia  
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2  Seuraava

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Lihan ilmakuivaus
Diogenes
09.02.2013 19:15


Viestejä: 4
Kaikkea pittää kokkeilla, paitti omaa siskoa ja kansantanhuja. Niinpä työkaverin kanssa päädyttiin väkertämään omin, karvaisin kätösin pari kaappia, joissa on kevätahavalla tarkoitus kokeilla lihan kuivausta au naturel.

Kaapit on mitoiltaan n 70x70x150, lautarunko, jossa alla n puolen metrin jalat, eli kuivatustilaa on n metrin verran, jaettuna kahteen tasoon, joissa poikkitankoihin ajateltiin laittaa lhat rosterikoukkuihin roikkumaan. Seinänä on hyttysverkko sisäpuolella, ulkopuolelle tulee katiskaverkkoa lintujen ja oravien kiusaksi.

Tapa on vanha ja ikiaikainen, pohjoisessa poroa on kuivatettu vastaavalla tavalla vuosisatoja, mutta etelemmässä asuvina olemme suunnitelleen lähinnä naudan paistin, kenties possun ulkofileen käyttämistä.

Onko kenelläkään kokemusta asiasta, suolan määrä on ilmeisesti 5-6% luokkaa, mutta muu marinointi/mausteiden käyttö ja mahdolliiset asiaan liittyvät niksit ja vinkit kiinnostaa. Lämpökuivauksesta on neuvoa netti turvoksissa, mutta aivan pelkkään ulkoilmakuivaukseen liittyvää tietoa on vaikea kaivaa esiin, lähinnä hakutuloksissa tulee suomalaiset kostot Berlusconin Parmankinkulle.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
rautu
09.02.2013 19:49


Viestejä: 6662
http://www.vaellusnet.com/turinat/viewtopic.php?t=305&postdays=0&postorder=asc&start=0
_________________

Ei oo häränpäivää!!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Korpijaakko
09.02.2013 22:37


Viestejä: 6935
Vähän kutkuttaisi kokeilla kun nyt on pohjoisemmassa, jossa homma varmaan toimisi ja paikallisessa S-Marketissa olisi naudan sydän 2eur/kg, noin 15-20kg laatikoissa...
_________________
Galleria ja blogi
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Lihan ilmakuivaus
JBay
09.02.2013 22:51


Viestejä: 1582
Diogenes kirjoitti:
Onko kenelläkään kokemusta asiasta, suolan määrä on ilmeisesti 5-6% luokkaa, mutta muu marinointi/mausteiden käyttö ja mahdolliiset asiaan liittyvät niksit ja vinkit kiinnostaa. Lämpökuivauksesta on neuvoa netti turvoksissa, mutta aivan pelkkään ulkoilmakuivaukseen liittyvää tietoa on vaikea kaivaa esiin, lähinnä hakutuloksissa tulee suomalaiset kostot Berlusconin Parmankinkulle.


Ei ole kokemusta, mutta edellytyksenä on kai kuiva ilma. Ennen kai ainakin kalaa kuivattiin etelänpänäkin talvipakkasilla. Ainakin yöllä piti olla aika reilusti pakkasta -15...-30, jolloin ilmaskosteus oli 0 ja se imi kosteutta pois.

Ainakin kotipakastimessa suojaamaton tavara kuivuu, joten ehkä pakkaskuivausta voisi kokeilla pakastimessa laittamalla ohuita liha tai kala siivuja pakastimeen ilman muovia tai muuta suojausta.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
rautu
09.02.2013 22:55


Viestejä: 6662
Korpijaakko kirjoitti:
Vähän kutkuttaisi kokeilla kun nyt on pohjoisemmassa, jossa homma varmaan toimisi ja paikallisessa S-Marketissa olisi naudan sydän 2eur/kg, noin 15-20kg laatikoissa...


Onpas halpaa. Viime viikolla kysyin täältä keskisuomesta ja maksoi 5-6 euroa/kilo. Samat on aikeet.
_________________

Ei oo häränpäivää!!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Diogenes
10.02.2013 8:14


Viestejä: 4
Melkolailla keskisessä Suomessa itekkin asustelen. Niksi on kai siinä, että päivän ahava ja yön jäätyminen hoitaa homman. Pömpelin ajattelin pystyttää tohon rantaan, jossa aurinko paistaa aamusta iltaan ja tuuletus toimii. Kaverilla on pari hirven sydäntä, jotka laittaa katiskaan. Kuvia lataan, kun vekkaimet on käytössä, samoin käyttäjäkokemukset. Toivottavasti en kuitenkaan sairauslomatodistusta megalomaanisesta paskataudista Very Happy
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
rautu
10.02.2013 10:53


Viestejä: 6662
Kaapin rakenteista vielä sen verran, että kärpäsverkkohan on turha, koska sellaisia ei kuivatusaikaan lentele. Lisäksi niin tiheäsilmäinen verkko voi vaikeuttaa ilman liikkumista, joka tuossa hommassa näyttelee tärkeää osaa.

Katiskaverkon vaihtaisin pienempisilmäiseen myyräverkkoon, joka on ehkä paksumpilankaistakin, ettei lumikot, kärpät ja minkit sekä näädät revi tietään lihojesi tykö.

Kettu ja supikin ja saattaa olla kiinnostuneita, jos ne ovat kovin matalalla.

Mitä korkeammalla pytinki sijaitsee, sitä paremmin ilma liikkuu. Nämä ovat tälläisiä maallikon huomioita. Pohjoisemmasta saattaa saada vielä enemmän kokemuspohjaista tietoa.
_________________

Ei oo häränpäivää!!
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Mystinen metsätyömies
10.02.2013 10:54


Viestejä: 165
Diogenes kirjoitti:
Pömpelin ajattelin pystyttää tohon rantaan, jossa aurinko paistaa aamusta iltaan ja tuuletus toimii. Kaverilla on pari hirven sydäntä, jotka laittaa katiskaan. Very Happy


Olen tehnyt pohjoisessa kuivalihaa n. 20 vuoden ajan. Itsellä on ollut kaksi verkkohäkkiä kaakkoisnurkan katoksen alla. Eli eivät ole suoraan auringossa, vaikka kyllä jotkut pitävät auringossakin. Kannattaisko keskisessä Suomessa välttää suoraa aurinkoa? En osaa sanoa. Sen verran noista sydämmistä, että rasva pitää poistaa kunnolla. Se muuten härskiintyy ja jää paha maku.

Suolaaminen on ihan makuasia suolaako tönkkönä vai vedessä. Itse olen laittanut 10 l vettä 7dl merisuolaa, keittämällä. Lihat on ollut liemessä 2-4 päivää. Nesteessä suolattuna ne ei pääse liika suolautumaan. Lihat olen laittanut kuivumaan yleensä 10 viikolla. Olen antanut niiden kuivua, keleistä riippuen, noin 5 viikkoa +-viikko. Paras kuivaliha tulee kun ilma on päivällä on plussalla ja yöllä pakkasella.

Kuivaliha säilyy pakasteessa vakuumissa vaikka vuosikausia.
_________________
Korpi soittaa kuolinkellot heikkojen.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
JBay
10.02.2013 11:21


Viestejä: 1582
Mystinen metsätyömies kirjoitti:
Eli eivät ole suoraan auringossa, vaikka kyllä jotkut pitävät auringossakin. Kannattaisko keskisessä Suomessa välttää suoraa aurinkoa?


Mututuntumalla voisi kuvitella, että ehkä keskisessä Suomessa auringossa tumman esineen lämpötila voi mennä plussan puolelle, jolloin liha voi hiukan kärsiä pinnasta. Ajatus kai tuossa pakkaskuivaksessa on se että kosteus haihtuu suoraan lihasta ilmaan eikä se välillä tiivisty/sula vedeksi lihan pinnassa.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Perttu
10.02.2013 11:43


Viestejä: 906
Kuivattua poron herttaa on tullut maisteltua, mutta jotenkin pyörii kitalaessa. Kylmäsavustuksella kun tekee paistin kuivaksi, maku on ainakin kohillaan ja säilyvyys on taattu. Ostin 12V vastuksen ja se toimii kalalla hyvin. Hevosta olen savustellut, mutta aikaa menee useampi päivä. Eläinkaupoissa kuivatut sapuskat ovat hinnoissaan ja ainakin koiralle maistuuu herkkuna. Venäläiset kuivaa kaloja kesälläkin parvekkeella naruissa ilman mitää kärpässuojia ja myyvät niitä toreilla. Ei ole vielä ollut niin nälkä minulla venäjällä että olisin maistanut kuivattua kalaa. Lipeäkalaa jouluna pitää syödä ja muistella historiaa miksi se on "suomalainen" joulukala.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
Mystinen metsätyömies
10.03.2013 11:46


Viestejä: 165
Perttu kirjoitti:
Kuivattua poron herttaa on tullut maisteltua, mutta jotenkin pyörii kitalaessa.


Jotku leikkaavat paksuja siivuja kuivalihaa. Varsinkin ensikertalaisten kannattaa leikata ihan ohuita lastuja, ettei kuivaliha saa heti 'tuomiota'.. Ei mene niin 'purukumiksi'. Itse leikkaan sitä ohuempaa siivua mitä kuivempaa liha on. Nämähän on makua-asioita ja niistähän ei voi kuin kiistellä. Tämä tuli vain tuosta Pertun kommentista mieleen, noin niin kuin yleisellä tasolla.
_________________
Korpi soittaa kuolinkellot heikkojen.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
kaptu
10.03.2013 14:58


Viestejä: 1725
Lihanliuskat kannattaa roikuttaa leveillä nippusiteillä ja kanaverkkoa tms ympäri.. Idea
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe: Re: Lihan ilmakuivaus
Long Nose
10.03.2013 15:25


Viestejä: 1372
Diogenes kirjoitti:
Kaikkea pittää kokkeilla, paitti omaa siskoa ja kansantanhuja. Niinpä työkaverin kanssa päädyttiin väkertämään omin, karvaisin kätösin pari kaappia, joissa on kevätahavalla tarkoitus kokeilla lihan kuivausta au naturel.

Kaapit on mitoiltaan n 70x70x150, lautarunko, jossa alla n puolen metrin jalat, eli kuivatustilaa on n metrin verran, jaettuna kahteen tasoon, joissa poikkitankoihin ajateltiin laittaa lhat rosterikoukkuihin roikkumaan. Seinänä on hyttysverkko sisäpuolella, ulkopuolelle tulee katiskaverkkoa lintujen ja oravien kiusaksi.

Tapa on vanha ja ikiaikainen, pohjoisessa poroa on kuivatettu vastaavalla tavalla vuosisatoja, mutta etelemmässä asuvina olemme suunnitelleen lähinnä naudan paistin, kenties possun ulkofileen käyttämistä.

Onko kenelläkään kokemusta asiasta, suolan määrä on ilmeisesti 5-6% luokkaa, mutta muu marinointi/mausteiden käyttö ja mahdolliiset asiaan liittyvät niksit ja vinkit kiinnostaa. Lämpökuivauksesta on neuvoa netti turvoksissa, mutta aivan pelkkään ulkoilmakuivaukseen liittyvää tietoa on vaikea kaivaa esiin, lähinnä hakutuloksissa tulee suomalaiset kostot Berlusconin Parmankinkulle.


Mistäs meinaat vaelluksella niin paljon ylimääräistä lihaa saada että sitä pitäis ilmakuivata?
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
hannupulkkinen
10.03.2013 21:05


Viestejä: 184
Lapissa asuessani kuivailin joka kevät lähinnä poron ja naudan sydämiä. Vuorokausi niin suolaisessa vedessä, että raaka peruna kellui. Vanha ohje ja sai aikaan liian suolaista lihaa.

Viikolla Sodankylässä keskustelin kuivaamisesta erään pormiehen kanssa ja hän sanoi käyttävänsä 4% suolaluosta. Palan paksuudesta riippuen vuorokausi pari liemessä ja sitten roikkumaan.
Itse roikuttelin räystään alla ja suojasin katiskaverkolla. Suora auringonpaiste ei haastateltavieni mukaan ole hyväksi.

Ensi talvena kun olen eläkkeellä kuivaan taas varmasti. Sydämiä. Hyvää punaviiniä ja kuivalihaa. Avot!
_________________
Siilinjärvellä on toistaiseksi vakiasunto, mutta Pyhällä mieliasunto
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla

Kirjoittaja Viesti           Viestin aihe:
sahamies
20.03.2013 19:40


Viestejä: 4306
Pitelee hyviä ulkokuivatus ilmoja, ei parempia olekkaan.
 Sivun alkuun
Personal Photo AlbumNäytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Blog Vastaa lainaamalla viestiä Vaellusnetin käyttäjät kartalla
Lähetä uusi viesti  Vastaa viestiin Siirry sivulle 1, 2  Seuraava

 
Tutustu muihin vastaavaan asiaan liittyviin keskusteluihin (Hakee kaikki keskustelut joiden otsikoissa esiintyy sama sana)
Aihe Kirjoittaja Foorumi Vastaukset Lähetetty
Lihan säilytys muinoin kesäaikaan? leukuperse Erämies eri aikakausina 10 06.04.2017 19:54 Katso viimeisin viesti
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


      Sivun alkuun  

Sivu 1 Yht. 2
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Siirry: